Wie de cryptomarkt een beetje volgt, heeft de afgelopen weken ongetwijfeld wat zien langskomen over Pepe. Dit token werd op 16 april in het leven geroepen en steeg in een paar weken tijd van irrelevant naar nummer 53 in de ranglijst van munten met de hoogste marktwaarde.

Op het moment van schrijven is Pepe goed voor een marktwaarde van 1 miljard dollar, wordt er dagelijks voor 900 miljoen dollar verhandeld, maakte de munt een stijging van tienduizenden procenten door, en is het token (afgelopen vrijdag) in de orderboeken van Binance opgenomen.

Dat een token in zo’n korte tijd op allerlei fronten kan ontploffen, is wat ‘crypto’ volgens sommigen uniek maakt. Omdat iedereen eraan kan meedoen, is dit nog een van de weinige manieren waarop iemand snel rijk kan worden en met één positie de financiële onafhankelijkheid van hemzelf en zijn familie kan volvoeren. To the moon, toch?

Afgelopen dinsdag was Sjuul Föllings te gast bij BNR’s Cryptocast. Sjuul zit achter het account @AltCryptoGems op Twitter. Dat is volgens Sjuul de handigste manier om zijn eigen transactiegeschiedenis bij te houden. Intussen blijken bijna 300.000 mensen geïnteresseerd in dat logboek.

In het gesprek vertelt Sjuul dat veel mensen enkel in crypto zitten om geld te verdienen. Ze zijn op zoek naar manieren om hun vermogen te laten groeien. Het liefst snel. Hierom zijn altcoins populair, want “die kunnen in korte tijd keer tien of keer honderd gaan”. Dat geldt vooral voor gems, tokens die nog bij bijna niemand in de portemonnee zitten. Een risicovol gokspel, want er komen er wekelijks honderden bij. Daarom richt Sjuul zich naar eigen zeggen op educatie, om te voorkomen dat zijn volgers dure fouten maken.

In de podcast vertelt Sjuul dat hij in 2021 begon met traden. In 2017 was ETH voor het laatst beschikbaar voor 38 dollar. BNB was voor het laatst 24 dollar in 2020. Voor SOL was $2,50 de bodem in januari 2021. Sjuul vertelt ook dat hij in 2016 wat bitcoin uitbetaald kreeg via een spelletje en daar niets mee deed; hij studeerde nog.

Sjuul doet ook een boekje open over de valkuilen waar speculanten mee te maken krijgen. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over berichten die hij ontvangt van collega-finfluencers, waarin ze hem tippen over een token waar ze binnenkort over gaan praten. En over hoe de prijs van kleine tokens zo snel steeg nadat copytraders zijn ingenomen positie volgden. Hij legt ook uit dat projecten abrupt kunnen instorten of dat de oprichters er vandoor kunnen gaan met ingelegde tegoeden.

We hebben het hier natuurlijk gewoon over ouderwetse vergrijpen. Handel met voorkennis, marktmanipulatie, misleiding. In de altcoinmarkt is het vaak een kleine groep insiders die er rijk van wordt, een iets grotere groep die (al dan niet met geluk) een deel van de golf meepakt en een meerderheid die met verlies achterblijft.

Toen Binance de notering van Pepe aankondigde, waarschuwde de beurs zijn klanten. “Er zijn signalen dat bepaalde insiders of teamleden 7 procent van het gehele aanbod vlak na het aanmaken van het token hebben opgekocht”, zegt Binance Team. Goede reden om zoiets níet aan te bieden, horen we je denken. Maar wat Binance-ceo CZ betreft krijgt alles “waar gebruikers in handelen of mee spelen” een notering bij zijn gokpaleis.

Waarschijnlijk zijn de door Binance opgepikte signalen nog een onderschatting. Het Chinese TechFlow is de blockchaindata ingedoken om de oprichter(s) van Pepe te achterhalen. Wat opvalt is dat veel vroege kopers ook een Milady NFT bezitten. Een wallet die 6,9 procent van alle Pepe-tokens bevat, is gevuld met ether afkomstig van een wallet die een groot aantal Remilio NFT’s bevat, een zusterproject van Milady. Ook het adres Dimethyltryptamine.eth valt op. Die kocht direct na de geboorte van Pepe voor 0,125 ETH aan tokens. Intussen heeft hem dat 6 miljoen dollar aan winst opgeleverd, en heeft hij nog voor een kleine 10 miljoen dollar aan Pepe-tokens over.

Dit is het verhaal van de meeste memecoins. Een succesvolle meme heeft niet alleen een goed verhaal nodig, maar ook een grote broer die hem een vliegende start geeft. In dit geval kwam de eerste pump van insiders, de tweede van finfluencers, en de derde van speculanten die daarop ingaan. Je begrijpt waar de grootste winsten vallen.

Het is moeilijk om op een legitieme manier aan deze luchthandel deel te nemen. De kans op een mooi rendement neemt toe naarmate je dichter op de bron zit. Maar als je daar terechtkomt, wordt het ook waarschijnlijker dat je een misdrijf begaat. Voor die vaststelling hoef je niet te wachten op het moment dat MiCA van kracht wordt.

Speculanten die toch een poging willen wagen, komen uit bij tools als DexCheck en DexScreener. Die kan je gebruiken om te achterhalen naar welke nieuwe tokens (al dan niet ineens) de aandacht uitgaat, hoe whales zich gedragen, en hoe het verloop van DEX-handel eruit ziet. Ze kijken ook op DeBank om een beeld te krijgen bij de handelwijze van het slimme geld. Met BubbleMaps krijgen ze inzicht in de distributie van een token. En op sociale media (Twitter) en in de communities (Discord, Telegram) kan je wat te weten komen over de sfeer die er hangt.

Met alle verzamelde informatie kan je een gokje wagen. Maar let wel dat dit een dagbesteding is. Dagelijks komen er honderden tokens bij. Dat komt omdat ze tegenwoordig heel makkelijk te maken zijn. En juist in een periode van hype gebeurt dat veelvuldig.

💡
Aantal dagelijks aangemaakte ERC-20-tokens bereikt nieuw hoogtepunt. In de laatste twee weken van april kwamen er per dag gemiddeld 1355 nieuwe tokens bij. De top lag met 1720 tokens op 20 april. Dat is twee keer zo hoog als in de periode waarin Shiba Inu de aandacht greep. Naar verluidt is een deel van de stijging te verklaren door een groep die grote aantallen memecoins creëert.

Die hype vertaalt zich naar extremen. Zo bereikte Uniswap het hoogste aantal actieve gebruikers sinds mei 2021. De uitvoering van aan Uniswap gerelateerde smart contracts zorgde voor de verbranding van 15.000 ETH in één week. En alleen al voor de handel in Pepe werd voor meer dan 10 miljoen dollar aan Gas-fees besteed.

Het zogeheten meme season slaat ook over naar bitcoin. Sindskort worden er zogeheten BRC-20 tokens op bitcoin uitgebracht. Daarvan zijn er al meer dan 14.000 en het merendeel ervan valt in de meme-categorie. Vandaag was meer dan 70 procent van alle bitcointransacties daaraan gerelateerd. Een gevolg ervan is dat de kosten om een transactie te laten uitvoeren flink is opgelopen. Woensdag ontvang je een Alpha-editie met meer over deze dynamiek, BRC-20 tokens, en de concrete gevolgen voor jou.

De verhoogde transactiekosten zorgen bij sommige exchanges voor wachtrijen. Bij Binance liep het dermate op dat het opnemen van bitcoin meermaals werd uitgeschakeld. Een lichtpuntje is dat het Binance ertoe zet om het lightningnetwerk te implementeren. Voor alledaagse transacties is dat immers het aangewezen vehikel, hoewel de volwassenheid van deze toepassing ook nog op schaal getest moet worden.

Afijn, terug naar de memes.

Die grijpen nu de aandacht. Wil je ondanks de valkuilen toch een gokje wagen? Daar hebben we begrip voor. Het kan leuk zijn en het idee om (snel) rijk te worden is aantrekkelijk. Maar zorg ervoor dat je rationeel blijft handelen. Zet je reptielenbrein even uit, gebruik alleen geld dat je missen kunt en hou de kans in je achterhoofd dat je ergens achteraan in de rij staat. En heb je wat winst gemaakt? Vergeet die dan niet te claimen, want voor je het weet, is de menigte alweer met de volgende hype aan de gang.

En als je het niet doet, mis je dan iets? Dat gevoel kan net zo sterk aanwezig zijn als de behoefte aan snelle winsten.

Meestal wordt dat gevoel aangewakkerd door berichten van mensen die zeggen dat ze veel geld verdiend hebben. Maar onthoud dat de geschiedenisboeken geschreven worden door winnaars. De verliezers, de grootste groep, hoor je niet.

Met cryptoactiva begeef je je aan het meest risicovolle spectrum van alle producten waarin je kunt investeren. Wil je daarin winnen? Dan is bitcoin de munt om te verslaan. Bitcoin is de ‘tandarts’ van de markt. Stabiel en steeds wat meer waard. Andere, kleinere, munten kunnen zich spontaan ontpoppen tot ‘popster’. Ze zijn korte tijd populair om snel weer in de vergetelheid te raken. Meer over dit verschil in deze Alpha:

Het ene miljoen is het andere niet
Ze zijn rijk geworden met safemoon, dogecoin of een ander muntje dat vanuit hetniets ‘keer 200’ gaat. ‘Een miljoen is een miljoen’, zeggen ze dan, en datklinkt logisch. Maar het is alleen achteraf waar, vooraf is het ene miljoen hetandere niet. Lees met me mee over de

Wat voor veel mensen de meest kansrijke strategie is? Bitcoin kopen en 10 jaar vasthouden, al dan niet als onderdeel van een bredere portefeuille.

Uit de community

Paul stelt een vraag over de DCA-strategie. Dat is een manier om een bitcoinpositie op te bouwen door met regelmatige tussenpozen gelijke sommen geld te beleggen, ongeacht de prijs of wat er op de financiële markten gebeurt.

Is er iets bekend over het moment waarop je die aankoop moet plannen? Is er een moment in de week waarop de koers gemiddeld lager ligt? Of maakt het simpelweg geen fluit uit?

De antwoorden worden hier met elkaar gedeeld.

Nieuwsoverzicht

De belangrijkste gebeurtenissen in het kort op een rij:

  • Mastercard wil zijn productaanbod via cryptobedrijven uitbreiden. “We hebben al tientallen partners wereldwijd die cryptokaarten aanbieden", zegt Raj Dhamodharan tegen Reuters. Dhamodharan staat aan het hoofd van Mastercards cryptodivisie. “Veilig toegang bieden tot cryptoactiva is onderdeel van onze waardepropositie en dat blijven we doen.”
  • Visa’s “ambitieuze crypto roadmap” bevat stablecoin-betalingen. Dat blijkt uit de vacatureteksten die het betaalbedrijf onlangs online heeft gezet. Visa wil vrij baan maken voor de massa-adoptie van publieke blockchainnetwerken en stablecoins. Daar hebben ze ontwikkelaars voor nodig, zegt Cuy Sheffield, die Visa’s cryptoteam leidt.
  • Voormalig medewerker OpenSea veroordeeld voor handel met voorkennis. Productmanager ​​Nathaniel Chastain besloot welke NFT’s en NFT-collecties op de homepage van de website werden uitgelicht. Voordat ze werden uitgelicht, kocht Chastain de desbetreffende NFT’s, om ze kort daarna weer te verkopen. Het argument dat “niemand hem verteld heeft dat hij deze informatie niet mocht gebruiken” werd door de rechter niet geslikt.
  • De Dame Tax: 30% belasting op stroomverbruik door cryptominers. Het Witte Huis stelt dat miners nu “niet betalen voor de volledige kosten die ze anderen opleggen”. Het gaat daarbij om “lokale milieuvervuiling, stijging van energieprijzen, en de uitstoot van broeikasgas”. Volgens het presidentiële campagneteam is een hoge(re) belasting hierop het antwoord. Het is echter onwaarschijnlijk dat het idee door het Republikeinse Huis heen komt.
  • In de tweede helft van 2022 moesten miners hun bitcoinvoorraad verkopen. Dat blijkt uit gegevens van Blocksbridge. Sinds juli 2022 verkochten ze meer dan 100 procent van wat ze produceerden. In maart daalde dit voor het eerst weer onder de 100 procent. Uit updates van 10 grote miners blijkt dat zij dit jaar flink opgeschaald hebben. In totaal voegden ze 58,6 EH/s toe, goed voor 17,1 procent van alle block rewards in april.
  • Liechtenstein staat open voor crypto-investeringen van de staat. Dat zegt minister-president Daniel Risch in gesprek met de Duitstalige zakenkrant Handelsblatt. Het kleine Vorstendom wil ook de mogelijkheid aanbieden om voor staatsdiensten te betalen met bitcoin. Ingestuurde sats worden wel direct omgezet naar de Zwitserse frank, de nationale munteenheid. Deze aanpak is vergelijkbaar met die van Zwitserse gemeenten zoals Zug of Lugano.
  • Argentijnse centrale bank verbiedt verkoop cryptoactiva door financiële instellingen. Het verbod komt twee dagen nadat twee grote bedrijven de verkoop ervan aankondigden. De maatregel heeft ook als gevolg dat cryptoactiva van populaire Argentijnse fintech-apps verdwijnen. Voor burgers wordt zo een potentiële vluchtroute weg van de torenhoge inflatie lastiger gemaakt. Volgens Chainalysis staat Argentinië in de top 15 van landen met de hoogste adoptie van bitcoin en andere activa.
  • Jack Dorsey doneert 10 miljoen dollar aan OpenSats. De non-profitorganisatie gebruikt de tegoeden om bitcoin- en nostr-projecten te financieren. De helft van het ingebrachte bedrag wordt gebruikt voor de groei van nostr, het sociale media-protocol dat in 2023 aan populariteit won. Twee bekende bitcoiners, @nvk en @DerGigi, gaan deelnemen aan het bestuur van OpenSats om te helpen met het uitdelen van financieringen.

Tot slot

Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.