De afgelopen twee uur bewoog de markt onverwacht fel. Bitcoin verloor in korte tijd meer dan 1000 dollar. Ook Binance Coin kreeg ervan langs met een daling van bijna 30 dollar, omgerekend een kleine 10 procent. Wat is er aan de hand? Waar moet je nu op letten? Is dit vergelijkbaar met de val van FTX?

Onderliggend aan de prijsschok is de bekendmaking van een proces tegen Binance en diens ceo, Changpeng Zhao (CZ). De aanvaller is de SEC, één van de twee grote toezichthouders op financiële markten in de VS. In totaal gaat het om 13 aanklachten, onder meer voor het overtreden van effectenregels en vermenging van klanttegoeden met activa van Binance zelf. CZ komt in beeld door het gedrag van zogeheten market makers die actief waren op zijn platform. De bedrijven waren in het bezit van CZ en zouden hem op onrechtmatige wijze vele miljoenen hebben opgeleverd.

Vrij snel na de bekendmaking reageerde CZ op Twitter met het getal “4”. Dat is een meme geworden met als bedoeling om “FUD, nepnieuws en aanvallen” aan het adres van Binance te bagatelliseren. Kort hierop volgde een persbericht waarin Binance zijn standpunt toelicht. De beurs is teleurgesteld en in negatieve zin verrast, waarmee hij doelt op de onverantwoorde en vijandige manier waarop de toezichthouder zich sinds de start van dit jaar gedraagt. Daarna stelt het bedrijf Binance-gebruikers gerust: “Alle tegoeden van gebruikers zijn veilig en we zullen ons krachtig verdedigen tegen de beschuldigingen.”

SEC Complaint Aims to Unilaterally Define Crypto Market Structure | Binance Blog
We are disappointed that the U.S. Securities and Exchange Commission chose to file a complaint today against Binance seeking, among other remedies, purported emergency relief. From the start, we have actively cooperated with the SEC’s investigations and have worked hard to answer their questions an…

Afgelopen vrijdag schreven we in Markets dat “bitcoin in spanning wacht op een impuls van buitenaf”. Dit is zo’n gebeurtenis waarmee de opgebouwde spanning even vrij komt. Met het FTX-debacle nog vers in het geheugen is het niet verrassend dat een deel van de markt besluit om even uit te stappen. Eerst de ontstane situatie evalueren en dan weer posities opbouwen.

De koers van bitcoin en Binance-munt BNB in de afgelopen uren.

Onze takeaways: