BOOM!! APPROVED! There it is.

Een maand geleden, donderdag 23 mei rond elf uur in de avond, zette toezichthouder SEC een document online waarin de 19b-4 formulieren van acht aanvragers werden goedgekeurd:

 • the Grayscale Ethereum Trust
 • the Bitwise Ethereum ETF
 • the iShares Ethereum Trust
 • the VanEck Ethereum Trust
 • the ARK 21Shares Ethereum ETF
 • the Invesco Galaxy Ethereum ETF
 • the Fidelity Ethereum Fund
 • the Franklin Ethereum ETF

Zo’n 19b-4 formulier geeft de handelshuizen toestemming om de aandelen in een bepaalde ETF te verhandelen. Maar voordat de handel daadwerkelijk van start kan, moet er nog veel geregeld worden. Het belangrijkst is vermoedelijk de goedkeuring van het S-1 formulier, dat over de aandelen zelf gaat. Zaken zoals de naam, ticker, kosten, risico’s en de manier waarop de aandelen gemaakt en vernietigd worden.

Een maand later begint het bij ETF-specialisten alweer te kriebelen. De toezichthouder voorzag de aanvragers sneller dan verwacht van constructief commentaar. Dat zorgde ervoor dat eind vorige week alle bijgewerkte S-1 formulieren in de inbox van de SEC zijn beland. “Zes weken geleden waren spot ether ETF’s nog hopium”, schrijft Nate Geraci. “Nu kan de handel erin deze of volgende week starten!”

Opnieuw wordt er met een vergrootglas gekeken naar de kosten die de fondsbeheerders van plan zijn om in rekening te brengen bij mensen die ETF-aandelen bezitten. In de meeste S-1 formulieren worden die nog afgedekt. Alleen VanEck en Franklin Templeton spelen open kaart. De fees van respectievelijk 0,20% en 0,19% liggen opvallend dicht bij de in januari gelanceerde bitcoinfondsen.

Interessant wordt de door Grayscale gekozen prijsstelling voor zijn Ethereum Mini Trust. Die kan richtinggevend zijn voor Grayscale’s bitcoin-equivalent, waarvan de kosten nog steeds niet bekend zijn. “Zo kan de lancering van een etherfonds voor schokgolven in het BTC ETF-landschap zorgen”, schrijft Nate Geraci. Hij doelt daarmee op de verdeling van de tegoeden tussen Grayscale’s huidige fonds, met beheerskosten van 1,5% verreweg de duurste, en de rest. Nog steeds beheert GBTC voor ruim 17,5 miljard dollar aan bitcoin.

Voor etherbezitters verscheen vorige week meer goed nieuws.

Twee maanden geleden ontving Consensys, een groot softwarebedrijf dat een belangrijke rol speelt bij de doorontwikkeling van Ethereum, van de toezichthouder een Wells notice. Meestal heeft dat als betekenis dat de SEC kort daarna een rechtszaak start. Bij Consensys zou dat draaien om de classificatie van ether, de manier waarop ether in omloop is gebracht en de werking van Ethereum 2.0, waarin deelnemers via staking beloond worden voor hun deelname aan het netwerk.

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat ook deze regel uitzonderingen kent. In een brief gericht aan advocaten van Consensys liet de toezichthouder weten dat het afziet van een rechtszaak. En hoewel de SEC daarmee formeel niets over de classificatie van ether zegt, telt deze herroeping samen met de lancering van de etherfondsen voor etherfans op als 1+1: wat hen betreft is ether net als bitcoin een digital commodity!

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

 1. TON is on fire! 🔥
 2. Bitcoin omlaag door Duitse overheid?
 3. De opkomst van Enterprise L2’s