En natuurlijk de beste wensen van het hele Bitcoin Alpha-team. Met het vuurwerk van afgelopen nacht laten we de bearmarkt van 2023 definitief achter ons. Daarmee zijn we overigens niet af van de klappers, want komend jaar belooft explosief te worden. We kijken er naar uit om jullie daarover op de hoogte te houden en het met jullie te beleven.

Dat laatste lukt na de verhuizing van de community naar Discord overigens steeds beter. Er zijn intussen een kleine 1300 Alpha’s aan verbonden, en dat aantal groeit gestaag. Het levert een levendige omgeving op waar nu al veel meer plaatsvindt dan enkel wat gezellig gekeuvel:

  1. Het vragen-forum is een waardevolle kennisbank met goed beantwoordde vragen en verdieping daarop. Iedere vraag krijgt een zorgvuldig en doordacht antwoord.
  2. Er zijn forums waarin voor iedere nieuwsbrief en podcastaflevering automatisch een nieuw bericht wordt aangemaakt. Daar wordt doorgesproken over de inhoud.
  3. Er is een forum waarin we ‘trade setups’ plaatsen, beleggingen die mogelijk interessant zijn als onderdeel van een portefeuille waarmee je ‘bitcoin wilt verslaan’.
  4. Er is een podium waar we periodiek live Q&A’s houden. Aan de meest recente deden al zo’n 100 Alpha’s mee.
  5. Er zijn verschillende kanalen die je kunt volgen voor frequentere updates. In het nieuwskanaal plaatsen we de belangrijkste ontwikkelingen. En in het alerts-kanaal ontvang je meldingen van impactvolle, gevaarlijke en/of urgente gebeurtenissen.

De komende weken en maanden gaan we het platform verder uitbouwen. Ideeën te over, waarvan we zeker weten dat ze van meerwaarde zijn. Natuurlijk blijft iedere Alpha onze nieuwsbrieven gewoon per e-mail ontvangen, maar vergeet niet om je ook even op Discord aan te melden en daar zo nu en dan een kijkje te nemen.

Belangrijke datums

Het is 1 januari en dat is voor de Nederlandse cryptobezitter een belangrijk moment: het is de peildatum waarop je de waarde van je cryptoportefeuille vaststelt voor de inkomstenbelasting.

De Nederlandse belastingdienst zegt er dit over: ‘Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.

In je aangifte inkomstenbelasting gebruik je de totale waarde van je portefeuille op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In 2025 doe je aangifte over 2024 en daarvoor moet je te zijner tijd de waarde van je portefeuille weten per 1 januari 2024.

Het is daarom handig om elk jaar meteen op 1 januari een overzichtje te maken. Nu weet je immers nog precies welke cryptoactiva je bezit en is het eenvoudig om de koers op te zoeken. Je neemt daarvoor de openingskoers van 1 januari op het door jou gebruikte handels- of bewaarplatform. Of de koers op coinmarketcap.com als je ze zelf in beheer hebt.

Als voorbeeld hebben we voor jullie deze Google Sheet gemaakt. Even de koers in euro's opzoeken en invullen. Je eigen saldi erin. Je zou de adressen (op de blockchain) erbij kunnen zetten om het in de toekomst makkelijk te kunnen verifiëren.

We horen vaak de vraag of het wel nodig is om je bitcoins in je IB-aangifte op te nemen als je maar een klein beetje hebt. Maar juist dan is het handig om het netjes aan te geven. Je betaalt niets (of weinig) en mocht de waarde van je portefeuille dan nog eens keer tien gaan, dan kun je je nieuw verworven rijkdom keurig verklaren.

Heb je een bijzondere situatie? Twijfel je? Neem contact op met een belastingadviseur. Een kleine moeite met mogelijk grote opbrengsten!

Een voorbeeld-spreadsheet voor het vastleggen van je portefeuille (bron)

De volgende belangrijke datum is 4 januari. Om 8 uur ’s avonds start de liveshow van Satoshi Radio. Daarin gaan we vooruitblikken op de komende 12 maanden aan de hand van een aantal stellingen. Wil je niets missen? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van Satoshi Radio en klik op het belletje; je krijgt dan een melding zodra de uitzending start.

Sluiten we af met 9 januari. Op deze dinsdag staat de volgende live Q&A op de planning. Die houden we op Discord en is door daar door iedereen – betaald of gratis leden – bij te wonen. Je kunt daar ook aangeven of je er bij bent. We starten om 20:00 uur en sluiten een uur later af.

Nieuwsoverzicht

We houden het vanwege nieuwjaarsdag bij een kort overzicht van nieuwssnacks:

  • Volgens BitInfoCharts heeft Tether vlak voor nieuwjaar 8888,88 BTC opgenomen van de beurs Bitfinex. Tether staat nu op nummer 10 van de lijst van grootste bitcoinbezitters. In totaal heeft het bedrijf 66.465,2 BTC ter waarde van $2,8 miljard.
  • Vitalik Buterin heeft zaterdag een bijgewerkte versie van de ethereum-roadmap op X geplaatst. Omdat het “pad voorwaarts steeds concreter wordt”, bevat de roadmap relatief weinig wijzigingen. “Laten we het proces versnellen”, zegt Coinbase-ceo Brian Armstrong op de update van Vitalik. De eerstvolgende upgrade van ethereum moet in februari plaatsvinden.
  • Volgens Reuters kan de SEC morgen of overmorgen al groen licht geven aan de aanvragers van spot bitcoin ETF’s. Ze zouden dan te horen krijgen dat ze in de week van 8 januari de deuren mogen openen.
  • Van veel ETF-aanvragers is intussen bekend met welke marktpartijen ze gaan samenwerken voor de aan- en verkoop van aandelen. BlackRock heeft bijvoorbeeld Jane Street Capital en JP Morgan ingeschakeld. Ook wordt meer bekend over de kosten die de fondsen in rekening brengen. Fidelity lijkt met 0,39% tot dusver de goedkoopste.
  • De tweede strafzaak die boven het hoofd van Sam Bankman-Fried hing, gaat niet door. De overheid van de VS vindt het blijkbaar onnodig om de aanklachten over het omkopen van bestuurders en politici verder uit te diepen. Eind maart hoort Bankman-Fried voor hoe lang hij achter de tralies verdwijnt.
  • In de zaak tegen Terraform Labs oordeelt de rechter dat UST, LUNA, wLUNA en MIR “zonder twijfel als security geclassificeerd moeten worden”. Terraform Labs probeerde de zaak van tafel te krijgen met de stelling dat de effectenwet niet van toepassing was. Begin volgend jaar (24 januari) start een juryzaak tegen Terraform Labs en Do Kwon. Die zit overigens nog vast op Montenegro.
  • In Indonesië wil de overheid cryptocurrency exchanges verplichten om zich te registreren bij zijn National Digital Asset Exchange. Het doel is om alle activiteit te kunnen monitoren en belastingontduiking tegen te kunnen gaan. Interessant feitje: In Indonesië handelen meer dan 18 miljoen mensen in cryptoactiva. Dat zijn er 6 miljoen meer dan er in aandelen handelen.
  • MicroStrategy heeft opnieuw flink wat dollars in bitcoin gestoken. Michael Saylor zegt dat het om 14.620 BTC gaat, goed voor $615,7 miljoen. De gemiddelde aankoopprijs was $42.110. In totaal bezit MicroStrategy nu 189.150 BTC.
  • In 2024 is de moeilijkheidsgraad (difficulty) van het werk van bitcoinminers 27 aangepast. Twintig keer naar boven, en zeven keer naar beneden. In totaal steeg de moeilijkheidsgraad met 74 procent. Op 4 januari staat de volgende stijging op de agenda, naar een getal boven de ~73 biljoen.
  • Barry Silbert treedt af als bestuurder van Grayscale Investments. Dat blijkt uit bij de SEC ingediende documentatie. Over zijn exacte beweegredenen is niets bekend, maar een reële mogelijkheid is dat dit een voorwaarde was voor het mogen ombouwen van het gesloten Grayscale-fonds (GBTC) naar een open spot ETF. Silbert is het onderwerp van diverse faillissementsprocedures en rechtszaken.
  • Er zijn Mt.Gox-crediteuren die voor het eerst geld teruggekregen hebben. Het gaat om deelbetalingen in Japanse yen via PayPal. Er worden (nog) geen bitcoins uitgedeeld.

Ten slotte

Je bent weer helemaal bij!

We horen graag al je vragen, opmerkingen en suggesties naar aanleiding van deze News. Kom daarvoor naar onze Discord-server. Het aanmeldproces is eenvoudig, dus je bent snel up & running!