We kijken terug op een veelbewogen week. In de eerst helft werd ieder detail vastgelegd van het chaotische proces waarmee de spot bitcoin ETF’s in de VS goedgekeurd werden. In de tweede helft was het vergrootglas gericht op de eerste twee handelsdagen van de nieuwe fondsen. Uit alle ruis die daardoor ontstond, vingen we de volgende signalen op.

1️⃣ De lancering van de ETF’s was een groot succes.

Voor de meeste beleggers in bitcoin en crypto geldt dat ze de lancering van een nieuwe ETF nog nooit van dichtbij hebben meegemaakt. Dat is anders voor ETF-analisten als Eric Balchunas, James Seyffart en Nate Geraci. Zij hebben van het volgen van de ETF-markt hun levenswerk gemaakt. Hierom kunnen ze de lancering van de bitcoinfondsen goed beoordelen. Dat ze relatief ver van de bitcoinmarkt afstaan, maakt hun oordeel des te betrouwbaarder.

Eric: “Het was een verschrikkelijk groot succes. Naar alle maatstaven: volume, aantal transacties, geldstromen, media-aandacht. Historisch.”

Nate: “Er is geen andere manier om dit te beoordelen dan een succesvol debuut.”

James: “tHiS WaS a fLoP”

De reactie van James is uiteraard sarcastisch bedoeld. Hij reageert op het sentiment onder het deel van het bitcoinpubliek dat vindt dat de lancering is uitgelopen op een fiasco. Hun oordeel is grotendeels gestoeld op de prijs van bitcoin: die ging niet omhoog, maar naar beneden.

James geeft hiervoor de volgende twee verklaringen:

  1. Er zijn handelaars die in aanloop naar de goedkeuring bitcoin kochten om daarop te kunnen speculeren. Zij doen hun positie weer van de hand.
  2. Nu het Grayscale-fonds (GBTC) is geconverteerd naar een ETF, kunnen mensen die eerder in het fonds vastzaten hun positie verplaatsen of verkopen.

Eric reageert met minder geduld op mensen die over bitcoinprijs zeveren. “Dat meen je niet, dit was hoe dan ook een geweldige lancering. Oh, en bitcoin is voor de goedkeuring al met 80% gestegen. Ik heb eerlijk gezegd medelijden met sommige mensen die er boos en teleurgesteld over zijn. Ik weet niet zeker of je ooit tevreden zult zijn.”

Volgens James is het een kwestie van scheve verwachtingen. “Iedereen die zegt dat het een flop was, produceert clickbait of had ‘god candle’-verwachtingen waarvan elke realiteitszin ontbreekt.”

2️⃣ Het is moeilijk om precies te bepalen hoeveel geld er van en naar de nieuwe fondsen stroomt.

De instroom van kapitaal naar de ETF’s zegt niet alleen iets over de onderlinge strijd tussen de fondsbeheerders, maar ook over de vraag naar de nieuwe beleggingsproducten. Daarom verschenen op donderdag en vrijdag regelmatig overzichtjes van ETF-analisten met daarin cijfers over de geldstromen van en naar de nieuwe fondsen.

Na de eerste twee handelsdagen konden de fondsen rekenen op een instroom van bijna $1,5 miljard. BlackRock (IBIT) komt daarbij met een instroom van $497 miljoen als winnaar uit de bus. Fidelity (FBTC) volgt met een instroom van $422 miljoen op de voet. Beleggers in Grayscale (GBTC) haalden $579 miljoen uit het fonds. Netto stroomde meer dan $800 miljoen de bitcoinmarkt in via de ETF’s.

Helemaal onbetwist zijn deze cijfers niet. Dat komt omdat ETF-analisten de cijfers uit verschillende systemen moeten verzamelen en sommige gegevens incompleet zijn. Als crypto native ben je gewend dat financiële activiteiten direct afgewikkeld zijn, en door iedereen te inspecteren. Het traditionele financiële systeem, waarin de ETF’s draaien, is echter obscuur, traag en (daardoor) onvoorspelbaar.

Men verwacht in de loop van deze week pas met meer zekerheid terug te kunnen kijken op wat zich donderdag en vrijdag afspeelde.

3️⃣ De marketingmachine komt langzaam maar zeker op stoom.

“This is how you market to rich boomers, folks.”

Hiermee verwijst Eric naar de reclame waarmee BlackRock sinds dit weekend aandacht vraagt voor zijn nieuwe fonds. Bij Fidelity, VanEck, ARK Invest, en Franklin Templeton heeft bitcoin een prominente plek gekregen op de homepage. Het zijn de eerste tekenen van de marketingoorlog die vooraf al verwacht werd.

Je kunt er vanuit gaan dat deze marketingmachine niet is opgetuigd voor een korte, heftige campagne. De fondsbeheerders denken in termijnen van maanden en jaren, waarin hun financieel adviseurs de tijd hebben om bitcoin een plek te geven in de portefeuilles van hun klanten.

Eén van de meest prominente marketeers is de voorman van BlackRock, Larry Fink. Hij sprak de afgelopen dagen meermaals op televisie over bitcoin. “Bitcoin is niet anders dan wat goud de afgelopen millennia representeerde. Het is een asset class die je beschermt”, aldus Fink. In een ander interview wijst hij op humanitaire aspecten: “Als je in een land woont waarin je bang bent voor je overheid, kan bitcoin een heel goed oppotmiddel zijn.”

4️⃣ Bitcoin blijft heet hangijzer voor traditionele beleggers

Het enthousiasme van Fink wordt niet gedeeld door al zijn concurrenten. Zo werd kort na lancering van de ETF’s bekend dat Vanguard, Citi, Merill Lynch, Edward Jones en UBS de producten niet aan hun klanten aanbieden. Van de meeste partijen is onbekend waarom ze daartoe besloten hebben, behalve van Vanguard. Dat zegt dat “deze producten niet passen bij het aanbod dat gericht is op goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuilles voor de lange termijn”.

Tegen de pers zegt Vanguard dat het van mening is dat de investeringscase voor cryptocurrencies zwak is. “In tegenstelling tot aandelen en obligaties hebben de meeste cryptoactiva geen intrinsieke waarde en genereren ze geen kasstromen.”

Er kwam op X veel kritiek op de uitspraken van Vanguard. Er ontstond onder de noemer #BoycottVanguard een heuse beweging van mensen die hun Vanguard-tegoeden overhevelden naar een cryptovriendelijke vermogensbeheerder, zoals Fidelity. Uiteraard ging dat gepaard met de nodige memes:

De kans is groot dat deze beweging snel uitdooft. Eric merkt op dat de positie die Vanguard inneemt “goed bij het merk past”. “Dat gezegd hebbende, ik denk dat ze het beleid de komende jaren verzachten naarmate ze hun adviesbranche opbouwen.”

Sommige analisten vermoeden dat sommige vermogensbeheerders om politieke redenen nog afstand houden van bitcoin. Cryptobestrijder Elizabeth Warren maakte zich vrijdag boos over de beslissing van de toezichthouder: “De SEC past de wet verkeerd toe en heeft ongelijk met betrekking tot het ETF-besluit.” Dat de SEC juist mede in opdracht van het oordeel van de rechtbank handelde, werd door X-lezers toegevoegd als commentaar op het bericht van Warren.

5️⃣ Er is verdeeldheid over een eventuele spot ether ETF.

Komen er dit jaar ether ETF’s bij, nu de bitcoinfondsen groen licht hebben gekregen?

Nate en James denken van wel. “Mijn basisscenario is goedkeuring”, schrijft James. “Maar ik denk niet dat staking er onderdeel van is.” Nate merkt op dat sommige Europese producten dat wél aanbieden. “Ik kan me goed voorstellen dat sommige fondsbeheerders ervoor gaan pleiten.”

JPMorgan en TD Cowen zijn minder optimistisch. Zij geloven niet dat de SEC ether op korte termijn dezelfde behandeling geeft als bitcoin. “Daar hoeven we misschien niet langer dan 24 maanden op te wachten, maar vermoedelijk wel tot na de verkiezingen.”

Als het aan Larry Fink ligt, kan de ether ETF niet snel genoeg komen. “Ik zie daar waarde in”, zei hij in gesprek met CNBC. “Dit zijn slechts opstapjes naar tokenisatie en ik geloof echt dat dit is waar we naartoe gaan.”

💡
Doe mee op Discord!
Steeds meer mensen vinden hun weg naar onze Community. Bijna 2000 gelijkgestemden zijn met ons én elkaar op reis door de cryptowereld. Samen slimmer worden met bitcoin, crypto, geldzaken, analyse en andere onderwerpen waar we warm voor lopen. Members met een gezamenlijke missie!

Je kunt je hier eenvoudig aanmelden: https://bitcoinalpha.nl/discord.

Het overige nieuws:

  • CoinShares raamt productiekosten bitcoin op $37.856 na de halving. Begin mei krimpt de subsidie die miners ontvangen voor het maken van een block in één keer met 50%. Onderzoekers van CoinShares verwachten dat met de huidige bitcoinprijs slechts een handvol miners winstgevend is. De analisten denken dat de bedrijven Riot, TeraWulf en Cleanspark het best gepositioneerd zijn.
  • Tien bedrijven willen spot ETF’s lanceren in Hongkong. Zeven ervan zijn al in de fase aangekomen die draait om de “praktische implementatie”, zei HashKey-coo Livio Weng in gesprek met de Chinese zakenkrant Caixin. Weng verwacht niet dat de fondsen snel op de markt komen. De aanvraagprocedure duurt tot 6 maanden en het juridisch kader is nog niet volledig. De Hongkongse wetgever Johnny Ng wil daar snel verandering in brengen: “Dit is een kans om de positie van Hongkong als digital asset hub te versterken.”
  • Stablecoinbedrijf Circle dient aanvraag in voor beursgang. Het bedrijf zei donderdag dat de IPO moet plaatsvinden nadat de toezichthouder het verzoek heeft beoordeeld. Het is nog onbekend hoeveel aandelen het bedrijf wil verkopen. In 2022 noemde Circle een waardering van $9 miljard. Mogelijk is de beursgang onderdeel van de poging om USDC als voorkeursmunt voor een digitale dollar te positioneren. Rond concurrent Tether blijft het spoken.
  • Opnieuw ordinals onder de hamer bij Sotheby’s. Vorige week presenteerde het veilinghuis de collectie Natively Digital, een “grondige verkenning van de wereld van ordinals op bitcoin”. De verzameling bevat werk van onder andere FAR, XCPinata, Nullish, en Shroomtoshi. Prijzen voor de kunstwerken variëren van tussen enkele duizenden dollars tot ruim boven de $40.000. De veiling sluit op 22 januari.

Ten slotte

Je bent weer helemaal bij!

We horen graag al je vragen, opmerkingen en suggesties naar aanleiding van deze News. Kom daarvoor naar onze Discord-server. Het aanmeldproces is eenvoudig, dus je bent snel up & running!