De doorbraak van 100.000 dollar is van grote symbolische waarde. Een hand op de schouder en een middelvinger tegelijk. Wanneer het gaat gebeuren? Geen idee. Maar op dit punt lijkt het slechts een kwestie van tijd.

Dat schreven we afgelopen vrijdag in de Markets-editie van Bitcoin Alpha. Niet alleen vanuit technisch perspectief staan de seinen op groen, ook het sentiment steunt een doorbraak van de magische 100k-grens. Met andere woorden, we zitten in een bullmarkt en dat is te voelen.

En zo rijst de vraag wat je met je eigen ingenomen posities moet doen. Misschien denk je erover om op weg omhoog wat van je stack te verkopen. Dat valt voor de meesten van ons niet mee. Het is verdraaid lastig om op de verkoopknop drukken terwijl iedereen om je heen euforisch is; zeker als je geen goed gefundeerd verkoopplan hebt. Voor bitcoiners voelt winst nemen vaak ongemakkelijk, omdat je keihard geld inruilt voor een wegsmeltende shitcoin. Waarom zou je dat überhaupt doen?

Een goed verkoopplan begint met afstand te nemen van bovenstaande dogma’s en de cijfers op het scherm. Vraag je eerst af wat die cijfers kunnen betekenen voor jouw leven. Om dat wat kleur te geven, luisteren we naar de succesvolle Amerikaanse ondernemer Derek Sivers. Hij kreeg ooit de vraag van een vriend hoe hij zo rijk was geworden. Sivers:

“Toen ik 22 was, had ik een baan die ongeveer het minimumloon betaalde. Ik leefde zuinig en spaarde in twee jaar 12.000 dollar bij elkaar. Zo kon ik mijn baan opzeggen en fulltime muzikant worden. Ik wist dat ik een paar optredens per maand kon krijgen, genoeg voor mijn vaste lasten. En dus was ik vrij! Ik heb daarna nooit meer een baan gehad. Na dit verhaal vroeg mijn vriend om meer voorbeelden: “Maar toen je je bedrijf verkocht dan?” Ik antwoordde dat dat weinig uitmaakte voor mijn leven. Dat was gewoon meer geld op de bank. De wezenlijke verandering gebeurde toen ik mijn baan opzegde.”

Er zitten veel lessen in deze anekdote, die komt uit het inspirerende The Psychology of Money van Morgan Housel.

Wil je jezelf een boek kado doen voor Sinterklaas of Kerst? Voor 13 euro is The Psychology of Money te koop op bol.com

Wat ‘kocht’ Sivers voor zijn 12.000 dollar? Meerdere dingen.

Ten eerste: financiële rust. Een flinke buffer van niet-volatiel spaargeld maakt je leven schokbestendig. Het geeft je de rust dat je je dochter niet van paardrijles hoeft af te halen als je tijdelijk zonder werk komt te zitten. De opluchting dat die hoge hypotheeklasten wat lager worden. Financiële rust is een belangrijke pijler van een goede gezondheid. Daar hangt geen prijskaartje aan.

Ten tweede: productiviteit. Je geld parkeren op een spaarrekening rendeert natuurlijk nauwelijks. Een optie is om je winst te investeren in je eigen zakelijke plannen. Je eigen freelance toko, een startup. Eindelijk investeren in dat traject van die top business coach. Denk je nu: jeetje, wat een werk allemaal! Dan kun je je euro’s natuurlijk ook in een aandelenfonds stoppen. Dan doen anderen het werk voor je.

Ten derde: quality time. De tagline van de reclame van Mastercard bevatte natuurlijk een kern van waarheid. Sommige dingen zijn onbetaalbaar. Misschien maakt jouw winst een wereldreis mogelijk, of een luxe vakantie met je hele gezin. Die dure fotocamera en expositie van je eigen werk. Onbetaalbaar. De kwaliteit van je leven is toch het einddoel van dit alles? Quality time is the currency of life. 

De moraal van dit verhaal: begin je verkoopplan niet met koersdoelen maar met levensdoelen. Dan heb je een aanknopingspunt voor je koersdoelen én voel je minder weerstand bij het op de verkoopknop drukken.

Ben je Plus-lid? Dan gaan we door met de volgende onderwerpen:

  1. Memeseizoen (nog niet) voorbij?
  2. De typische bitcoiner bestaat niet
  3. Trump zoekt ‘crypto czar’