FUD, FOMO, pumps & dumps. Moet je kopen? Verkopen? Vragen waar je met zweethanden en een hartslag van 180 maar lastig antwoord op kan geven. Hoe kan het dan toch dan jij zo rustig blijft, vragen mensen aan Bart. Het antwoord ligt verscholen in de Mythe van Odysseus.

Samenvatting

  • De meest rationele beslissingen maak je vooraf.
  • Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vraag het maar aan Odysseus.
  • Door gebruik te maken van het Contract van Odysseus zorg je dat je toekomstige zelf de juiste beslissing maakt.

Odysseus en de sirenen

Odysseus was geen normale vent. Werken voor een baas was niet voor hem weggelegd. Misschien ken je hem onder zijn Latijnse naam, Ulysses. Een echte doorzetter, dat was hij. Dat is ook niet gek natuurlijk, als je koning bent van je eigen eiland en aanvoerder van het Griekse leger in de Trojaanse Oorlog. Daar had hij overigens helemaal geen trek in, hij had namelijk net een kind gekregen. Liever was hij bij zijn vrouwtje op het eiland gebleven, maar zijn vrienden haalden hem toch over om ten strijde te trekken.

“Kom op Odysseus, het is maar een avondje knokken. Je bent morgen weer thuis.”

Dat avondje werd tien jaar. Het bleek onmogelijk om de stad Troje in te nemen. Odysseus vond het toen wel welletjes en besloot een list te bedenken. Het paard van Troje. De meeste van jullie zullen het wel kennen. Het paard vol met Griekse soldaten werd binnen de muren van Troje gelaten en zo konden de Grieken onder leiding van Odysseus de stad overnemen. Eind goed, al goed. Althans, dat zou je denken. Toch ging het op de terugweg naar huis mis. Odysseus besloot de ogen van Polyphemos uit te steken. Kan gebeuren zou je zeggen, maar de pa van Polyphemos bleek Poseidon te zijn, de god van de zee. Die was natuurlijk niet te spreken over deze actie en besloot wraak te nemen. Ondertussen wilde Odysseus vooral naar zijn nest en besloot de boot te pakken terug naar zijn vrouw en kind. Als je dacht dat je eigen nachtelijke fietstochten naar huis na een avondje stappen een drama waren: Odysseus zou er jaren over doen voordat hij weer thuis was.

Odysseus en de Sirenen

Op die reis maakt hij verschillende avonturen mee, ik raad je aan om ze te lezen. Erg vermakelijk. Ik wil één ervan speciaal belichten: het verhaal van Odysseus en de Sirenen. Odysseus zat al een paar jaar op zijn boot op weg naar huis. Hij dacht aan zijn vrouw, kind en de knallende koppijn die hij nog steeds had. Hij sloeg een paracetamol naar binnen en dacht na over de smoes die hij aan zijn vrouw zou vertellen. Opeens hoorde hij prachtige muziek in de verte. De zachte, warme bass van zijn favoriete deep-house DJ. Dit is dus waar mijn maat Kirke me voor gewaarschuwd heeft! Kirke was een vreemde vogel die Odysseus een tijdje terug had ontmoet. Kirke zei hem “dat als hij op tijd thuis wilde zijn, hij zich vast moest binden aan zijn mast voordat hij langs het party eiland van de Sirenen kwam”. De Sirenen, half vrouw en half gier (yep, true story), lokken mensen met prachtige muziek naar hun eiland om daarna GHB in hun drankje te stoppen. Gelukkig had Odysseus zich al vastgebonden aan de mast, waardoor hij niet in de verleiding kwam een bezoekje te brengen aan het party eiland van de Sirenen.

Het Contract van Odysseus

Odysseus wist dat hij bestond uit drie delen: een vroegere zelf, huidige zelf en toekomstige zelf. Hij wist ook dat deze drie versies van zichzelf het over het algemeen niet goed met elkaar konden vinden. Zo snapte de huidige Odysseus dat de toekomstige Odysseus de muziek van de Sirenen niet zou kunnen weerstaan. Daarom nam de huidige zelf maatregelen (vastbinden aan de mast) die de het de toekomstige zelf onmogelijk maakt om onwenselijke handelingen te verrichten (naar het party eiland varen terwijl moeder de vrouw thuis wacht). Deze actie noemen we ook wel een Contract van Odysseus (“Ulysses Pact”).

Mensen zijn best rationeel. Als we de tijd hebben om rustig na te denken over een beslissing weten we over het algemeen snel tot een goede oplossing te komen. Groente in plaats van hamburgers, niet te veel alcohol drinken en op tijd naar bed. Het probleem ontstaat als er emoties in het spel komen. Als je lichaam roept om de high van nicotine, alcohol en suiker. Als je de dopamine die je lichaam aanmaakt van de likes op je Instagram-posts voelt. Als de adrenaline door je aderen giert terwijl je aan de roulettetafel staat.

Dan zijn we als mens opeens het tegenovergestelde van rationeel.

De meeste mensen hebben (vaak onbewust) al ervaring met dit contract. Zo laten veel mensen hun pinpas thuis als ze naar het casino gaan, rijden ze met de auto naar een feestje of nemen ze hun telefoon niet mee de slaapkamer in. Allemaal voorbeelden waar de huidige zelf maatregelen neemt zodat de toekomstige zelf niet over de schreef kan gaan.

Voorbeelden van Odysseus contracts

In de bitcoin wereld zijn dit soort afspraken met jezelf onmisbaar. Het is voor mij tot nu toe veruit de meest effectieve manier geweest om mijn nachtrust te verbeteren. Waar ik vroeger ‘s nachts mijn portfolio checkte, slaap ik nu lekker door. Jammer voor de angstgegners FUD of FOMO: ik heb mijn eigen plan. En omdat ik de kwaadste niet ben, zal ik mijn “Odysseus contracts” met jullie delen:

1. Maak het moeilijk om je bitcoin te verkopen

Hoe moeilijker het is om je bitcoin te verkopen, hoe minder snel je het doet. Simpel, maar extreem effectief. Ik maak gebruik van een multisig setup van Casa. Dat betekent dat ik twee van de drie keys moet gebruiken om een transactie te kunnen doen. Die keys heb ik niet thuis liggen, dus het duurt minimaal een paar uur voordat ik een transactie kan doen. Dit is precies voldoende tijd om me ervan te weerhouden om in een emotionele bui mijn bitcoin te dumpen, maar geeft me alsnog de mogelijkheid binnen een afzienbare tijd te kunnen verkopen als ik dat echt wil. Bert heeft het altijd over de uitgang van de bioscoopzaal. Als iedereen tegelijk naar buiten wil bepaalt de omvang van de uitgang hoeveel mensen daadwerkelijk buiten komen. Ik blijf lekker zitten, eet mijn laatste beetje popcorn op terwijl ik geniet van de aftiteling van de film. Uiteindelijk sta ik 5 minuten later dan de rest buiten de zaal. En als uiteindelijk blijkt dat de film toch nog niet helemaal is afgelopen, moet de meute maar weer proberen de zaal in te komen terwijl ik nog rustig op mijn plekkie zit.

2. Koop op een vast moment

Misschien heb je wel eens gehoord van Dollar Cost Averaging (DCA). Het is een manier om het geld dat je wil investeren in bitcoin (of een ander asset) te spreiden, zodat je pieken (en dalen) in de markt uitmiddelt. Omdat je met een vaste interval koopt, weet je zeker dat je nooit al je geld op de top (of bodem) van de markt in bitcoin stopt. Het “Odysseus Contract” zit hem echter ergens anders in. Doordat je bijvoorbeeld elke maandagochtend voor 100 euro bitcoin koopt, hoef je je nooit meer druk te maken of je “de dip moet kopen”. Je koopt maandagochtend, en that’s it. De rest van de week hou je je met andere dingen bezig.

3. Handel niet in shitcoins

Er is altijd wel een glimmende nieuwe coin die harder gaat dan bitcoin. In mijn ruige dagen waren dat NEO, ICX en XRP. Elke dag was ik er mee bezig. Kopen, verkopen. De ene pump na de andere zag ik langskomen. Het was een jacht naar geld. En toen ik dat geld eenmaal had, wilde ik méér geld. Er zat geen rem op en ik sliep er slecht van. Na de crash van 2018 ging het slapen weer een stuk beter. Ik heb toen besloten me te richten op het project waar ik volledig achter sta en in geloof: bitcoin. Tuurlijk kijk ik nog wel eens jaloers naar de 50x van doge, maar ik weet dat hoe ik me in 2018 voelde. Beter niet dus.

4. Stel vast wanneer je verkoopt

Natuurlijk is het stoer om te roepen dat je liever sterft dan verkoopt, maar ik zou je toch aan willen bevelen goed na te denken over een verkoopmoment. Verlies komt bij mensen twee keer zo hard aan dan winst. Dat kan ik zelf beamen. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Ik heb mijn inleg eruit, wat er nu nog inzit is speelgeld”. Geloof mij: dat is geen speelgeld. Denk goed na over je financiële situatie en maak een plan. Misschien heb je een droom, een studieschuld of een hypotheek. Er is niets mis mee om zo nu en dan wat af te romen, wat winst te pakken. Doe dit van tevoren, want in de bull markt komt het er niet meer van.

Rust

Ik ben impulsief, met de neiging om obsessief met dingen aan de slag te gaan die ik leuk vind. Daarnaast ben ik gezegend met een snufje verslavingsgevoeligheid. Het maken van afspraken met mezelf heeft mij geholpen om betere beslissingen te maken en om rust te krijgen in mijn hoofd. Het geeft me de mogelijkheid om te focussen om activiteiten waar ik als mens op vooruit ga zoals lezen, wandelen en schrijven. Ben benieuwd naar jullie ervaringen, laat ze achter in de comments.

Vraag aan de lezer

Wat is de beste afspraak die je met jezelf hebt gemaakt? Hieronder (op de website) kan je een reactie achterlaten. We zijn benieuwd naar je mening!