Na drie jaar consultatie, onderhandelen en vurig debat was het afgelopen donderdag eindelijk zover. MiCA, kort voor Markets in Crypto-Assets, kreeg definitief groen licht van het Europees Parlement. Een kort resumé.

Met MiCA dicht de EU hiaten in wetgeving rond cryptoactiva. Zo wil ze voorzien in rechtszekerheid, ondersteuning van innovatie, eerlijke concurrentie, betere consumentenbescherming, integere markten, en bescherming tegen het soms grillige karakter van stablecoins.

Met andere woorden, wat er nu aankomt zijn regels voor cryptoactiva die vergelijkbaar zijn met wat al geldt voor de huidige financiële sector. Denk aan de prospectusregelgeving die van toepassing is op een aandelenemissie. Regels die van toepassing zijn op advisering, maar ook om manipulatie en handel met voorkennis te voorkomen.

In de jaren voorafgaand aan de plenaire stemming van afgelopen donderdag is een dik pak regels op papier gezet. Een heel groot deel daarvan is voor de gemiddelde cryptobelegger niet relevant. We hebben daarom een aantal hapklare takeaways voor je op een rij gezet.

MiCA treedt (pas) over 36 maanden onverdeeld in werking. Er gaat binnenkort een periode in van 18 maanden waarin toezichthouders de tijd krijgen om de licentieprocedure op orde te krijgen. Daarna krijgen bedrijven die nu een nationale registratie hebben 18 maanden de tijd om hun licentie te behalen. We zitten dan in het tweede kwartaal van 2026. Dikke kans dat je de komende 2 jaar nog weinig merkt van het nieuwe regime.

Gelijk speelveld voor alle dienstverleners binnen Europa. MiCA overstijgt het Nederlandse bestel en is een zogeheten Europese verordening. Dat betekent dat alle lidstaten zich er direct aan moeten houden en er zeer weinig ruimte is voor eigen interpretatie van de regels. Voor Nederlandse partijen wordt het zo makkelijker om de afzetmarkt te vergroten. Nu moeten zij zich in ieder lidstaat afzonderlijk registreren, een duur en tijdrovend proces. Al die registraties gaan op in één licentie.

Crypto verliest haar wilde westen-karakter in de EU. MiCA bevat legio regels om fraude te bestrijden en eerlijke handelspraktijken te waarborgen. Zo moeten (f)influencers hun posities bekendmaken bij het promoten van cryptoactiva. Wordt het voor offshore-bedrijven moeilijker (zo niet onmogelijk) om hun diensten in de EU aan te bieden. En moet de uitgever van een token een whitepaper publiceren die vergelijkbaar is met de prospectus van een aandeel.

One regulation to rule them all (bron)

Stablecoins krijgen te maken met strikte regels. Dit type cryptoactivum krijgt extra aandacht van de EU, onder meer vanwege zorgen rond financiële stabiliteit en monetaire soevereiniteit. Opvallend is dat het transactievolume van non-euro stablecoins niet hoger mag liggen dan 200 miljoen euro per dag. Het gaat dan enkel om transacties die regulier geldverkeer vervangen, niet om speculaties of beleggingen. Het is onbekend hoe dat precies gemeten gaat worden.

Privacy coins verdwijnen definitief van brokers en exchanges. Munten als Monero en Zcash mogen alleen worden aangeboden als de identiteit van alle tokenbezitters en hun transactiegeschiedenis achterhaald kan worden. Omdat dit praktisch onuitvoerbaar is, verwachten we dat dit type activa uit de EU verdwijnt.

Dienstverleners moeten de consument voorop zetten. Custodians moeten een bewaarbeleid opstellen en de posities van klanten regelmatig communiceren. Handelsplatforms moeten marktmisbruik kunnen detecteren en melden, en de huidige bied- en laatkoersen openbaar maken. Brokers moeten orders uitvoeren tegen het best mogelijke resultaat en afstand doen van verborgen kosten. Adviseurs en vermogensbeheerders moeten rekening gaan houden met de risicotolerantie en kennis van hun klanten.

MiCA wordt periodiek bijgewerkt. De nieuwe regels beantwoorden nog niet alle vragen rond cryptoactiva. Zo zijn DeFi, NFT’s, P2P-transacties en DAO’s expliciet buiten de huidige scope ervan gehouden. Ook producten als staking en (uit)lenen vallen erbuiten. De verwachting is dat MiCA de komende jaren uitgebreid wordt om die gaten te vullen. ECB-president Christine Lagarde sprak in juni 2022 daarom al over MiCA 2.0.

Al met al is MiCA een belangrijke stap vooruit voor de Europese cryptosector. Volgens Patrick Hansen, beleidsdirecteur bij Circle, heeft de wet de potentie om voor crypto te worden wat de GDPR voor privacy werd; een bijna wereldwijd aangenomen standaard waar jurisdicties buiten de EU zich aan optrekken.

Het vervolg voor MiCA bestaat uit enkele formaliteiten. Allereerst moet de Europese Raad nog haar goedkeuring uitspreken. Dat gebeurt op 16 mei. Twintig dagen daarna wordt MiCA officieel gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarna start het wachten op de formele inwerkingtreding.

Wil je meer weten over MiCA? Dan is de zevendelige blogserie van onze vrienden van Watsonlaw een mooi startpunt!

💡
Transfer of Funds Regulation (TFR)
Het Europees Parlement heeft op één dag twee wetsvoorstellen goedgekeurd. Naast MiCA kreeg ook TFR zo’n stempel. Aan TFR wordt vaak gerefereerd met de travel rule. Dat houdt in dat dienstverleners (persoonlijke) gegevens van de verzender en ontvanger van een transactie moeten vastleggen.

Hierover de volgende takeaways. De travel rule treedt vanaf januari 2025 in werking. Deze regel is van toepassing op alle transacties tussen dienstverleners. Voor transacties van een dienstverlener naar een eigen wallet geldt een verhoogd risico. Hebben ze een waarde boven de 1000 euro? Dan is walletverificatie vereist.

Uit de community

Is de veiligheid van bitcoin langzaam aan het afbrokkelen? Twitteraar Mira Hurley suggereert van wel en zegt dat “dit bitcoin kwetsbaar maakt”.

Op onze community start Jacob hierover een discussie. Hij ziet dat bitcoiners als Dylan LeClair haar bericht met een korte “emberrassing” terzijde schuiven. Maar is dat wel terecht? Jacob: “Is haar kijk hierop inderdaad zo belachelijk als sommige bitcoiners doen vermoeden of zit er toch een soort ongemakkelijk waarheid in die men niet onder ogen wil zien?”

Hier lees je de uitgebreide reacties van Bert en Bart.

Nieuwsoverzicht

Afgelopen week ging er relatief veel aandacht uit naar een hoorzitting van het Amerikaanse Congres waar SEC-voorzitter Gary Gensler bij aanwezig was. Een deel van de aanwezige Republikeinen nam geen blad voor de mond en legde Gensler op de grill.

Zo vraagt Mr. Donalds aan Gensler waar hij de autoriteit vandaan haalt om zo agressief tegen de cryptosector op te treden. Stelt Mr. McHenry meermaals de vraag of ether nou een security of commodity is. Suggereert Mr. Steil dat Gensler niet over de competenties beschikt om op die vraag antwoord te geven. En zegt Mr. Davidson helemaal klaar te zijn met de huidige SEC-voorzitter.

In de laatste aflevering van Satoshi Radio bespreken we deze fragmenten uitgebreid, lichten we de antwoorden van Gensler toe, en onderzoeken we in hoeverre we het met hem eens zijn.

De overige gebeurtenissen in het kort op een rij:

  • Bhutans vermogensfonds stak miljoenen in cryptoactiva. Volgens Forbes blijkt dat uit processtukken die horen bij de afwikkeling van de faillissementen van Celsius en BlockFi. “Als dit inderdaad een staatsfonds is, lijkt het de eerste te zijn die rechtstreeks crypto bezit”, schrijven de journalisten. Druk Holding & Investments zou bijna 18 miljoen dollar hebben gestort en meer dan 65 miljoen dollar hebben opgenomen.
  • Trezor lanceert integratie met Wasabi’s CoinJoin voor betere privacy. Vorig jaar september vertelden beide partijen over de voorgenomen vruchten van hun samenwerking. Vanaf woensdag 19 april kunnen gebruikers van een hardware wallet voor het eerst hun transacties direct via een mixer versturen. De samenwerking met Wasabi maakt wat ophef los, omdat het bedrijf standaard de sanctieregels naleeft. De oprichter van Wasabi pareert de kritiek met het argument dat Wasabi een privacytool is en censuurbestendigheid niet als hoofddoel heeft.
  • Bybit opent hoofdkantoor in Dubai. De exchange en al haar regionale filialen worden nu bestuurd vanuit het World Trade Center van het emiraat. Opvallend is dat Bybit in haar persbericht zegt dat het transactievolume in het Midden-Oosten en Afrika in minder dan een jaar steeg tot 33,5 miljard dollar. Wereldwijd heeft Bybit nu meer dan 10 miljoen klanten.
  • Republikein Warren Davidson wil met wetsvoorstel SEC-voorzitter Gary Gensler ontslaan. Davidson wil het bestuur van de SEC hervormen om “een lange periode van wanbeleid te doorbreken”. Hij reageert daarmee op de agressieve manier waarop de SEC de cryptomarkt probeert te beteugelen. Opvallend is dat Gensler juist de vele ingrepen prijst die zijn agentschap heeft genomen in de twee jaar dat hij het voorzitterschap bekleedt.
  • Intel is gestopt met haar mining-divisie en -plannen. Volgens diverse bronnen is de directeur van deze Intel-tak opgestapt. Het bedrijf heeft inmiddels vrijwel alle webpagina's en productpagina's voor de Blockscale-serie van zijn website gehaald. De fabrikant heeft ook geen opvolgers van de Blockscale 1000-serie aangekondigd. Intel zegt wel dat het “marktkansen in de gaten blijft houden”.
  • Russische centrale bank zegt dat cryptoactiva gebruikt kunnen worden voor internationale handel. Voorzitter Elvira Nabiullina zegt dat “dergelijke transacties mogelijk zijn in het kader van een experiment”. Dat experiment is in eerste instantie beperkt tot staatsbedrijven, later krijgen ook particuliere bedrijven toegang. Tot dusver verzet Rusland zich tegen binnenlands gebruik van cryptoactiva. Voor het grensoverschrijdende gebruik ervan is een wetsvoorstel in de maak.
  • Daling aantal actieve ontwikkelaars binnen crypto stagneert. Dat blijkt uit het laatste Developer Report van Electric Capital. Het totale aantal actieve ontwikkelaars is sinds 2022 met 17 procent gedaald. Het grootste deel daarvan betreft parttimers en ontwikkelaars die sporadisch aan een project bijdragen. De bouw aan cryptoactiva en -infrastructuur kent een sterke seizoenswerking. Bijna de helft van alle ontwikkelaars die in het eerste kwartaal van dit jaar stopten, werd actief tijdens de bullmarkt van 2021-2022.
  • Gemini lanceert derivatenbeurs Foundation. Volgens het persbericht bestaat het initiële aanbod van de beurs uit bitcoincontracten met onbepaalde looptijd die uitgedrukt zijn in Gemini dollars (GUSD). Foundation biedt leverage tot 100 keer de ingelegde som. Omdat Amerikaanse klanten uitdrukkelijk niet welkom zijn, zeggen sommige analisten dat Gemini hiermee de vlucht uit de VS onderstreept.

Tot slot

Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.