Vroeg in de nacht van vrijdag op zaterdag was het zover. Block 840.000 werd aan de blockchain van bitcoin toegevoegd. De vierde zogeheten reward era werd afgesloten en de vijfde gestart. In één keer werd de beloning die miners krijgen voor het werk dat zij verrichten gehalveerd, van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. De halving waar de afgelopen maanden naar uitgekeken werd.

Het werd om twee redenen een speciale halving.

Allereerst was hij speciaal, omdat wij vlak ervoor ons halving-feest vierden in Amsterdam. In een uitverkochte Posthoornkerk luisterden honderden bitcoiners naar een donderpreek van BNR’s Herbert Blankesteijn, wonnen ze mooie prijzen in een quiz die vurig gepresenteerd werd door quizmasters Bart Mol en Daniël Mol, en werd geproost op de komende vier jaar.

Image
Foto: @DannyOosterveer

Deze halving is daarnaast speciaal door de lancering van Runes. Block 840.000 was het startschot van dit nieuwe tokenprotocol op bitcoin, dat de afgelopen maanden van grote groepen speculanten de aandracht trok. Die zien de mogelijkheid om het online casino naar bitcoin te verplaatsen, in de hoop daar goed te verdienen aan de memes en verhalen die eromheen ontstaan.

Runes: memecoins op bitcoin
Tijdens de halving staat er iets speciaals te gebeuren. De bedenker van Ordinals heeft iets nieuws bedacht: Runes. In deze Alpha vertellen we alles wat je moet weten over dit nieuwe fenomeen op bitcoin.

In de wereld der memes heeft het waarde om de eerste te zijn. Om die reden was het eerste block van het vijfde tijdperk erg in trek en gevuld met transacties waarmee de eerste bitcointokens het leven zagen. Daarvoor werd diep in de buidel getast. In totaal werd voor dat ene block 37,6 BTC, nu bijna 2,5 miljoen dollar, aan transactiekosten betaald. Dat is 36 keer meer dan voor ruimte in het block ervoor betaald werd.

Voor miners bleef de halving sindsdien lucratief. Tot meer dan 100 blocks na de halving lagen de betaalde transactiekosten hoger dan de subsidie die miners aan zichzelf mogen uitkeren. Nog steeds wordt er structureel meer dan 1 BTC aan transactiekosten betaald. Van de halving hebben miners tot dusver weinig last gehad.

Het ecosysteem rondom runes staat overigens nog in de kinderschoenen. Het ontbreekt nog aan goede tools die de handel erin ondersteunen en veel speculanten komen er nu pas achter dat bitcoin minder geschikt is als gokpaleis dan de platforms waar ze vandaan komen, zoals Solana en Base. De hoge transactiekosten en lange, onvoorspelbare verwerkingstijden zorgen voor een andere dynamiek dan zij gewend zijn.

Er is een groep bitcoiners die hoopt dat ze daardoor snel weer vertrekken naar hun platform van herkomst. Zij ervaren de handel in runes op zijn zachtst gezegd als storend. Sommigen gaan zover dat ze er een aanval in zien. Een poging om bitcoin om zeep te helpen, georchestreerd door de CIA.

De hamvraag voor bitcoinbeleggers is welk effect de halving heeft op de waarde van hun investering. Daarover meer onder de break!

We gaan door met deze Alpha voor onze Premium Members:

  1. De halving en de bitcoinprijs
  2. Nep-Satoshi kiest eieren voor z’n geld?
  3. Bitcoin als veilige belegging
  4. Grote beleggers stutten bitcoinprijs?