Afgelopen weken traden verschillende Amerikaanse toezichthouders op tegen vermeende misstanden rond cryptovaluta. Er zijn mensen die beweren dat het om een gecoördineerde beweging gaat. Een allesbepalende strijd tegen de cryptosector? We zoeken het uit!

💡
Voor je ligt Alpha News, ons wekelijkse nieuwsoverzicht. Hiermee houden we je op de hoogte over de belangrijkste gebeurtenissen die de cryptowereld raken. We beperken ons enkel tot signaal in de ruis. Het doel is dat je het nieuws zelf niet meer hoeft te volgen.

Het rommelt in de VS

Als iemand haar best doet om alles volgens de regels te doen is het Caitlin Long. Bijna drie jaar geleden maakte ze de oprichting van Avanti bekend, een bank die het gat tussen de cryptowereld en het traditionele financiële systeem moet overbruggen. “De missie van Avanti krijgt steun vanuit de cryptowereld én de traditionele financiële sector”, vertelde Long destijds.

De oplettende lezer ziet in de tweet waarmee ze Avanti aankondigde een onderwerp staan waarmee Long anno nu nog steeds mee worstelt. De bank, die intussen hernoemd is naar Custodia, moet lid worden van het netwerk van Federale banken. Steeds als ze geld ophaalt, al ruim 50 miljoen dollar, verwijst ze naar dat doel. Maar de goedkeurende stempel van de Fed blijft uit, successen in de lokale politiek van Wyoming ten spijt.

We reizen even door de tijd naar het heden. Op 27 januari krijgt Long te horen dat haar lidmaatschapsaanvraag is afgewezen. “De Fed heeft ons laten weten dat we onze aanvraag konden intrekken. Doen we dat niet, krijgen we 72 uur later te horen dat we zijn afgewezen”, schrijft Long. “De Fed heeft onze aanvraag in recordtijd afgekeurd.”

💡
Waarom lid worden van de Federal Reserve?
Iedere commerciële bank kan lid worden van de Fed, mits die aan de gestelde eisen voldoet. De bank krijgt daar wat voordelen voor terug, waaronder een reductie van het aantal toezichthouders, toezicht dat beter past bij de omvang van de bank, financiële voordelen, en toegang tot het hogere management van de centrale bank. Het is daarnaast een stempel van goedkeuring dat klanten meer vertrouwen kan geven in de soliditeit van de bank.

Het is niet zo dat een bank vleugellam is als hij geen lid is van de Fed (de meerderheid is dat niet). Een bank kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot het betaalnetwerk van de Fed via een zogeheten master account. Custodia heeft die toegang ook aangevraagd en heeft daarover nog geen uitsluitsel gekregen. Zonder master account heeft Custodia tussenpartijen nodig voor het verwerken van betalingsverkeer.

Voor de Fed is het prettig dat banken lid worden omdat het haar meer grip geeft op de kwaliteit van het Amerikaanse bankwezen en directer invloed kan uitoefenen op monetair beleid door het gedrag van de banken via lidmaatschapsvereisten te sturen.

Je begrijpt dat deze uitkomst meer dan teleurstellend is voor Custodia. Zoals we dat gewend zijn van Long blijft ze strijdbaar. Als het aan haar ligt is het niet de vraag of ze lid wordt, maar wanneer. Maar toch lijkt er een - al dan niet verborgen - staartje te zitten aan deze Fed-beslissing.