De afgelopen weken trokken twee dossiers de meeste aandacht en dat was vorige week niet anders. Op de race om de eerste spot bitcoin ETF te worden ligt de meeste spanning. Dat kan je merken aan de manier waarop de markt reageert op nieuwe gebeurtenissen, zoals de eerste reactie die de SEC achter de schermen op de aanvragen gaf. Maar ook Binance blijft zichzelf in de kijker spelen en moet iedere week nieuwe klappen incasseren.

We vervolgen het rondje langs de velden en praten je bij over de verschillende dossiers die zijn geopend.

Vraagteken achter ETF-aanvragen

We beginnen met taart. Afgelopen week werd een opmerkelijke mijlpaal gevierd. Op 1 juli 2023 was het precies 10 jaar geleden dat de eerste spot bitcoin ETF werd aangevraagd. De Winklevoss-broers, die we nu vooral kennen als Gemini-oprichters, waren er vroeg bij.

Bron: Nate Geraci (Twitter)

Tien jaar later is de race om de eerste spot ETF opnieuw in volle gang. Dat BlackRock daarin een prominente rol zou gaan spelen, was in 2013 lastig te voorspellen.

Het sentiment rond de ingediende aanvragen is tot dusver overwegend positief. Zelfs de ETF-watchers van Bloomberg komen uit op een slagingskans van 50 procent, hoger dan ze ooit durfden uit te spreken. Ze baseren zich daarbij deels op de rechtszaak tussen de SEC en Grayscale, waar de conversie van GBTC naar een spot ETF onder de hamer ligt. Bloomberg-analist Elliott Stein denkt dat de kans groot is (70 procent) dat Grayscale als winnaar uit de juridische strijd komt. Hoe de SEC die overwinning kan reduceren tot betekenisloos? Simpel, op voorhand een aangevraagde ETF goedkeuren.

Bron: Eric Balchunas (Twitter)

De betrokkenheid van BlackRock en het uitzicht op goedkeuring zorgt voor een toename van speculatie en spanning in de markt. Het eerste zie je terug aan de bitcoinprijs die sinds een week of twee oploopt. Maar het tweede wordt pas zichtbaar bij het verschijnen van nieuwe informatie.

Dat gebeurde afgelopen vrijdag. Volgens insiders heeft de SEC alle partijen die aan de ETF-race deelnemen verteld dat hun aanvragen ‘inadequaat’ zijn. De markt reageerde fel op het nieuws dat door The Wall Street Journal gebracht werd. Bitcoin daalde in korte tijd met 5 procent tot onder de 30.000 dollar. De gespannen markt gedroeg zich alsof de SEC de race met een rode vlag heeft afgevlagd.

Maar van afkeuring is geen sprake. Bij de aanvraag van zo’n ETF moet de spot exchange worden genoemd waarmee een zogeheten toezichtsovereenkomst is afgesloten. Geen van de aanvragers was aan die eis tegemoetgekomen. Bijna alle aanvragers hebben intussen hun verzoek aangepast en noemen Coinbase als exchange; enkel van BlackRock is nog niets vernomen.

Het is nog onbekend of en hoe deze aanpassingen invloed hebben op de planning van de momenten waarop de SEC beslissingen nemen moet over het lot van de lopende aanvragen. Voorlopig ziet die er als volgt uit: