Hij gaf miljoenen uit aan vastgoed en klanten zijn miljarden kwijt. De rechtszaak tegen de gevallen ‘cryptokoning’ Sam Bankman-Fried start dinsdag en belooft een groot mediacircus te worden. Voordat we daarop vooruitblikken eerst kort commentaar op de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheid.

Nieuw fiscaal jaar

Op 1 oktober begon in de Verenigde Staten het nieuwe fiscale jaar, maar tot vlak voor zondag was de financiering ervan nog niet rond. Dat is een probleem, want zonder een goedgekeurde begroting sluit de overheid, ontvangen miljoenen ambtenaren en militairen geen salaris en komen veel overheidsdiensten grotendeels stil te staan.

De spanning die dat opleverde, had ook in de cryptowereld zijn uitwerking. Zo bereidde de toezichthouder SEC zich op de sluiting voor door cruciale beslissingen naar voren te halen. Voor de spot bitcoin ETF-aanvragen betekent dat vroegtijdig uitstel, en voor de ether futures ETF’s versnelde goedkeuring. ETF-analisten verwachten dat maandag negen nieuwe fondsen de deuren openen voor investeerders. Zij noemen zowel het aantal nieuwe ETF’s als de snelheid waarmee de SEC heeft gehandeld ongehoord.

Met een op het laatste moment gesloten deal tussen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is een shutdown van de federale overheid voorlopig afgewend. Het akkoord bevat een begroting voor de komende 47 dagen. Voor 17 november moet het Congres tot een raming komen voor het hele boekjaar. Als dat niet gebeurt, komt er alsnog een shutdown.

💡
Government shutdowns
Ieder jaar moeten 12 zogeheten appropriations bills voor 1 oktober groen licht hebben gekregen. Met deze wetten legt het Congres de overheidsbegroting voor het nieuwe fiscale jaar vast.

Als dat niet voor de deadline lukt, kan die deadline worden opgerekt met een continuing resolution. Dat is nu op de valreep gebeurd.

Sinds 1977 zijn de appropriations bills slechts vier keer op tijd goedgekeurd. In alle andere gevallen was een continuing resolution nodig. En als ook dat niet lukt? Dan leidt de politieke impasse tot een shutdown. Dat is tien keer gebeurd.

De debt ceiling heeft met dit proces weinig te maken, behalve dat die soms omhoog moet om het begrootte geld uit te kunnen geven. Natuurlijk raken ze elkaar wel via het politieke spel dat eraan ten grondslag ligt.

Juryzaak tegen Sam Bankman-Fried

In november 2022 stortte FTX met een grote klap ineen nadat bekend werd dat het bedrijf een gat in zijn balans had ter grootte van 8 miljard dollar. Het geld dat klanten bij FTX stalden werd op de achtergrond gebruikt door zusterbedrijf Alameda, het hedgefonds van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF).

Voor veel mensen kwam de tenondergang als een verrassing. Tot de zomer van 2022 gold het bedrijf als een van de grootste succesverhalen van de industrie. Dat vertaalde zich in aanzien en rijkdom voor SBF, met een door Forbes geschat vermogen van 26 miljard dollar. Wereldwijd luisterden televisiezenders, radiostations, journalisten, bestuurders en politici zeer geïnteresseerd naar zijn verhalen.

Wat daarbij vooral in het oog sprong, waren de grote sommen geld die hij uitgaf aan advertenties, mediacampagnes en sponsoring. Pas bij het verschijnen van de aanklacht tegen de jonge bestuurder werd de omvang daarvan duidelijk.