Afgelopen week was een week van uitersten. Terwijl we op Bitcoin Amsterdam genoten van praatjes en workshops, voltrok een horroscenario in het Midden-Oosten. En tegenover het optimisme rond de komst van een spot bitcoin ETF, staat een rechtszaak die enkel verliezers kent. We maken een rondje langs deze pieken en dalen.

Bitcoin Amsterdam

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen een paar duizend mensen bij elkaar op het Westergasterrein om het over bitcoin te hebben. De sfeer was opvallend goed. De aanwezigen hadden geen interesse in vlugge winsten, maar wilden leren, netwerken en bouwen. We hadden te maken met liefhebbers, mensen die er twee jaar geleden bij waren en er over twee jaar nog steeds zijn.

Op één van de podia vertelden wij over het Nederlandse bitcoinlandschap. Dat deden we primair om de buitenlandse bezoeker een goed beeld te geven bij de stand van zaken in ons kikkerland. Wordt bitcoin gebruikt? Zo ja, hoe? En hoe kijken verschillende belanghebbenden er tegenaan? Met de titel “Why the Dutch don’t care about bitcoin... yet” trokken we – gelukkig – een volle zaal.

Bitcoin Alpha over hoe Nederland naar bitcoin kijkt (foto van Paul Buitink)

We sloten af met het antwoord op de vraag waarmee we de presentatie openden. Speculeren en beleggen zijn op dit moment bij ons de belangrijkste functies van bitcoin, niet in de laatste plaats omdat we in een buitengewoon bevoorrecht land leven. Bart legde uit dat dit op twee manieren kan veranderen. In een dystopisch scenario belandt Nederland in een crisis waardoor burgers genoodzaakt worden om bitcoin in gebruik te nemen. Maar onze voorkeur gaat uit naar het utopische scenario, waarin bitcoin buiten Nederland dusdanig in gebruik genomen wordt dat we er eenvoudigweg niet meer omheen kunnen.

Laatste slide uit onze presentatie

Wil je ons verhaal graag terugluisteren? Binnenkort verschijnt de opname van onze presentatie op het YouTube-kanaal van Bitcoin Magazine. Alpha-leden die op Discord zitten – inmiddels zijn dat er bijna 300 – horen het daar direct van ons.

Hamas ontvangt miljoenen aan cryptovaluta

In de ochtend van 7 oktober 2023 werden vanuit de Gazastrook duizenden raketten op Israëlische plaatsen in de grensstreek afgevuurd. Sindsdien zien we dagelijks beelden en berichten langskomen van de gruwelijkheden die zich daar afspelen. Gebeurtenissen waar vooral onschuldige burgers het slachtoffer van zijn.

Het duiden van deze complexe oorlog laten we vanzelfsprekend aan anderen over. Wel zoomen we in op een detail dat in ons straatje valt.