Bitcoin 2021 in Miami is achter de rug, een tweedaagse conferentie die veel bekijks trok. Geen tijd gehad om het te volgen? Geen nood. Wij hebben de interessantste presentaties op een rij gezet. Het extra’tje: onze gedachten over de aankondiging van president Bukele. Een historisch moment?
Duizenden bitcoinfanaten verzamelden zich in Miami voor de tweedaagse conferentie. Dit jaar heeft Bart alle presentaties nauwgezet gevolgd. Natuurlijk omdat hij het zelf interessant vindt, maar ook om jullie te kunnen vertellen wat er wel en niet interessant aan was. Aan Bart het woord.
Bart over Bitcoin 2021
Ik blijf, nu het event afgelopen is, met gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant voelde ik plaatsvervangende schaamte voor het niveau van sommige sprekers op het podium en aan de andere kant heb ik super interessante dingen gehoord. Dit zijn de presentaties die me het best bijgebleven zijn.
Jack Dorsey - CEO Twitter
Voor mij op nummer 1 was het gesprek dat Alex Gladstein had met Jack Dorsey van Twitter. Dorsey zegt dat er in zijn leven niets belangrijker is om aan te werken dan bitcoin. Ik vond het ook erg interessant om het spanningsveld tussen werken aan Twitter (een privaat bedrijf) en werken aan BTC (een open source protocol) te zien. Als je toe bent aan inspiratie, kijk dan zeker deze terug.
Jack Mallers - CEO Strike
Toch op nummer 2: Jack Mallers. Deze gozer is een voorbeeld voor mij: de manier hoe hij zijn verhaal doet, is een openbaring tussen de veelal slechte presentaties die ik dit weekend gezien heb. Zijn manier van presenteren zit op het randje van geloofwaardig en pure marketing. In deze presentatie ging hij naar mijn mening net iets over dat randje heen door snikkend te vertellen hoe de twee weken in El Salvador hem veranderd hebben. Dat doet verder niets af aan het fantastische werk dat hij doet voor bitcoin. Als klap op de vuurpijl kondigde de president van El Salvador aan dat bitcoin mogelijk geaccepteerd gaat worden als wettig betaalmiddel.
Ross Ulbricht - Oprichter Silk Road
Dit was de eerste keer dat Ross Ulbricht (oprichter van Silk Road) publiekelijk zijn verhaal deed. Ik wil verder niet ingaan of zijn straf terecht is, daar is deze Alpha te kort voor. Wat mij raakte was zijn verhaal over vrijheid. Zeker de moeite waard om te luisteren.
Caitlin Long - CEO Avanti & Sam Bankman-Fried - CEO FTX
Dit panel had het over de toekomst van exchanges. Wat ik vooral interessant vond was de clash tussen Caitlin Long en Sam Bankman-Fried. Caitlin probeert met Avanti Bank een bank op te zetten die niet fractioneel bankiert, terwijl Sam Bankman-Fried met FTX 100x leverage producten aanbiedt. Kijken vanaf: 07:17:00.
Lyn Alden - Investor
Als Lyn Alden praat, dan luister ik. Als je haar recente podcasts hebt gehoord, kan je deze overslaan. Zo niet, zéker even luisteren. Lyn's kijk op de markt is erg interessant.
Aaron van Wirdum - Technical Editor BitcoinMagazine & Steve Lee - Square Crypto
We sluiten af met de enige Nederlandse spreker op het podium: Aaron van Wirdum. Hij ging in gesprek met Steve Lee van Square Crypto over de transitie van miners naar duurzame energie. Interessant, omdat Square Crypto een aantal uur voor deze discussie aankondigde dat ze 5 miljoen dollar investeren in een “100% solar mining farm”.
Bitcoin als het geld van El Salvador
We gaan even terug naar de presentatie van Jack Mallers en de aankondiging van president Bukele. Hij dient volgende week een wetsvoorstel in om bitcoin als wettig betaalmiddel te classificeren in het Centraal-Amerikaanse land. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht op LekkerCryptisch.
De vraag is natuurlijk: hoe denken wij over deze aankondiging? Bert neemt daarover het woord.
Ik heb gemengde gevoelens over deze aankondiging. Bitcoin is niet gebaat bij een volgende hero ‘die de eerste is van een lange lijst’. Zo zouden na MicroStrategy nog honderden bedrijven volgen. En na MassMutual nog weet ik hoeveel pensioenfondsen. En na Elon Musk en Tesla zou de rest van de S&P 500 wel volgen. Het signaal is niet de eerste, maar het op gang komen van een stroom bedrijven, instituties, landen.
Ik ben ook terughoudend in betekenis hieraan verbinden voor andere landen dan El Salvador. Zoals dat dit automatisch gevolgen zou hebben voor belastingwetgeving in de VS. Ik denk dat men er alles aan zal doen om dit fenomeen te isoleren in en tot El Salvador.
Dat brengt me bij mijn laatste punt. Ik denk dat er behoorlijk wat pushback zal komen op dit plan. Dwingende politieke lijntjes achter de schermen, smerige mediacampagnes voor de schermen. Belanghebbenden van het bestaande systeem zullen dit niet zomaar laten gebeuren.
Maar met dat in het achterhoofd ben ik wel erg nieuwsgierig waar dit toe gaat leiden. Er is nu geen centrale bank of regering meer die een strategisch gesprek over bitcoin achterwege kan laten. Krijgen we strengere regelgeving? Een gecoördineerde anti-bitcoin campagne? Meer landen die deze stap zetten? Interessant!
Peter voegt eraan toe dat we de mogelijkheid open moeten houden dat dit een heel belangrijke historische gebeurtenis is. Het moment dat we dan achteraf aanwijzen als de start van wereldwijde adoptie bijvoorbeeld.
Bart zegt er dit over. De eerste gedachte die bij mij naar binnen schoot was: “wat is een wettig betaalmiddel eigenlijk?”. In Nederland kan ik toch prima met bitcoin betalen als de winkelier dat aanbiedt. Dat zal voor El Salvador niet anders zijn. Na wat zoekwerk kom ik erachter dat het verschil er vooral in zit dat een wettig betaalmiddel niet (zomaar) geweigerd mag worden door de winkelier. In Nederland betekent dit dat een winkelier moet aangeven dat ze geen briefjes boven 500 euro accepteren.
Of dit ervoor zal zorgen dat de gemiddelde winkelier in El Salvador nu een bitcoin betaling zal accepteren weet ik niet. Het belangrijkste signaal zit hem voor mij in het feit dat deze beslissing onzekerheid rondom bitcoin wegneemt. Waar je in veel andere landen als bitcoin ondernemer overgeleverd bent aan de grillen van de toezichthouder, straalt deze beslissing in El Salvador vertrouwen in bitcoin uit. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ondernemers besluiten om “iets met bitcoin te gaan doen”, omdat ze minder risico lopen dat die investering een jaar later door nieuwe wetgeving niets meer waard is.
Waar ik overigens echt benieuwd naar ben, is of El Salvador zelf bitcoin heeft gekocht. Dat ze het een wettig betaalmiddel maken is tof, maar het zelf in bezit hebben is wat mij betreft belangrijker. Put your money where your mouth is.
Stelling
Deze conferentie deed meer kwaad dan goed voor bitcoin
Wat vind jij hiervan? Hieronder (op de website) kan je een reactie achterlaten. We zijn benieuwd naar je mening!