Elke vrijdag bezorgen we jullie de Alpha Roundup met daarin de belangrijkste inzichten van de week. Onderdeel daarvan is de marktupdate waarin we jullie deelgenoot maken van onze analyse van de markt. In deze Alpha vertellen we over hoe onze analyse tot stand komt.
Samenvatting
- We verzamelen aanwijzingen zoals een rechercheur een misdaad oplost.
- Er zijn verschillende perspectieven: fundamenteel, technisch, on-chain, sentiment en andere financiële markten.
- Indicatoren hebben hun eigen timing: leading, coincidental of lagging.
- Daarom werken we met scenario's en de aanwijzingen bepalen de waarschijnlijkheid van elk scenario.
Verschillende soorten aanwijzingen
Vandaag was ik voor het eerst bij BNR op de radio te horen als analist van de cryptomarkt. Vanuit Bitcoin Alpha overigens, dus de eer deel ik graag met jullie als Alpha-pioniers 😀. Het leek me een mooie aanleiding om wat meer te vertellen over onze aanpak en onze visie op marktanalyse.
Bijna iedereen die iets met bitcoin doet, is in meer of mindere mate geïnteresseerd in de koers. Techneuten en investeerders vooral omdat het een afspiegeling is van toenemende adoptie en groei van het ecosysteem. Beleggers omdat ze hun vermogen willen zien groeien en in- en uitstapbeslissingen willen nemen. Handelaars omdat ze op veel kortere termijn kopen en verkopen.
Op social media duiken steeds vaker analisten op die iets over de bitcoinmarkt te zeggen hebben. De kwaliteit van die analyses varieert enorm. Overmoedige YouTubers trekken een paar lijnen op een kaart, vertellen dat ze er gruwelijk rijk mee zijn geworden en voor je het weet hebben ze tienduizenden volgers. Aan de andere kant van het spectrum zijn er professionele analisten die al decennia de financiële markten volgen, en nu ook bitcoin.
Goede analisten praten niet over zekerheden en doen geen precieze voorspellingen, maar schetsen scenario’s en beschrijven de krachten die in de markt werkzaam zijn. Ze verzamelen aanwijzingen zoals een rechercheur die een misdaad wil oplossen. Die aanwijzingen spreken elkaar soms tegen en soms wijzen ze in dezelfde richting en dat is allebei interessant.
Er zijn verschillende manieren waarop je naar de markt kunt kijken.
Met fundamentele analyse kijk je naar de gebeurtenissen in de buitenwereld die invloed kunnen hebben op vraag en aanbod. Een bedrijf dat een nieuwe bitcoindienst aankondigt, een land dat bitcoin verbiedt of juist omarmt, een bug of een hack, een technische verbetering die wordt doorgevoerd. Allemaal kunnen ze reden zijn voor mensen om te kopen en verkopen.
Met technische analyse bestudeer je de historische koersen en volumes van een markt. Daarin zijn patronen te herkennen waaruit een verwachting van de toekomst volgt. Onervaren analisten zien soms patronen waar ze niet zijn, zoals mensen soms gezichten zien in wolken. Het is een makkelijk te onderschatten discipline en vereist jaren van ervaring om zin en onzin te kunnen scheiden.
Bij bitcoin en sommige andere cryptovaluta is er een nieuw soort analyse mogelijk die in traditionele markten ontbreekt: on-chain analyse. Elke transactie wordt individueel vastgelegd in de blockchain, en de studie daarvan levert aanwijzingen op over het gedrag van gebruikers en de geldstromen op het netwerk.
Van een iets ander karakter zijn het sentiment en de verhalen die men elkaar vertelt. Hoewel ze minder goed meetbaar en kwantificeerbaar zijn, kunnen ze een grote rol spelen. Of verhalen feitelijk juist zijn, maakt voor de invloed op korte termijn niet uit. Inzicht in de memes en narratives is daarom nuttig. Sentiment is het gevoel dat in de groep overheerst. Hoe voelen mensen zich? Angstig? Hebberig? Onzeker? Overmoedig? Het zegt iets over hoe men fundamentele ontwikkelingen interpreteert en hoe men op koersbewegingen reageert.
Tot slot kijken we niet alleen naar bitcoin, maar ook naar andere financiële markten en macro-economische cijfers zoals de euro/dollar, rente, inflatie en economische groei. Dit vormt de context waarin adoptie, ontwikkeling en handel van bitcoin plaatsvinden.
Sommige mensen hebben een sterke mening over een bepaalde soort analyse. Vooral technische analyse (TA) moet het wel eens ontgelden als ‘een moderne vorm van astrologie’. Ik denk daar zelf anders over, maar mocht je die mening wel hebben, denk dan nog even terug aan de schoonheidswedstrijd van Keynes: het gaat niet alleen om ‘hoe het zit’ maar vooral om ‘hoe de markt denkt dat het zit’. En als veel handelaren en analisten TA gebruiken, dan is dat al reden genoeg om het niet te negeren. Je hoeft niet ‘in technische analyse te geloven’ om het als een van de instrumenten te gebruiken om aanwijzingen te verzamelen over hoe de markt eraan toe is.
Timing van indicatoren
In de macro-economie werkt men met ontwikkelingen die maanden tot jaren duren en trends die soms zelfs tientallen jaren bestrijken. Macro-econoom Lakshman Achuthan, oprichter van het Economic Cycle Research Institute (ECRI), legde eens in een interview met Real Vision uit dat veel modellen van overheden en banken twee fundamentele problemen hebben:
Ten eerste werken de modellen door extrapolatie van bestaande trends, waardoor ze structureel de keerpunten (of: turning points) missen.
Ten tweede relateren de modellen de cycli van economische groei, inflatie en werkgelegenheid aan elkaar, terwijl die regelmatig ongelijk lopen, zeker in de buurt van een keerpunt.
Hij legt uit dat leading indicators daarom beter werken dan modellen. Voor elke cyclus zijn er indicators met verschillende timing:
- Long leading indicators om een mogelijk keerpunt te ontdekken.
- Short leading indicators om het verwachte keerpunt te valideren.
- Coincidental data om de omkering van de trend daadwerkelijk te zien gebeuren.
- Lagging indicators om het effect van de omkering bevestigd te zien.
Deze weloverwogen blik kunnen we ook in de bitcoinwereld goed gebruiken. We hebben dan misschien allerlei indicatoren die andere markten niet hebben, zoals die gebaseerd op on-chain analyse, maar als je niet weet waar in de tijd
Zo blijken verplaatsing van bitcoin van short term holders naar long term holders en uitstroom van bitcoin van exchanges af beide vooraf te gaan aan een stijging van de koers. En in technische analyse gaat een uitbraak van een momentum-indicator geregeld vooraf aan een uitbraak van de koers. En dat slecht nieuws nauwelijks invloed meer heeft op het sentiment kondigt aan dat het ergste achter de rug is.
Dergelijke vooruit kijkende indicatoren zijn interessant maar ook onzeker. Als daarna de markt inderdaad doet wat je verwacht, wil je dit in de coincidental data bevestigd zien. Bijvoorbeeld een hoog volume bij de uitbraak van de koers.
En enige tijd later zullen lagging (of trailing) indicators bevestigen dat er inderdaad een nieuwe richting gekozen is. Bijvoorbeeld toename van hashrate van het bitcoinnetwerk, als signaal dat miners de hogere koersen niet snel zien verdwijnen. Of de crossover van de MACD waar we het afgelopen vrijdag over hadden.
Op zoek naar aanwijzingen
Vanuit verschillende perspectieven en disciplines hebben we tientallen indicatoren. We weten hoe we hun signaal moeten beoordelen voor wat betreft de timing van waar ze op wijzen. En nu?
De kans is vrijwel nul dat alle indicatoren hetzelfde signaal geven. Dat is de reden dat we altijd denken in scenario's, en kennen die met de aanwijzingen die we hebben een bepaalde waarschijnlijkheid toe: ‘We do not deal in certainties, we deal in probabilities’.
Zo zien we nu bijvoorbeeld veel aanwijzingen voor een voortzetting van de bullmarkt waar we sinds najaar 2020 inzitten. We verwachten het komende half jaar hogere toppen en hogere bodems en nieuwe all time highs.
Maar we zien ook best een paar signalen die dat tegenspreken. Zo blijft het on-chain transactievolume achter bij de koers. De mempool is geregeld leeg wat duidt op weinig vraag naar blockspace. De groei van nieuwe entiteiten op het netwerk versnelt niet. We horen nog niet van nieuwe institutionele partijen die bitcoin adopteren.
Dat hoeft allemaal geen ramp te zijn, maar het is belangrijk om niet alleen op zoek te gaan naar bevestiging van wat je wil horen, maar alle signalen een plekje te geven in je analyse.
Tot slot
Wij blijven elke vrijdag in de Alpha Roundup de signalen doorgeven die wij het meest vinden opvallen. We zullen uitleggen wat ze betekenen en hoe ze samenhangen met andere signalen. En vermoedelijk het belangrijkst: we zullen ze vertalen naar de scenario's die als waarschijnlijkst uit de bus komen!
Nieuwsgierig naar de marktupdate in live uitzending op BNR? Check de link hieronder vanaf ongeveer 9:40.