Het is weer vrijdag en dan ligt hij weer op je digitale deurmat: een gloednieuwe Alpha Roundup. En het is weer een dikke vette editie deze week: een marktupdate van Bert, waarin hij je uitlegt wat de MACD is, waar de top ligt en wat er nu eigenlijk afgelopen week gebeurde. We hebben meerdere toffe longreads, een interactief spel en het nieuws van deze week. De afsluiter komt van Bart, hij somt namelijk de reacties op zijn eerste Off Chain op. Veel leesplezier!

Marktupdate

De vierde groene week op rij. En een MACD crossover. Kijk eens hoe dat de vorige keren uitpakte?” - zo begonnen we onze tweet afgelopen maandag. We beginnen deze marktupdate met deze indicator, daarna kijken we naar de mogelijke top van deze bullmarkt, en we eindigen met een korte blik op afgelopen en komende week.

MACD is een afkorting: moving average convergence/divergence. Het toont de mate waarin een kort en een lang voortschrijdend gemiddelde van elkaar weglopen (divergentie) of naar elkaar toe kruipen (convergentie). Het vertelt iets over de richting en sterkte van de huidige trend.

Deze indicator wordt gebruikt voor technische analyse: het bestuderen van de koersen en volumes van een markt. Het is een van de manieren waarop wij aanwijzingen verzamelen over wat er aan de hand is in de markt.

Je ziet in de onderstaande grafiek dat de twee MA-lijnen elkaar snijden, wat een indicatie is van de omkering van een trend, in dit geval van bearish naar bullish. De hoogte van het histogram geeft aan hoe ver die twee lijnen uit elkaar bewegen.

De MACD is een lagging indicator en kun je gebruiken als bevestiging van iets wat je al wist, in dit geval dat een periode van accumulatie voorbij is, en dat we begonnen zijn aan een periode van stijging.

In sommige markten wordt de absolute waarde van de MACD-indicator ook gebruikt om de kracht van een trend te meten, maar dat werkt niet in een tijdsspanne waarin een markt exponentieel groeit. Dan vergelijk je appels met peren. Dus in onze grafiek negeren we de absolute hoogte even.

In het verleden is een positief wordende MACD op de weekkaart, zoals hieronder, een aardige aanwijzing geweest voor een langer durende periode van stijging.

Waar ligt de top?

De vraag die bij menigeen op de lippen brandt als we het hebben over een periode van stijging is waar de top gaat liggen. Laten we vooropstellen dat niemand dat weet en dat er in financiële markten geen garanties zijn. ‘We do not deal in certainties, we deal in probabilities.

En nu we toch met spreuken strooien: ‘History never repeats itself, but it often rhymes’, zegt men wel eens. Het is daarom best zinvol om eens te kijken hoe het uit zou pakken als patronen die we eerder zagen zich opnieuw zouden voordoen.

Allereerst merken we op dat de koers van bitcoin zal blijven stijgen zolang er sprake is van toenemende adoptie. We hebben het dan niet over de schommelingen van dagen, weken en maanden, maar eerder over de trend door de jaren heen.

  • Als bitcoin ergens vastloopt, om welke reden dan ook, en mensen verliezen hun interesse, en het gebruik gaat afnemen, dan zal ook de koers gaan dalen. Niet naar nul, maar wel naar iets daar in de buurt. Dit is het scenario dat bitcoin faalt.
  • Als bitcoin z’n bestemming bereikt en het aantal mensen dat bitcoin gebruikt stabiliseert, dan zal de koers ook min of meer stabiliseren. Daar zijn we nog (lang) niet: slechts een paar procent van de wereldbevolking bezit bitcoin, en dat is een fractie van het potentieel.

De meerderheid van de gegevens die wij zien, wijst op een voortzetting van adoptie. Zo maakte Chainalysis in het ‘Geography of Cryptocurrency’ rapport deze week bekend dat wereldwijde adoptie het afgelopen jaar met meer dan 800% was gegroeid. Het gaat dan om gewone burgers die sparen en betalen - alle speculatie en institutioneel gebruik is eruit gefilterd.

We nemen dus aan dat adoptie blijft toenemen, en door de vastliggende geldhoeveelheid de koers ook. Dan is de volgende vraag welk patroon de stijging gaat volgen.

  • Hetzelfde als de afgelopen drie cyclussen van vier jaar waarin een bull- en een bearmarkt elkaar afwisselden? En worden de toppen en bodems dan steeds minder extreem?
  • Houden we de herkenbare cyclus van bull- en bearmarkt maar doorbreken we de periode van vier jaar? Een reden kan zijn dat de block subsidy, het bedrag dat miners krijgen, een relatief steeds kleinere rol speelt in het aanbod op de markt.
  • Hebben we de laatste karakteristieke cyclus achter de rug, en zien we nu een veel geleidelijker stijging tot volledige adoptie? Dit ligt in de richting van de supercycle. En “it’s going up forever, Laura”.

Voor alle drie scenario’s zijn aanwijzingen te vinden, en geen ervan is met gerust hart uit te sluiten.

Mijn intuïtie zegt dat er nog wel degelijk stevige bearmarkten volgen, met name omdat de technologie nu nog niet kan leveren wat nodig is voor volledige adoptie. Een periode waarin investeerders teleurgesteld zijn door tekortkomingen en onmogelijkheden ligt voor de hand: een typisch decor voor een bearmarkt. Het zou mij echter niet verbazen als we het strakke ritme van vier jaar loslaten, en cycli steeds langer gaan duren.

Ik reken er zelf daarom op dat we (a) nog in een meerjarige trend van adoptie zitten, en (b) na deze bullmarkt nog een bearmarkt volgt.

Dan hebben we nog een vraag te beantwoorden: is deze bullmarkt nu al voorbij en zitten we nu aan het begin van de bearmarkt die duurt tot eind 2023? Ik heb hoofdzakelijk aanwijzingen die dit tegenspreken. In vrijwel niets lijkt dit op een typische bearmarkt. We hebben niet de extreme hype en overwaardering gezien en de instroom van aantal nieuwe gebruikers is niet opgedroogd.

Dus als we (a) nog in een meerjarige trend van adoptie zitten, en (b) na deze bullmarkt nog een bearmarkt volgt, en (c) we de top van deze bullmarkt nog niet gezien hebben, dan is de interessante vraag: waar zou die top kunnen liggen?

Laten we eens beginnen met het tweede scenario dat we eind mei maakten voor een in twee stukken geknipte bullmarkt. De koers van 42.000 dollar fungeert als een scharnierpunt. Nog zo’n 800% stijging vanaf daar brengt ons tussen de 350.000 en 400.000 dollar.

Een andere manier om naar de dynamiek van de markt te kijken is met de thermocap multiple - hier beschreven door GeertJanCap. De thermocap is het totale bedrag dat ooit is uitgegeven door miners, en de multiple geeft aan hoeveel keer de market cap hoger is. Als de geschiedenis zich herhaalt, wijst dat op een top rond 140.000 dollar.

Bron: @therationalroot

Veel analisten kijken voor de bovengrens van een komende stijging naar hoe ver de koers zich dan verheft boven een lang voortschrijdend gemiddelde. Voor dit soort indicatoren geldt dat tijdens de stijging de bovengrens mee opschuift naar boven. Hoe korter de MA, hoe sneller dat gaat.

Zo zal de Mayer Multiple met z’n 200-daagse MA snel naar boven afbuigen, en dus vooral lokale oververhitting aanduiden. Een multiple van 3,5 zoals rond de top van 2017 zou nu een koers van 160.000 dollar betekenen.

De bitcoin price temperature van Dilution-proof kijkt naar de multiple van de 4-jaars MA. Die zit nu rond de 2, en dat is behoorlijk ‘koel’. Als de markt opwarmt naar een multiple van 8 zou de koers rond de 125.000 dollar liggen.

Bron: @dilutionproof

Een veel gebruikt perspectief is het vergelijken van cyclussen en het resultaat van eerdere cycli gebruiken als voorspelling voor de huidige. Daar is best wat op aan te merken, maar het is niettemin een aanwijzing.

Hieronder staan de grafieken vanaf de halving gemeten. Als we deze bullmarkt net als in 2017 op een multiple van 30 uitkomen, betekent dit een koers van rond de 250.000 dollar.

Bron: @ChartsBtc

Tot slot wijzen we ook op de modelprijs van het S2FX-model van PlanB, die op 288.000 dollar ligt. Het idee is dat de koers daar ergens in het komende jaar wel boven zou moeten komen om het model niet te invalideren. Omdat er best wat mensen naar dit model kijken en erop handelen, is het zinvol om dit getal mee te wegen.

Bron: @100trillionUSD

Er zijn nog veel meer manieren om te extrapoleren en modelleren, maar het meeste is een variant op wat we hierboven hebben gezien. De meeste modellen komen ergens tussen 125.000 en 400.000 dollar uit, met een zwaartepunt rond de 250.000 dollar.

Dan zou je het nog kunnen hebben over de timing: wanneer zou je die top kunnen verwachten? Een oude beurswet is dat je nooit een koersdoel en de timing tegelijk moet geven, dan zit je altijd fout.

Er zijn indicatoren die iets vertellen over de marktstructuur die hoort bij de top van een bullmarkt. Steeds meer mensen komen op winst te staan, maar realiseren die winst niet ‘omdat je morgen toch meer voor je bitcoin krijgt’. Deze fase van hype en euforie kan niet eindeloos duren. Een voorbeeld is de NUPL op de grafiek hieronder.

We zullen deze indicatoren de komende maanden voor jullie in de gaten houden, en veranderingen in de marktstructuur met jullie delen.

De NUPL kan een indicatie geven van de timing van het einde van de bullmarkt.

De komende week

We hebben het nog helemaal niet over de afgelopen week gehad. Eigenlijk is gebeurd wat we hadden verwacht: de koers heeft een pauze nodig na de felle stijging van de afgelopen weken.

We hebben de eerdere weerstand op 42.000 dollar nog niet getest als steun, al komt de 43.900 dollar van gisteren er aardig in de buurt. Het zou kunnen dat het hierbij blijft. Er zijn zoveel ogen op die 42k gericht dat we ‘m misschien helemaal niet gaan zien.

De koers gaat hier zijwaarts en flirt met de 200-daagse MA die in het verleden vaker de scheidslijn tussen bear- en bull-territorium vormde. Aan alles zie je dat zowel bulls als bears niet overtuigd zijn van hun gelijk. Er is nog weinig hefboomhandel en nog geen toenemende instroom van nieuw kapitaal. Wel blijven de bestaande bitcoiners braaf hun spaarpotten vullen, van kleine particulieren tot grote whales en miners.

Ik verwacht dat pas boven de 50.000 dollar het sentiment keert naar bullish. Het ronde getal speelt daarbij een rol, maar het was ook eind april en begin mei de houvast van de bulls. Het meeste wijst erop dat we dit in de komende twee weken gaan zien gebeuren.

In de media

Het was afgelopen week een rustige week voor ons. Mocht je naast deze nieuwsbrief nu toch iets terug willen kijken, pak dan dit interview van Bert bij de podcast "De Dag". Aan het begin van het jaar opgenomen en deze week herhaald.

Podcast De Dag: de comeback van de Bitcoin
Er is weer eens sprake van cryptokoorts: de koers van de Bitcoin breekt record op record. Waarom is de munt, waar bijna niemand in eind 2018 nog vertrouwen in had, opeens weer zo populair?

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: Afghanen verwijderen massaal digitaal verleden

De situatie in Afghanistan was het nieuws van afgelopen week. Hoewel deze nieuwsbrief niet direct de plek is om daar verder op in te gaan, kwamen we toch een aantal relevante artikelen tegen. In dit artikel van Wired wordt beschreven hoe Afghanen die samengewerkt hebben met de Westerse troepen nu halsoverkop hun digitale verleden proberen te verwijderen. Het is iets wat je je bijna niet voor kan stellen, maar het zette ons aan het denken over onze eigen digitale identiteit.

Afghans are racing to erase their online lives
Every photo and every data point is a link to the old way of life in Afghanistan – and a reason for Taliban retribution

Interactief: The evolution of Trust

In de eerste wereldoorlog vierden de Duitse en Britse soldaten samen kerst. Mensen die de dag ervoor elkaar beschoten, speelden nu samen voetbal en aten samen een kerstmaaltijd. Hoe kan vertrouwen ontstaan in zo'n vijandige situatie? En wat is de beste strategie als je gaat onderhandelen? Altijd valsspelen? Of altijd meewerken? Of is er misschien een tussenvorm? Op deze interactieve website kan je op een leuke manier aan de knoppen draaien. Aanrader!

The Evolution of Trust
an interactive guide to the game theory of why & how we trust each other

Longread: Hoe de Satoshi Radio Donatiebot werkt

Zoals je misschien weet maken wij naast deze nieuwsbrief ook de podcast Satoshi Radio. In deze podcast stimuleren we het opzetten en gebruiken van je eigen bitcoin node. Dat hebben inmiddels al honderden luisteraars gedaan. Sinds een jaar kunnen we ook donaties ontvangen via het Lightning Network. De berichten bij deze donaties lezen we voor in de podcast. Dit was een schot in de roos en is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de podcast. Benieuwd hoe we dit samen met shadowy super-coder Jorijn voor elkaar kregen? Lees dan dit artikel:

A story about how we strengthened Satoshi Radio’s community while increasing their income stream
I experiment with Bitcoin’s many components a lot, and when I learned about Bart’s idea to start receiving podcast donations using his own Raspberry Pi, I reached out to him to see if I could help out. Together we created the world’s first Bitcoin-only podcast donation system.

Podcast: China's digital currency revolution

Bij Bankless was Richard Turrin te gast. Hij woont in China en heeft zich verdiept in het nieuwe digitale geld dat de centrale bank daar dit jaar introduceert. Hij vertelt over hoe betalen in China de afgelopen zes jaar al extreem veel makkelijker is geworden, en hoe het nieuwe digitale geld gaat werken. En ook dat Europa en de VS enorm achter lopen. Interessant om iets breder te kijken dan alleen bitcoin!

🎙 77 - China’s Digital Currency Revolution | Richard Turrin
Exploring CBDCs and China’s Innovation in FinTech

Opinie: Amerika moet stablecoins omarmen om relevant te blijven

Op Bloomberg schreef historicus Niall Ferguson een opiniestuk naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van de dollar als fiatmunt. Hij vraagt zich af hoe de dollar nog bestaansrecht heeft als alle andere centrale banken met digitale munten komen, terwijl de Federal Reserve nog niet eens begonnen is. Zijn conclusie? Misschien moeten de VS maar gewoon stablecoins omarmen!

50 Years After Going Off Gold, the Dollar Must Go for Crypto
After Richard Nixon scrapped Bretton Woods, the U.S. currency’s exorbitant privilege only grew — because the U.S. embraced innovation, not regulation.

In het kort

  • Binance kreeg deze week een tik op de vingers van DNB. In een statement laat de toezichthouden op de Nederlandse cryptomarkt weten dat: De Nederlandsche Bank (DNB) maakt bekend dat Binance* zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB cryptodiensten in Nederland aanbiedt.
  • In een antwoord op deze (en andere) waarschuwingen laat Binance weten hun KYC beleid per direct aan te scherpen. Nieuwe en bestaande users moeten door de intermediate verification heen. Dat betekent dat iedereen nu een identiteitsbewijs moet aanleveren.
  • Het is dus ook niet gek dat Coinbase een flinke stapel geld achter de hand houdt voor compliance. Volgens de Wall Street Journal gaat het om 4 miljard (!) dollar. CFO Alesia Haas zegt dit geld nodig te hebben voor cyber attacks, kosten om te voldoen aan wetgeving en risico's die ze nog niet voorzien hebben.
  • Jack Mallers is weer bezig: in deze video laat hij zien dat hij via Strike $10 overmaakt naar de Bitnob wallet van een gebruiker in Nigeria. Dat klinkt niet indrukwekkend, maar dat is het wel. Onder de moterkap wordt hier zonder frictie 10 dollar omgezet in BTC, via het Lightning Network verstuurd naar Nigeria, alwaar het direct wordt omgezet in de lokale munteenheid.
  • Als aanvulling op de longread: de Taliban heeft Amerikaanse biometrische apparaten in handen gekregen. Lees hier wat dat kan betekenen.
  • Het Lightning Netwerk groeit nog steeds met een rap tempo. Inmiddels gaat het om 2.300 BTC en meer dan 14.000 nodes.
  • Tijdens de beursgang van Coinbase werd duidelijk dat het bedrijf (zeker voor een bitcoin bedrijf) weinig bitcoin bezit. Daar lijkt nu verandering in te komen, aldus CEO Brian Armstrong. Ze gaan namelijk voor 500 miljoen dollar crypto-assets kopen. Daarnaast wordt 10% van de toekomstige winst geïnvesteerd in crypto-assets. Om welke assets het gaat is niet duidelijk.
  • We hadden het vorige week al over crypto bedrijf BLOX dat sponsor werd van Ajax. Inmiddels is naar buiten gekomen dat ze ook het Belgische Club Brugge gaan sponsoren. Ook kwam deze week het nieuws naar buiten dat Anycoindirect sponsor van PSV wordt. Eerder gingen Knaken en Bitcoin Meester al met Feyenoord en AZ een sponsorrelatie aan. Interessant is dat Club Brugge en PSV het gehele sponsorbedrag in bitcoin betaald krijgen. AZ krijgt een gedeelte in bitcoin betaald.
  • Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft zich ingekocht in bitcoin mining bedrijven. Het gaat om Marathon Digital Holdings (6,71%) en Riot Blockchain (6,61%). In totaal hebben gaat het om het luttele bedrag van 382.962.003,08 Dollar.

Reacties op Off Chain

Vorige week begon Bart met zijn nieuwe zondagse rubriek "Off Chain". De eerste editie ging over de Sugababes en het schip van Theseus. De vraag aan de lezer was: zijn er onderdelen van bitcoin die onvervangbaar zijn bij het bepalen van de identiteit van het geheel? Daar hebben we behoorlijk wat reacties op gekregen, waarvoor dank. Erik zegt bijvoorbeeld: "Aleen al door het simpele feit dat iets bestaat, veranderd het al. Na de komende oerknal zal zowel het oude als het huidige als het toekomstige schip van Theseus niet bestaan. Of juist wel bestaan. En alle mogelijke varianten van het schip". Bert vergeleek het gemakshalve met een BMD 3.0 CSI: "Nieuwe BMW's zijn beter mooier en veiliger, maar toch smelt je bij het zien van een mooi exemplaar uit 1972". Mike die ziet de volgende drie onderdelen van bitcoin als onmisbaar: "De heilge drie-eenheid van bouwe-minen-registreren, de schaarste en de decentraliteit".

Namens Bart: dank voor alle leuke reacties. Hij gaat deze week weer zijn best doen om een leuke Off Chain voor jullie te maken. Zondag in de mailbox!

Ten slotte

We zijn op veler verzoek gestart met het "Iedereen Blij" programma. Het werkt heel simpel: je kan bij ons je persoonlijke kadocode aanvragen. Daarmee mag je zoveel mensen als je wil een exclusief kado geven: een gratis maand Alpha. Voor iedere abonnee die op deze manier is binnengekomen én na zijn gratis maand zijn abonnement verlengt, krijg jij een kado van ons: α-credits ter waarde van 20 euro. Die credits worden verrekend met de facturen die je van ons krijgt. In de praktijk geef je dus ook jezelf een of meer gratis Alpha-maanden kado.

Fijn weekend!
Bart, Peter, en Bert