De afgelopen weken zit bitcoin in een correctie. De hype van de ETF-lancering ligt in de achteruitkijkspiegel en de markt moet nu de nieuw ontstane dynamiek verwerken. Daarin zijn krachten aan het werk waarvan vooraf de omvang moeilijk te voorspellen was. Denk aan bitcoins die van het ene naar het andere fonds verhuizen, Grayscale-beleggers die uitstappen, en nieuwe toetreders die hun eerste bitcoins kopen. Of aan failliete bedrijven die eindelijk hun boedel kunnen verkopen en crediteuren die voor het eerst wat van hun verloren tegoeden terugzien.

Het zorgt ervoor dat de markt voor analisten tijdelijk wat onvoorspelbaarder en grilliger is dan ze gewend zijn. Deze week kwam er vanuit onverwachte hoek een onzekerheid bij.

De Duitse politie maakte bekend dat ze maar liefst 50.000 BTC in beslag genomen heeft. Het is de grootste inbeslagname ooit in Duitsland, en trekt daarom internationaal de aandacht. Het Duitse OM onderzoekt twee mannen die tot mei 2013 auteursrechtelijk beschermde werken commercieel exploiteerden. Omdat het onderzoek nog loopt, geeft het OM geen verdere details vrij. Ook het lot van de in beslag genomen bitcoins is nog niet beslecht.

Zo heeft de bitcoinmarkt er een bekende bezitter bij gekregen. Kleine kans natuurlijk dat die net zo toegewijd is als de gemiddelde Alpha. Dat brengt ons bij Glassnode, die deze week wat over de echte hodlers schreef. Daaruit lichten we drie inzichten uit.