Mijn ogen laten scannen zodat ik in de toekomst verzekerd ben van een uitkering als kunstmatige intelligentie mijn baan heeft afgepakt. Dat is niet het scenario voor een Terminator reboot, maar de belofte van Worldcoin. In deze Alpha Insight zoeken we uit of dit project potentie heeft of dat het vooral een oplossing is voor een fictief probleem.
Het idee is simpel. In de nabije toekomst zal kunstmatige intelligentie nog beter worden dan het nu is. Deze vooruitgang zal leiden tot een verhoogde welvaart, maar ook voor het verdwijnen van banen. Daardoor stijgt de vermogensongelijkheid en Worldcoin wil die het hoofd bieden door iedereen een uitkering te geven. Dit concept is niet nieuw en ken je misschien onder de naam universal basic income (ubi). De uitkering moet betaald worden uit de opbrengsten die AI’s genereren.
Frappant is dat WordCoin onder leiding staat van Sam Altman. Precies, dat is de tech wonderboy die ook de baas is bij OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT en DALL-E. Met Worldcoin verkoopt hij een oplossing voor een probleem dat hij zelf creëert (en verkoopt).
Het lastige van iedereen een uitkering geven, is dat er altijd mensen zijn die het systeem te slim af proberen te zijn en meer geld ontvangen dan waar ze recht op hebben. Als Nederlanders weten we dat maar al te goed. De toeslagenaffaire is een voorbeeld van hoe moeilijk het is een balans te vinden tussen het opsporen van bad actors zonder daarmee de good actors in de weg te zitten.
Worldcoin wil deze uitdaging het hoofd bieden door niet alleen een geldsysteem te creëren, maar ook een identiteitssysteem op poten te zetten. Dit systeem moet nagaan of een Worldcoin-gebruiker een mens is en of die al bij Worldcoin bekend is. Zo’n systeem wordt ook wel Proof of Personhood genoemd. Om vast te stellen dat een gebruiker een (uniek) mens is, wordt vaak gebruik gemaakt van biometrische gegevens of van een op reputatie gebaseerd systeem. Vitalik schreef er vorige week een interessant artikel over.
Bij Worldcoin hebben ze gekozen om de iris van de gebruiker te scannen. Dat heb je waarschijnlijk wel in een nieuwsbericht zien langskomen. Om een account te maken, laat je een scan van je ogen maken door de dystopische broer van R2D2 uit Star Wars. Deze glimmende bol bevat een camera die gedetailleerde scans van een menselijke iris kan maken.
Hoe werkt het?
Dat brengt ons bij de werking van Worldcoin. Hoe kom je eigenlijk aan die munten? Eerst installeer je de World App op je telefoon. Dit is de wallet van Worldcoin. Die wallet genereert, net zoals andere cryptocurrency wallets, een private en public key. Om een World ID (en dus een uitkering) te krijgen moet je aantonen dat je een mens bent.
Dat doe je door je iris te laten scannen door de Orb. Na de scan stelt de Orb vast of je een mens bent én dat je nog geen World ID bezit. Indien het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, keurt de Orb de aanvraag goed en wordt een World ID uitgereikt aan de gebruiker. Worldcoin zegt dat de irisscan niet wordt opgeslagen. Enkel de IrisCode, de gehashte versie ervan, wordt vastgelegd. Uit deze code is, volgens Worldcoin, niet af te leiden van wie de irisscan is.
Als beloning voor het aanmaken van een World ID krijgt de gebruiker 25 Worldcoin tokens (WLD). Daarnaast kan een gebruiker 1 Worldcoin token per week claimen. Op dit moment is zo’n token ongeveer $2,35 waard. Voor het scannen van je ogen krijg je dus ongeveer $60. Daarnaast kan je, als we Worldcoin moeten geloven, in de toekomst andere dingen doen met je World ID. Je zou bijvoorbeeld kunnen stemmen in de nog op te richten DAO of de eerder besproken UBI ontvangen.
Overigens loopt Worldcoin bij de distributie van de tokens al tegen problemen aan. De app is verboden in China en in de VS kan je wel je ogen laten scannen, maar krijg je er geen tokens voor terug.