We hebben best een bewogen week achter de rug. Vorige week maandag ‘kelderden’ de koersen marktbreed. Bitcoin, ether en solana daalden tussen de 6 en 10 procent, en de prijs van veel altcoins gingen met dubbele cijfers naar beneden. Zo grijs als de dag toen begon, zo zonnig is het nu. Op het moment van schrijven beweegt de bitcoinprijs boven de 71.000 dollar en kleurt de kaart overwegend groen.

Bron: Coin360.com

Handelaars in memecoins leken overigens weinig last te hebben van de malaise waarmee de vorige handelsweek begon. Op sociale media blijven succesverhalen je om de oren vliegen. Iemand koopt voor 10 dollar een token, vier dagen later is hij miljardair, vliegt met zijn private jet naar een tropisch eiland en gaat op zijn 25e met pensioen.

De meeste mensen houden wel van een goed ‘van arm naar rijk’-verhaal. Als Alpha weet je dat zulke verhalen niet te controleren zijn, en dat achter iedere winnaar een grote groep verliezers staat. Daarin zitten ook de mensen die goud in handen hadden. ‘Had ik maar niet verkocht’, is bij hen de rode draad. Donderdag plaatste analysebedrijf Arkham hun “Top 5 fumbles” van 2024:

đŸ„‡ Op nummer 1 staat een handelaar die 40,7 miljoen WIF-tokens kocht, destijds voor 10.000 dollar. Dat was een week na de lancering van Dogwifhat. Drie dagen later stond hij 50% in de min en verkocht hij de tokens weer. Vandaag is zijn positie meer dan 160 miljoen dollar waard.

đŸ„ˆ Op nummer 2 staat een handelaar die op 7 januari voor 1400 dollar meer dan 800 miljoen DEGEN-tokens kocht. Een dag later verkocht hij ze met 100 procent winst. Goed gespeeld? Vandaag zijn z’n tokens meer dan 40 miljoen dollar waard.

đŸ„‰ Op nummer 3 staat een handelaar die 45,6 miljoen BODEN-tokens kocht, vrijwel direct na de lancering ervan. Zes seconden later (ja, seconden) verkocht hij de tokens met 300 procent winst. Niet slecht, voor luttele seconden ‘werk’. Maar vandaar zou hij er meer dan 35 miljoen dollar voor krijgen.

Aan de hand van deze drie voorbeelden wordt duidelijk waarom de groep verliezers zoveel groter is dan de groep met winnaars. Je moet het juiste token vinden, er op het juiste moment een significant bedrag in steken, en – daarna misschien het moeilijkste – het op het juiste moment weer verkopen. Dat vereist ofwel voorkennis, ofwel een enorme hoeveelheid geluk.

Wat zou jij trouwens pijnlijker vinden? Een investering in een memecoin zien verdampen of achteraf zien dat jouw verkochte positie tientallen miljoenen waard was geworden? Laat het even weten op Discord!

Nu we toch in de verhalen-modus zitten, gaan we kort door met twee gebeurtenissen die je alleen in de cryptowereld tegenkomt.

Neem de Keniaan Richard Opany. Die kocht van zijn Worldcoin-airdrop een geit, noemde hem Sam (naar Worldcoin-ceo Sam Altman) en bedankte het bedrijf op Twitter.

Kort daarna ontving Richard 100 dollar van Leighton Cusack, een van de oprichters van PoolTogether. Daarmee kocht Richard nog eens twee geiten, noemde ze Higher en Base, en rapporteerde erover op Twitter. Intussen heeft Richard meer dan 2500 dollar ontvangen van bekende en anonieme gevers, en loopt er ergens in Kenia een kudde geiten met cryptonamen.

Only in crypto.

In dezelfde categorie valt het verhaal van Sultan Gustaf Al Ghozali. Deze Indonesische student maakte zes jaar lang iedere dag een selfie. Zijn ‘nutteloze’ inspanningen werden waardevol nadat hij van alle foto’s een NFT-collectie maakte. Aan de verkoop van de NFT’s verdiende Ghozali meer dan 1 miljoen dollar.

Sultan Gustaf Al Ghozali, 22, sold a series of selfies as non-fungible tokens (NFTs) on the OpenSea marketplace (Twitter/ Ghozali Ghozalu)
Bron: @Ghozali_Ghozalu

Intussen heeft Ghozali zichzelf omgedoopt tot Meme Officer en heeft hij zich gestort op een tweede project: een memecoin die hij lanceert op Base, het blockchainnetwerk van Coinbase. In de voorverkoop heeft Ghozali bijna 2 miljoen dollar opgehaald. Hij weet goed te profiteren van zijn verworven meme-status.

Goed, tijd voor serieuzere zaken. We gaan door met deze Alpha voor onze Premium Members:

  1. Het grote probleem van Solana
  2. De best presterende narratives
  3. Zijn de geldschieters terug?
  4. ‘Crypto is geen investment asset class’
  5. Advies van SEC-commissaris Hester Peirce