Veel mensen in West-Europa kennen bitcoin en andere cryptoactiva vooral vanuit het perspectief van beleggen of speculeren. En dat is prima. Voor de ontwikkeling van een decentraal financieel systeem zijn volwassen marktplaatsen onmisbaar.

Maar daardoor verliezen we snel de essentie van deze nieuwe technologie uit het oog, namelijk dat iedereen ter wereld kan betalen, sparen en handelen zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit die kan censureren en uitsluiten.

In Europa lijkt dat allemaal niet zo nodig. We hebben een stabiele munt, een betrouwbare overheid en een voor iedereen toegankelijk betaalsysteem. De stap naar ‘crypto is puur speculatie’ is dan snel gemaakt.

Dat die conclusie te gemakzuchtig is, liet Alex Gladstein twee jaar geleden al zien met zijn boek Check Your Financial Privilege. De hoofdstrateeg van de Human Rights Foundation beschrijft hoe in tal van landen het bestaan van bitcoin levensreddend is. Voor slachtoffers van corrupte overheden en instortende geldsystemen is crypto revolutionair.

Maar tussen de vluchtelingen en verdrukten aan de ene kant, en de beleggers en speculanten aan de andere kant, zit een grote groep mensen die crypto gewoon dagelijks zijn gaan gebruiken.

Vorige week publiceerde analysebedrijf Chainalysis zijn jaarlijkse Crypto Adoption Index, een ranglijst van landen waar de gemiddelde burger crypto het meest omarmt. Daarvoor wegen ze het gebruik en bezit van crypto op basis van bevolkingsomvang en inkomen, zodat grote, rijke landen het beeld niet vertekenen.

De bovenste vijf landen zijn India, Nigeria, Vietnam, Verenigde Staten en Oekraïne. De top twintig bevat geen enkel land uit de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk komt met plek veertien nog het dichtst in de buurt.

Chainalysis maakt deze index al een aantal jaar, en kan daardoor de ‘grassroots crypto adoption’ door de tijd heen vergelijken. Na de bullmarkt van 2021 maakte de adoptie in 2022 een flinke stap terug, maar bleef nog ver boven het niveau van 2019 en 2020. Dit jaar zien we weer een gezonde stijging.

De grafiek hieronder laat zien hoe de index zich ontwikkelt in vier groepen landen, uitgesplitst op inkomen. De lagere middeninkomenslanden nemen daarin de leiding. Dit is de inkomenscategorie waarin 40% van de wereldbevolking leeft. “Als deze landen de toekomst zijn, dan suggereren deze gegevens dat crypto een groot onderdeel van die toekomst zal zijn”, aldus Chainalysis.