Na drie jaar consultatie, onderhandelen en vurig debat was het afgelopen donderdag eindelijk zover. MiCA, kort voor Markets in Crypto-Assets, kreeg definitief groen licht van het Europees Parlement. Een kort resumé.
Met MiCA dicht de EU hiaten in wetgeving rond cryptoactiva. Zo wil ze voorzien in rechtszekerheid, ondersteuning van innovatie, eerlijke concurrentie, betere consumentenbescherming, integere markten, en bescherming tegen het soms grillige karakter van stablecoins.
Met andere woorden, wat er nu aankomt zijn regels voor cryptoactiva die vergelijkbaar zijn met wat al geldt voor de huidige financiële sector. Denk aan de prospectusregelgeving die van toepassing is op een aandelenemissie. Regels die van toepassing zijn op advisering, maar ook om manipulatie en handel met voorkennis te voorkomen.
Parliament has endorsed the first EU rules to trace crypto-asset transfers, prevent money laundering, as well as common rules on supervision and customer protection.
— European Parliament (@Europarl_EN) April 20, 2023
Press release: https://t.co/t105fHevXz pic.twitter.com/UycXJwDJRF
In de jaren voorafgaand aan de plenaire stemming van afgelopen donderdag is een dik pak regels op papier gezet. Een heel groot deel daarvan is voor de gemiddelde cryptobelegger niet relevant. We hebben daarom een aantal hapklare takeaways voor je op een rij gezet.
MiCA treedt (pas) over 36 maanden onverdeeld in werking. Er gaat binnenkort een periode in van 18 maanden waarin toezichthouders de tijd krijgen om de licentieprocedure op orde te krijgen. Daarna krijgen bedrijven die nu een nationale registratie hebben 18 maanden de tijd om hun licentie te behalen. We zitten dan in het tweede kwartaal van 2026. Dikke kans dat je de komende 2 jaar nog weinig merkt van het nieuwe regime.
Gelijk speelveld voor alle dienstverleners binnen Europa. MiCA overstijgt het Nederlandse bestel en is een zogeheten Europese verordening. Dat betekent dat alle lidstaten zich er direct aan moeten houden en er zeer weinig ruimte is voor eigen interpretatie van de regels. Voor Nederlandse partijen wordt het zo makkelijker om de afzetmarkt te vergroten. Nu moeten zij zich in ieder lidstaat afzonderlijk registreren, een duur en tijdrovend proces. Al die registraties gaan op in één licentie.
Crypto verliest haar wilde westen-karakter in de EU. MiCA bevat legio regels om fraude te bestrijden en eerlijke handelspraktijken te waarborgen. Zo moeten (f)influencers hun posities bekendmaken bij het promoten van cryptoactiva. Wordt het voor offshore-bedrijven moeilijker (zo niet onmogelijk) om hun diensten in de EU aan te bieden. En moet de uitgever van een token een whitepaper publiceren die vergelijkbaar is met de prospectus van een aandeel.
