Je hebt ze vast wel eens gehoord. Quotes als 'be your own bank' en 'not your keys, not your coins'. Klinkt gaaf, maar wat betekenen ze nu precies. Beide quotes hebben te maken met 'self custody'. In deze Alpha Insights leggen we je uit wat self custody is en waarom we het belangrijk vinden.

Geen zin om te lezen? Kijk dan deze video:

Wat is Self Custody?

Bitcoin is ontworpen als 'trustless' systeem. Er is dus geen noodzaak om te vertrouwen op derde partijen. Satoshi zegt zelf het volgende in de bitcoin whitepaper:

What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third party.

Custody betekent het (tijdelijk) bewaren van iets voor iemand anders. Self custody betekent dat het bewaren van iets voor jezelf. In dit geval dus bitcoin. Waarom was dit zo'n belangrijk punt voor Satoshi?

Het Belang van Self Custody

De geschiedenis is bezaaid met verhalen waar de 'derde partij' achteraf niet te vertrouwen bleek. Neem bijvoorbeeld de Executive Order Nr. 6102 in 1933, waar de toenmalige President Roosevelt Amerikanen verbood om voor meer dan $10.000 dollar aan goud te bezitten. Of de 'Nixon shock' in 1971, waar de koppeling tussen de Dollar en goud werd verbroken.

Ook dichter bij huis hebben we dit soort verhalen. In de kredietcrisis van 2008 ging ABN AMRO failliet en hadden Rabobank en ING staatssteun nodig om te blijven bestaan. Ook in het Verenigd Koninkrijk waren 'bailouts' nodig. Satoshi nam de volgende krantenkop van The Times op in het 'genesis block' van bitcoin:

Chancellor on the brink of second bailout for banks.

The Genesis Block – Bitcoin Bumblebee

Helaas gaat het ook vaak fout bij bedrijven die bitcoin bewaren. Mt. Gox, Bitfinex, QuadrigaCX en recent Celsius, BlockFi en FTX.

Presidenten die goud afpakken, banken die te veel risico nemen met het spaargeld van klanten en cryptokoningen die crimineel blijken te zijn: hoe wapen je hiertegen? Het antwoord is self-custody.

Hoe Werkt Self Custody?

In de kern draait self custody om het beheren van je 'private keys' en bijbehorende 'public keys'. Deze sleutels worden afgeleid van de 'seed phrase', een reeks van 12 of 24 woorden. Met de private key kan je een transactie ondertekenen (zodat je hem kan verzenden) en uit de public key kan je een ontvangstadres genereren.

De seed is dus letterlijk dé sleutel naar self custody. De persoon die de seed in handen heeft kan de bitcoin in die wallet versturen. Staan je bitcoin op een exchange? Dan hebben zij de seed en kunnen ze je bitcoin (zonder jouw toestemming) versturen.

Hot Wallets vs. Cold Wallets

We zijn dus op zoek naar een wallet die ons een 'seed phrase' (12 of 24 woorden) geeft. Gelukkig zijn die er genoeg. Er zijn apps voor je telefoon, plug-ins voor je browser en software voor op je laptop. Wallets die je gebruikt op een apparaat dat in verbinding staat (of heeft gestaan) met het internet noemen we 'hot wallets'.

Hot wallets zijn handig als portemonnee, maar niet als spaarvarken. Daarvoor wil je een wallet die nooit in verbinding heeft gestaan met het internet. Dit soort wallets noemen we 'cold wallets'. Hardware wallets zoals de Trezor Safe 3 en de Ledger Nano S zijn voorbeelden van cold wallets.

Met dit soort hardware wallets kan je een aantal taken offline uitvoeren:

  • Een willekeurige seed genereren
  • Transacties ondertekenen
  • Ontvangstadressen genereren

Voordelen van Self-Custody

  • Volledige controle: jij bepaalt wanneer en hoe je je Bitcoin gebruikt, zonder beperkingen of risico op bevriezing door derde partijen.
  • Weerstand tegen externe risico's: je bent immuun voor de fouten van derde partijen, zoals faillissementen van exchanges of frauduleuze activiteiten.
  • Privacy: Een hogere mate van privacy, aangezien je transacties niet noodzakelijkerwijs gekoppeld zijn aan je persoonlijke identiteit.

Uitdagingen van Self-Custody

  • Complexiteit: Het beheren van je eigen keys en wallets kan ingewikkeld zijn, vooral voor beginners.
  • Onvergeeflijkheid: Fouten kunnen kostbaar zijn. Een verloren seed phrase of een foutieve transactie kan leiden tot het onherroepelijk verliezen van je Bitcoin.

Conclusie

Self custody is een fundamenteel onderdeel van bitcoin. Wij denken dat elke bitcoin bezitter moet snappen hoe het zelf beheren van bitcoin werkt. Helaas is self custody complex. Daarom gaan wij je deze maand helpen met het installeren van de meest populaire hardware wallets.