In deze Deepen gaan we het hebben over de lancering van Worldcoin, het universal basic income project van AI wonderboy Sam Altman. Is dit project een dystopische nachtmerrie of een serieuze gooi naar een digitale identiteit voor iedereen? Daarnaast duiken we in de wereld van bitcoin mining en kijken we naar de live uitvoering van What bitcoin did.


Een kijkje achter de schermen bij bitcoinminer Marathon

In Satoshi Radio #267 hadden we het over de alsmaar stijgende hashrate van het bitcoinnetwerk, en hoe miners het voor elkaar krijgen om in die omstandigheden winstgevend te blijven. We noemden Marathon en Riot als voorbeelden van grote beursgenoteerde miners die veel innoveren.

Toevallig was vlak daarna Fred Thiel, de ceo van Marathon, te gast bij Anthony Pompliano om het hierover te hebben. Thiel legt daarin uit hoe zijn bedrijf de hele keten wil beheersen om ervoor te zorgen dat het de meeste hashes uit elke verbruikte watt perst en de laagste kosten heeft van allemaal.

Drie voorbeelden:

  1. Marathon heeft een eigen besloten mining pool die het nauwkeurig kan afstemmen op de hardware die het heeft. Zo is ondersteuning voor oude hardware niet nodig.
  2. Het bedrijf ontwikkelt eigen firmware die alleen de functies heeft die het nodig heeft en daardoor efficiënter is, en extra functies biedt voor het snel op- en afschalen van vermogen.
  3. De miner ontwerpt zijn eigen hardware. Door met een plattere vorm te werken, passen er veel meer miners in hetzelfde oliebad. Dat is zowel qua koeling als ingenomen ruimte een stuk efficiënter.

Ook praat Thiel over de eisen die zij (en andere miners) stellen aan locaties en energieleveranciers. Hij noemt voorbeelden van stranded energy, van overschot aan zonne-energie tot methaan op vuilnisbelten. Interessant begrip: non-parasitic load, het gebruik maken van energie die op dat moment geen andere afnemers heeft.

Tot slot geeft de Marathon-directeur zijn verwachting van hoe mining er over vijf jaar uitziet, rond de halving in 2028. Een koers van ‘low six figures’, dus minimaal tussen de 100.000 en 200.000 dollar. En een hashrate van 900 EH/s, tegenover een gemiddelde van 350 EH/s in de afgelopen 30 dagen. Bullish!

‎The Pomp Podcast: #1221 Fred Thiel | BITCOIN: This Country Is Secretly Mining on Apple Podcasts
‎Show The Pomp Podcast, Ep #1221 Fred Thiel | BITCOIN: This Country Is Secretly Mining - 10 Jul 2023