Wie de cryptomarkt een beetje volgt, heeft de afgelopen weken ongetwijfeld wat zien langskomen over Pepe. Dit token werd op 16 april in het leven geroepen en steeg in een paar weken tijd van irrelevant naar nummer 53 in de ranglijst van munten met de hoogste marktwaarde.

Op het moment van schrijven is Pepe goed voor een marktwaarde van 1 miljard dollar, wordt er dagelijks voor 900 miljoen dollar verhandeld, maakte de munt een stijging van tienduizenden procenten door, en is het token (afgelopen vrijdag) in de orderboeken van Binance opgenomen.

Dat een token in zo’n korte tijd op allerlei fronten kan ontploffen, is wat ‘crypto’ volgens sommigen uniek maakt. Omdat iedereen eraan kan meedoen, is dit nog een van de weinige manieren waarop iemand snel rijk kan worden en met één positie de financiële onafhankelijkheid van hemzelf en zijn familie kan volvoeren. To the moon, toch?

Afgelopen dinsdag was Sjuul Föllings te gast bij BNR’s Cryptocast. Sjuul zit achter het account @AltCryptoGems op Twitter. Dat is volgens Sjuul de handigste manier om zijn eigen transactiegeschiedenis bij te houden. Intussen blijken bijna 300.000 mensen geïnteresseerd in dat logboek.

In het gesprek vertelt Sjuul dat veel mensen enkel in crypto zitten om geld te verdienen. Ze zijn op zoek naar manieren om hun vermogen te laten groeien. Het liefst snel. Hierom zijn altcoins populair, want “die kunnen in korte tijd keer tien of keer honderd gaan”. Dat geldt vooral voor gems, tokens die nog bij bijna niemand in de portemonnee zitten. Een risicovol gokspel, want er komen er wekelijks honderden bij. Daarom richt Sjuul zich naar eigen zeggen op educatie, om te voorkomen dat zijn volgers dure fouten maken.

In de podcast vertelt Sjuul dat hij in 2021 begon met traden. In 2017 was ETH voor het laatst beschikbaar voor 38 dollar. BNB was voor het laatst 24 dollar in 2020. Voor SOL was $2,50 de bodem in januari 2021. Sjuul vertelt ook dat hij in 2016 wat bitcoin uitbetaald kreeg via een spelletje en daar niets mee deed; hij studeerde nog.

Sjuul doet ook een boekje open over de valkuilen waar speculanten mee te maken krijgen. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over berichten die hij ontvangt van collega-finfluencers, waarin ze hem tippen over een token waar ze binnenkort over gaan praten. En over hoe de prijs van kleine tokens zo snel steeg nadat copytraders zijn ingenomen positie volgden. Hij legt ook uit dat projecten abrupt kunnen instorten of dat de oprichters er vandoor kunnen gaan met ingelegde tegoeden.

We hebben het hier natuurlijk gewoon over ouderwetse vergrijpen. Handel met voorkennis, marktmanipulatie, misleiding. In de altcoinmarkt is het vaak een kleine groep insiders die er rijk van wordt, een iets grotere groep die (al dan niet met geluk) een deel van de golf meepakt en een meerderheid die met verlies achterblijft.

Toen Binance de notering van Pepe aankondigde, waarschuwde de beurs zijn klanten. “Er zijn signalen dat bepaalde insiders of teamleden 7 procent van het gehele aanbod vlak na het aanmaken van het token hebben opgekocht”, zegt Binance Team. Goede reden om zoiets níet aan te bieden, horen we je denken. Maar wat Binance-ceo CZ betreft krijgt alles “waar gebruikers in handelen of mee spelen” een notering bij zijn gokpaleis.

Waarschijnlijk zijn de door Binance opgepikte signalen nog een onderschatting. Het Chinese TechFlow is de blockchaindata ingedoken om de oprichter(s) van Pepe te achterhalen. Wat opvalt is dat veel vroege kopers ook een Milady NFT bezitten. Een wallet die 6,9 procent van alle Pepe-tokens bevat, is gevuld met ether afkomstig van een wallet die een groot aantal Remilio NFT’s bevat, een zusterproject van Milady. Ook het adres Dimethyltryptamine.eth valt op. Die kocht direct na de geboorte van Pepe voor 0,125 ETH aan tokens. Intussen heeft hem dat 6 miljoen dollar aan winst opgeleverd, en heeft hij nog voor een kleine 10 miljoen dollar aan Pepe-tokens over.

Dit is het verhaal van de meeste memecoins. Een succesvolle meme heeft niet alleen een goed verhaal nodig, maar ook een grote broer die hem een vliegende start geeft. In dit geval kwam de eerste pump van insiders, de tweede van finfluencers, en de derde van speculanten die daarop ingaan. Je begrijpt waar de grootste winsten vallen.

Het is moeilijk om op een legitieme manier aan deze luchthandel deel te nemen. De kans op een mooi rendement neemt toe naarmate je dichter op de bron zit. Maar als je daar terechtkomt, wordt het ook waarschijnlijker dat je een misdrijf begaat. Voor die vaststelling hoef je niet te wachten op het moment dat MiCA van kracht wordt.

Speculanten die toch een poging willen wagen, komen uit bij tools als DexCheck en DexScreener. Die kan je gebruiken om te achterhalen naar welke nieuwe tokens (al dan niet ineens) de aandacht uitgaat, hoe whales zich gedragen, en hoe het verloop van DEX-handel eruit ziet. Ze kijken ook op DeBank om een beeld te krijgen bij de handelwijze van het slimme geld. Met BubbleMaps krijgen ze inzicht in de distributie van een token. En op sociale media (Twitter) en in de communities (Discord, Telegram) kan je wat te weten komen over de sfeer die er hangt.

Met alle verzamelde informatie kan je een gokje wagen. Maar let wel dat dit een dagbesteding is. Dagelijks komen er honderden tokens bij. Dat komt omdat ze tegenwoordig heel makkelijk te maken zijn. En juist in een periode van hype gebeurt dat veelvuldig.