Augustus was een interessante bitcoinmaand. Zo aan het begin van september zie je dat aan de prijs niet terug, maar er vonden wel degelijk betekenisvolle gebeurtenissen plaats. Wat je daarvan zeker niet missen mag? En wat we daarvan aan het koersverloop terugzien? Dat, en meer, lees je in deze Roundup!

Markets

In de eerste helft van de maand augustus zagen we een voortzetting van de kalme markt van de maand ervoor. De koers kroop zijwaarts rond de 29.000 dollar. We zagen de laagste volatiliteit en het laagste handelsvolume in jaren.

Halverwege de maand, op 17 augustus, kwam daar een ruw einde aan. We keken al de hele dag naar licht dalende koersen, maar rond 11 uur ’s avonds ging het ineens snel. De koers van bitcoin daalde in een paar minuten tijd meer dan 2000 dollar van 27.500 dollar naar 25.200 dollar.

De dagen erna stabiliseerde de koers rond de 26.000 dollar, zo’n 9 procent onder het zwaartepunt van de weken ervoor op 29.000 dollar. Dat bleef het koersniveau van de rest van augustus, op een kort ritje op-en-neer na, aan het eind van de maand.

Laten we eens nader kijken naar de lage volatiliteit en het lage handelsvolume. De grafiek hieronder toont de bitcoinkoers in de afgelopen 16 maanden, met eerst het ruwe gedeelte van de bearmarkt in 2022 en daarna het stapsgewijze herstel in 2023.

Om het lage niveau van volatiliteit en volume goed te kunnen laten zien, hebben we de grafiek afgebroken op 17 augustus, vlak voor de snelle beweging omlaag. Bovenin hebben we de zijwaartse koersbeweging sinds half juni gemarkeerd (1) en onderin de volatiliteit (2) en volume (3) getekend.

Naar deze maatstaven was het de kalmste markt in jaren. We zagen ook ‘saai’ en ‘doods’ als typering langskomen. Dit hoort bij deze fase van de marktcyclus. We zien het tegenovergestelde van de hype van de bullmarkt: desinteresse. En daar kwam de vakantieperiode waarin er sowieso al minder gehandeld wordt nog bovenop.

Na de daling op 17 augustus keerde de rust snel terug op de cryptomarkt. Je zou kunnen zeggen dat de markt een stapje omlaag gemaakt heeft, maar dat er verder weinig veranderd is.

Maar schijn bedriegt.