Sinds Twitter is overgenomen door Elon Musk, en van naam veranderde naar X, zijn de meningen sterk verdeeld geraakt over de toekomst van het platform. Toch is er één nieuwe feature waar bijna iedereen lovend over is: Community Notes. Dat zijn korte opmerkingen die door lezers worden toegevoegd als belangrijke context bij een tweet, veelal om een uitspraak te nuanceren of onjuistheden aan te kaarten. Wie Elon een beetje kent – hij staat sceptisch tegenover de intenties van traditionele media – zag deze functie van mijlenver aankomen.

Des te leuker is het dat een tweet van Elon zélf een aantekening kreeg. Hij was het overigens in eerste instantie oneens met het commentaar dat hij ontving. Hoe dan ook, het heeft wat aantrekkelijks dat ook de eigenaar van het platform niet vrijuit gaat.

Bron: de desbetreffende tweet

Wie wel gratuit hun commentaar mogen spuien? Medewerkers van de Europese Centrale Bank. Je herinnert je wellicht nog dat twee ECB-medewerkers op 30 november 2022 een blog publiceerden met de titel “Bitcoin’s last stand”. Daarin betoogden Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf dat bitcoins prijsherstel – destijds veerde bitcoin op van 17.000 dollar naar 20.000 dollar – een laatste helder moment was voor zijn onvermijdelijke dood. “Bitcoin is op weg naar irrelevantie.”

Sindsdien is de prijs van bitcoin met 200% gestegen. Zijn in de VS de eerste spot bitcoin ETF’s gelanceerd. Worstelden centrale banken wereldwijd met taaie inflatie. En noteerde de ECB over 2023 een operationeel verlies van 1,3 miljard euro, het eerste verlies in twintig jaar. Reden voor Ulrich en Jürgen om hun conclusie op zijn minst iets bij te stellen, nietwaar?

Daar dachten de heren anders over. Vlak voordat Europese centrale banken hun beroerde jaarcijfers bekendmaakten, deed het tweetal er nog een schepje bovenop. Bitcoin is nog steeds traag en duur, bitcoin is nog steeds ongeschikt als belegging, bitcoin is nog steeds slecht voor het milieu, bitcoin is nog steeds alleen voor criminelen, en de bitcoinprijs wordt nog steeds gemanipuleerd.

Bron: tweet van de ECB

Na de eerste flater van Ulrich en Jürgen is het voor insiders eenvoudig om er even om te grinniken, de uit de sloot geviste oude koeien te negeren en verder te gaan met datgene waar ze mee bezig waren. Helaas voor hen: als de ECB iets roept, formeel of informeel, zijn er altijd media die het aanhalen en professionals die er bovengemiddeld veel waarde aan hechten.

We zijn er meestal wel voor te porren om creatief gebruik van feiten aan de kaak te stellen. Wederom weet het ECB-duo daarmee hun thesis rond te rekenen. Maar vlak voordat we in de pen klommen, zagen we dat – jawel, daar zijn ze weer – via Community Notes op X al een heel goede debunk onder de tweet van de centrale bank was geplaatst.

Daarmee is natuurlijk niet alles gezegd. Als de ECB onzin ventileert, krijg je te maken met Brandolini’s wet in het kwadraat. Je moet van goeden huize komen om de kletskoek te weerleggen, want zo’n reputabele instelling roept toch niet zomaar wat? (Narrator: jawel).

Opnieuw, vlak voordat we zelf de pen pakten, kwamen we een uitstekend stuk tegen waarmee deze behoefte wordt ingevuld. KPMG-directeur Alexandre Stachtchenko fileert het opiniestuk van Ulrich en Jürgen tot op het bot en toont op eloquente wijze aan dat de ECB zich hier onprofessioneel, intellectueel oneerlijk en ronduit idioot manifesteert.

Bron: tweet van Alexandre Stachtchenko

Misschien dat we er binnenkort toch nog wat aandacht aan besteden. Inhoudelijk brengt de ECB niets nieuws onder de zon, maar dat het zich dieper ingraaft met pertinente onjuistheden als wapen geeft te denken. Achter het stumperige opiniestuk woedt misschien een serieuze, veelkoppige politieke strijd.

Wat denken jullie? Moeten we ons hierin mengen? Zien we het verkeerd? We horen graag jouw zienswijze op Discord. Ben je daar nog niet? Aanmelden is eenvoudig en kost je maximaal vijf minuten. Wil je dat niet? Dan werkt een ouderwets e-mailtje ook prima!

We gaan door met iets positiefs: de prijs van ether.