In deze Deepen gaan we het hebben over de discussie die Udi Wertheimer en Eric Wall hadden met Vitalik Buterin. Ze probeerden na te gaan wat bitcoiners kunnen leren van ethereum. Daarnaast leren we Rob Goldstein kennen. Hij is de operationeel directeur van BlackRock en vertelt over het bitcoin-avontuur van het bedrijf. We ronden af met een discussie over het schalen van bitcoin: welke mogelijkheden bestaan er?


Wat kan bitcoin leren van ethereum?

Afgelopen week nam ethereum-oprichter Vitalik Buterin deel aan de Twitter spaces van Eric Wall en Udi Wertheimer. Je kent Udi en Eric waarschijnlijk wel van de Taproot Wizards, een beweging die zich inzet om het plezier in het bouwen op bitcoin terug te brengen. Ze zetten zich bijvoorbeeld actief in voor de ontwikkeling van Ordinals. De grootste inscription ooit (te vinden in block 774629) is gemaakt door deze club.

Een andere manier waarop ze het plezier in bitcoin willen terugbrengen is middels educatie. Volgens Wall en Wertheimer is de bitcoincommunity afgelopen jaren gekaapt door de laser eyed maxi’s. Die groep houdt er nogal puriteinse normen en waarden op na, en dat staat innovaties rond bitcoin in de weg. Dat moet anders en aan wie kan je dan beter tips vragen dan aan de leider van de concurrent?

Met die premisse ging de avond van start. Meer dan 32.000 luisteraars waren vol spanning aangehaakt. In het eerste gedeelte van de space deelde Vitalik zijn geschiedenis. Hij vertelde dat hij heeft gewerkt voor Bitcoin Weekly, om daarna Bitcoin Magazine te starten. Inderdaad, dezelfde partij die de conferenties in Miami en Amsterdam organiseert. Een leuk stukje geschiedenis, maar voor de mensen die Vitalik al kennen, niet verrassend.

Een aantal technische storingen later kwam men aan bij het hoofdonderwerp: “Wat kunnen bitcoiners leren van ethereum?” Ondanks dat er wat ons betreft iets meer voorbereiding en structuur had mogen zijn vanuit de hosts, konden we toch een aantal interessante uitspraken noteren.

Vitalik stemt in met Walls observatie dat de laser eye maxi’s bitcoin eerder belemmeren dan bevorderen. Hij stelt dat dit zelfs een belemmering voor hem vormt om deel te nemen aan de publieke discussie over bitcoin. “Bitcoin has weird politics. It is not my vibe”, zei de ethereum-voorman (01:23:00).

De discussie in de space draaide voornamelijk om het schaalbaar maken van bitcoin. Terwijl bitcoiners hun hoop hebben gevestigd op het Lightning-netwerk, heeft ethereum dit idee (Raiden, dat gebruik maakte van state channels) verworpen. Bij ethereum probeert men inmiddels te schalen door middel van rollups, waar zogeheten zero knowledge proofs onderdeel van zijn.

Vitalik denkt dat bitcoin ook van rollups gebruik kan maken. Sterker, al in 2020 was het mogelijk om via het Loopring-protocol een rollup te gebruiken om een betaling te doen op het ethereum netwerk. Het probleem voor veel ethereum-gebruikers was dat dit protocol alleen voor token transfers werkte. Dat is niet genoeg: men wil ook gebruik kunnen maken van smart contracts op zo'n rollup. Het creëren van een rollup met meer functionaliteit bleek een grotere uitdaging. Volgens Vitalik is dit pas sinds een jaar mogelijk (37:00).

Er worden nog veel meer dingen besproken, waaronder het ontstaan van MEV op bitcoin, de kracht van memes en de voordelen van lightning ten opzichte van rollups. Wall en Wertheimer hebben inmiddels al aangekondigd dat de space vaker zal plaatsvinden. Wij denken dat dit, mits beter voorbereid, een fantastisch idee is. Wil je de eerste space in zijn geheel terugluisteren? Dat kan hier.