Na twee spraakmakende weken voelt het alsof we in een klein vacuüm zijn beland. De markt komt op adem. Dat geeft ons tijd om een stap terug te doen, en te bekijken hoe de vlag er bij hangt. Wat blijkt? Het bitcoinnetwerk wordt steeds waardevoller! In deze editie lees je waar wij nu op letten.

Maar eerst: een bericht van ons om het weekend mee in te luiden.

Bijna op 300 Alpha’s!

Marktupdate

Nu het stof van de turbulente vorige week is neergedwarreld wordt het tijd om vooruit te kijken. Welke scenario’s zien we de komende weken en maanden als waarschijnlijk?

Laten we eerst de afgelopen weken eens taxeren. De sterke bull-trend die we zagen vanaf oktober 2020 is op allerlei manieren verstoord:

Technisch: na de all-time-high op 14 april volgden lagere toppen en lagere bodems, we zakten door allerlei steunzones, waaronder de samenvloeiing van steunen op 42.000 dollar.

On-chain: we zagen vooral jonge (onervaren) bitcoiners verkopen en er ontstond een instroom naar exchanges toe in plaats van eraf.

Sentiment: euforie en overtuiging werden weggespoeld door een tsunami aan negatieve berichtgeving, resulterend in veel fear, uncertainty and doubt.

Als de actuele trend wordt afgebroken, duurt het vaak een tijdje voordat een nieuwe trend zichtbaar wordt. Gaan we een langere daling tegemoet? Gaan we een tijd zijwaarts? Hervatten we de stijging?

Dat is een goed moment om uit te zoomen, en van een grotere afstand naar de markt te kijken. Laten we eerst kijken naar wat er on-chain gebeurt, en daarna de prijsgrafieken erbij pakken.

On-chain signalen zijn bullish

Bij zowel geld als technologie is adoptie een belangrijke maatstaf voor de waarde ervan: hoe meer mensen het gebruiken, hoe waardevoller het voor iedere andere gebruiker wordt. Dat is de essentie van netwerkeffect, lees hier een eerder artikel van ons hierover.

Noemenswaardig is daarom dat het aantal nieuwe gebruikers van het bitcoinnetwerk nog steeds stevig groeit. De kaart hieronder toont de toename van het aantal entities, dat zijn door Glassnode samengevoegde groepjes van wallets die vermoedelijk bij één persoon of bedrijf horen.

De groei van het aantal entiteiten (bron)

De eerste keer in de achtbaan kan spannend zijn. Het is daarom slim om te kijken naar bitcoiners die er al wat langer inzitten. Ze hebben al verschillende rondjes in de achtbaan gezeten, en ze staan in deze fase van de bullmarkt flink in de plus zodat ze niet uit nood moeten verkopen.

Op de kaart hieronder is de gele lijn het deel van de bitcoins dat een jaar of langer vaststaat. Je ziet dat in bearmarkten dat percentage stijgt, en in bullmarkten daalt. Anders gezegd: in de loop van een bullmarkt nemen oudere investeerders winst.

Je kunt zien dat een flink deel van die investeerders nu nog geen winst heeft genomen: het percentage staat met 54% nog ruim boven de eerdere 40-43%. Kennelijk verwachten zij nog (veel) hogere koersen.

Het deel van de bitcoins dat een jaar of langer vaststaat (bron)

Laten we tot slot kijken naar de bereidheid van investeerders om tegen verlies te verkopen. Je ziet hieronder de mate waarin het totale bitcoinvermogen op winst of verlies staat. In bullmarkten is lang niet iedereen bereid om tegen verlies te verkopen. In eerdere bullmarkten wees een waarde rond 0,5 heel aardig de bodem aan.

De mate waarin bitcoinvermogen op winst staat (bron)

Drie scenario’s voor de zomer

Gesteund door on-chain data blijft onze hypothese: we zitten in een bullmarkt, aangedreven door een periode van sterke groei in het aantal gebruikers (adoptie) die door hun komst het netwerk waardevoller maken.

Je zou de koers van 30.000 dollar op 19 mei als aanwijzing kunnen zien voor de snelheid waarmee deze bullmarkt zich ontvouwt. Daartoe trekken we een trendlijn vanaf de bodem van maart 2020 via het begin van de stijging in oktober 2020 naar nu, aangegeven met de zwarte lijn.

Dergelijke trendlijnen hebben weinig betekenis voor dagelijkse prijsactie, daarvoor zijn horizontale zones veel belangrijker, maar ze kunnen wel een aardige indicatie geven van hoe lang bepaalde periodes kunnen duren.

Daarnaast letten we op de horizontale zone rond 42.000 dollar, aangegeven met de blauwe lijn. Daar vonden we eerder veel steun en zagen we een grote samenvloeiing van technische indicatoren, waaronder de veel bekeken 200-daagse moving average.

Tot slot tekenen we de dalende trendlijn over de toppen vanaf de all-time high, aangegeven met de paarse lijn. Dit is een niveau waar veel traders naar zullen kijken.

Scenario 1: snel herstel

Laten we beginnen met het scenario waar velen op hopen, waarin de koers snel herstelt en we spoedig een nieuwe recordkoers op de borden zien.

Dan zou op 19 mei het laagste punt van deze correctie bereikt zijn. We kunnen een korte accumulatie zien onder de blauwe lijn, maar over drie weken zouden we de 42.000 dollar moeten hebben doorbroken en op weg zijn naar boven de 50.000 dollar.

In dit scenario herstelt het vertrouwen snel, vervagen de discussiepunten rondom energie en verbod en maken nieuwe investeerders zich kenbaar. Binnen twee maanden is er een nieuwe all time high, en nog in de zomervakantie zien we 100.000 dollar.

We willen hiervoor ook een versterking van on-chain activiteit zien, zoals nieuwe wallets en entiteiten, transactievolume en uitstroom uit exchanges.

Scenario 2: lange accumulatie

In een wat behoudender scenario volgt na deze onstuimige correctie een wat langere accumulatie. Je zou dat kunnen zien als een periode waarin de grote spelers met de meeste overtuiging en kennis van zaken hun zakken vullen (accumuleren) terwijl de zwakke spelers de kans krijgen om te verkopen of herbalanceren.

Daarbij hoort een ander tempo van de bullmarkt, en onze stijgende trendlijn trekken we daartoe over de bodies van de daily candles. Dat laat ruimte voor een iets lagere bodem dan de 30.000 dollar van 19 mei ergens begin juni.

Pas na de zomer zou in dit scenario de bullmarkt serieus hervatten. Als je de 42.000 dollar als een scharnierpunt zou zien tussen de twee delen, en het tweede deel zou evenveel stijgen als het eerste, dan zou de top ergens rond de 330.000 dollar liggen, en december zou een redelijke termijn zijn.

Dit scenario past bij een langere periode van onzekerheid en twijfel in de markt. Het geeft ruimte om de discussie over energie te voeren, en de hype rondom de vele scam-coins en meme-coins te laten imploderen.

Het geeft ook een aantal andere narratieven de ruimte om uit te spelen, zoals de verse nieuwsgierigheid van institutionals in ethereum en onzekerheid over voortzetten van ruim monetair beleid van de Fed en de ECB.

In de on-chain data willen we hierbij zien dat indicatoren die de gezondheid en groei van het netwerk meten niet verzwakken, en daarmee duiden op een stille revolutie: aan de prijs is het niet te zien, maar onder water groeit het netwerk.

Scenario 3: einde van de bullmarkt

Als de zwarte stijgende trendlijnen duidelijk worden doorbroken naar beneden, en de weekly candles sluit onder de 28.000 dollar, dan zet een patroon van lagere toppen en lagere bodems zich voort, en zou je de markt beter kunnen gaan benaderen als bearmarkt.

Dit zou bevestigd worden door zwakker wordende on-chain indicatoren, zoals investeerders die tegen verlies verkopen, afnemende instroom van nieuwe wallets en transactievolume.

Op basis van fundamentele gegevens ligt dit scenario niet voor de hand. Hiervoor zijn nu nog onbekende gebeurtenissen nodig met grote impact.

Tot slot

We gaan de komende weken eens rustig bekijken wat er gebeurt. Het is aan jezelf om een oordeel te vormen over de waarschijnlijkheid van de verschillende scenario’s.

In scenario 1 en 2 is dit een geweldige periode om je positie verder uit te bouwen. Denk aan dollar cost averaging met een iets hogere frequentie, bijvoorbeeld wekelijks. Een hierbij interessant nieuwtje is dat Bitonic deze week een nieuwe DCA-service heeft gelanceerd: Bits.

Als er verder geen gekke dingen gebeuren, dan zullen we de komende weken eens wat on-chain metrics langslopen om te bekijken hoe ze werken en wat ze betekenen.

In de media

Peter in de Telegraaf

Is bitcoin een blijvertje of een zeepbel? Dat was de kwestie die zaterdag 22 mei centraal stond in de Telegraaf. Het is ook weleens lekker om een woord of 500 te kunnen schrijven in de wetenschap dat het zonder nabewerking of inhoudelijke redactie in de krant belandt. De kans dat bitcoin verdwijnt is miniem, bepleitte Peter, gevolgd door belichting van de batenkant van bitcoin: het een revolutionair geldsysteem.

Bert bij ‘een podcast over media’

Betaald worden voordat je gaat schrijven, je werk voor altijd oncensureerbaar vastgelegd, en passief inkomsten genereren uit werken waarin je gerefereerd wordt. Klinkt utopisch? Dat is waar decentralized publishing mee experimenteert.

Vrijdag was Bert te gast bij Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth in ‘een podcast over media’ om hierover te praten.

Lees hier een samenvatting of luister de podcast hier.

Kijk-, lees- en luistertips

Artikel: ‘Bitcoin is een piramidespel, een ponzi’

Met enige regelmaat komt iemand in de media langs om bitcoin weg te zetten als piramidespel of ponzifraude. Zit hier een kern van waarheid in, of is dit een hardnekkig broodjeaapverhaal?

De kortste samenvatting: het is een hardnekkig broodjeaapverhaal. Maar met alleen de conclusie kan je het verhaal van critici met een tunnelvisie niet pareren. We hebben daarom uitgebreid uiteengezet hoe de vork in de steel zit. In dit kennisbankartikel leer je wat een piramidespel is, hoe dat verschilt van ponzifraude, hoe je dergelijke schema’s herkent, en waarom bitcoin daar niet mee te vergelijken is.

Podcast: Waarom willen we inflatie?

In aflevering 5 van de podcast Het Nieuwe Geld van BNR gaat Reinjan Prakke op zoek naar de vraag waarom inflatie iets is wat we in ons economisch bestel zouden willen of zouden moeten nastreven.

Veel bitcoiners kijken met een specifieke bril naar de economie, die van de Oostenrijkse school. De betekenis die Oostenrijkers aan inflatie geven, is een heel andere dan wat men nu in de hoofdstroom hanteert. Reinjan neemt je op een prettige manier mee langs de verschillende zienswijzen. Bruikbare kennis om op zak te hebben!

Luisteren doe je hier!

Artikel: case voor én tegen bitcoin

Dikke kans dat je als Alpha-lezer niet overtuigd hoeft te worden van het nut van bitcoin, ook al wordt in de Nederlandse pers vrijwel uitsluitend de kostenkant van de medaille belicht. Hoe dan ook, het is goed om zo nu en dan je eigen denkbeelden even uit te dagen.

In Common Sense van schrijver Bari Weiss komen twee mensen aan het woord in een geschreven debat: Mike Green en Balaji Srinivasan. Mike betoogt dat het verhaal rond cryptovaluta gestoeld is op halve waarheden. Balaji zet daar een verhaal tegenover, waarin hij betoogt dat de Pax Americana – de Amerikaanse vrede – vervangen gaat worden door Pax Bitcoinica.

Podcast: game theory & bitcoin

Als je jezelf inleest op bitcoin, kom je vanzelf een onderwerp tegen waar je eerder niet van gehoord had. Speltheorie is voor veel mensen zo’n onderwerp. Een systeem van prikkels, drijfveren en motieven die er samen voor zorgen dat de belangen van verschillende actoren in elkaars verlengde komen te liggen.

In de What is Money Show is Jeff Booth te gast om het over dit onderwerp te hebben. Leuke podcast voor een flinke wandeling; hij houdt je zeker een uur bezig.

In het kort

Dit zijn de nieuwsberichten die afgelopen week de cryptowereld bezig hielden:

  • Speculatie over Apple’s stap de cryptowereld in. Reden: het bedrijf zoekt een nieuwe medewerker met ervaring met cryptovaluta om haar ‘alternative payments’-programma te leiden. Wat ons betreft een storm in een glas water.
  • Miljardair Carl Icahn overweegt een grote investering te doen in cryptovaluta.
  • Goldman Sachs ziet bitcoin nu als ‘investable asset’.
  • PayPal wil opname van cryptovaluta gaan ondersteunen.
  • Ark Invest koopt nog eens voor 20 miljoen dollar aan bitcoin.
  • One River komt met een koolstofneutrale bitcoin ETF. Het klimaat en bitcoin blijft een heet hangijzer, ondanks dat de bijdrage van bitcoin in het geheel marginaal is.
  • In Rusland lijkt men meer open te gaan staan voor cryptovaluta als betaalmiddel.

Komende week

We hebben een zonnige week voor de boeg. Vergeet te midden van al het bitcoingeweld niet om daar ook van te genieten.

Ook voor Alpha ziet komende week er zonnig uit. We hebben een waslijst aan interessante onderwerpen klaar staan. Die gaan we niet allemaal in één week kunnen uitwerken, maar zeker is dat je je niet hoeft te vervelen.

Word je blij van Alpha, ken je iemand die daar ook blij van wordt, en heb je een momentje over? Geef het door, en dan kunnen we hem of haar ook bij ons aan tafel begroeten. We kijken er naar uit!

Fijn weekend!
Bert, Bart en Peter

PS. Oproep aan jullie: mis je iets in Alpha? Laat het ons weten!