Voor Alpha’s uit de regio Midden is het even schakelen. Zij zitten in het staartje van hun zomervakantie en moeten weer aan de slag op het moment dat, na weken van regen, de eerste zonnestralen weer op Nederlands grondgebied vallen. Juist daarom begint voor anderen de vakantie nu pas; het komkommerseizoen houdt nog even aan.

Om die reden maken we deze week een rondje langs een aantal open dossiers. We gaan het hebben over de ETF-aanvragen, FTX en Sam Bankman-Fried, de rechtszaken tegen Ripple en Coinbase, en andere gebeurtenissen die de aandacht verdienen.

ETF-aanvragen

Aan de titel van deze News-editie kan je al zien wat zich afgelopen week voltrok. De SEC heeft de beslissing over de door ARK Invest aangevraagde spot bitcoin ETF uitgesteld. Dat publiceerde de toezichthouder op de dag van de deadline, vrijdag 13 augustus.

Bron: Bloomberg-analist James Seyffart

Het uitstel van de toezichthouder gaat gepaard met een vraag aan de buitenwereld. ARK stelt in zijn aanvraag dat de bitcoinmarkt voldoende weerbaar is tegen prijsmanipulatie, het handelsvolume op de beoogde exchange (CME) hoog genoeg is, en dat de met Coinbase afgesloten surveillance-overeenkomst effectief is tegen marktmisbruik. Maar klopt dat wel? Op die beladen vraag wil de toezichthouder graag van buitenaf antwoorden hebben.

Het inlassen van zo’n consultatieperiode is trouwens niet bijzonder en dat geldt ook voor het kiezen voor uitstel. De hamvraag is: leidt het tot afstel?