De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten staan weer voor de deur. Volgend jaar is het zover. Van februari tot juni vinden de voorverkiezingen plaats, en op 5 november wordt de nieuwe president gekozen. De strijd lijkt vooral te gaan tussen de huidige president Joe Biden en voormalig president Donald Trump. Maar er zijn ook buitenstaanders, zoals Ron DeSantis en Robert F. Kennedy Jr., die een gooi doen naar het presidentschap. Wie van deze kandidaten zou het beste zijn voor bitcoin?
Om die vraag te beantwoorden, bekijken we de uitspraken en (waar mogelijk) het beleid van de vier voornaamste kanshebbers. Daarbij is het niet alleen relevant om te kijken naar hun standpunt ten aanzien van bitcoin en andere cryptocurrencies, maar ook naar wat ze vinden van Central Bank Digital Currencies (CBDC's).
Voordat we beginnen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen werken. Elke partij kiest in principe één kandidaat voor het presidentschap. Deze selectie vindt plaats in de voorverkiezingen (de zogeheten primaries). De gekozen kandidaten strijden vervolgens in november om het presidentschap.
Dit is belangrijk om te begrijpen, omdat de kans klein is dat DeSantis of Kennedy als kandidaat voor hun respectievelijke partijen (de Republikeinen en de Democraten) worden gekozen. Er is per partij maar één plekje en dus zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen de zittende president (Biden) en Trump, behalve als een externe factor roet in het eten gooit. Denk hierbij aan gezondheidsproblemen of rechtszaken.
Het is als laatste de moeite waard om te vermelden dat de president van Amerika niet volledig autonoom kan handelen. Voor veel beslissingen is de steun van het Congres vereist, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Momenteel hebben de Democraten een kleine meerderheid in de Senaat, terwijl de Republikeinen een lichte meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Wie er ook tot president verkozen wordt, de implementatie van beleid en de invoering van wetten zal hierdoor waarschijnlijk een zeer moeizaam proces zijn.
Joe Biden
Laten we beginnen met de huidige president, die volgens de huidige peilingen de grootste kans maakt om de presidentskandidaat van de Democratische Partij te worden. Interessant feitje: het is in de moderne historie van de Verenigde Staten nog nooit voorgekomen dat de zittende president niet door zijn partij wordt gekozen als presidentskandidaat.
De president van de VS benoemt (onder andere) de voorzitter van de toezichthouder SEC en de minister van Financiën. Beide functionarissen hebben grote invloed op het beleid rondom digitale valuta.
Biden koos Janet Yellen uit als minister van Financiën. Yellen was de voorganger van Jerome Powell als voorzitter van het Federal Reserve System. Ze staat erom bekend zich sterk uit te spreken tegen cryptovaluta. Yellen was niet de enige crypto-scepticus die door Biden in het zadel werd gehesen. Hij stelde Gary Gensler aan als voorzitter van de SEC.
Biden zelf laat zich niet vaak publiekelijk uit over cryptovaluta. Deze tweet over vermeende belastingontwijking van rijke crypto-investeerders is een uitzondering. Het is daarom interessant dat Biden in maart 2022 een executive order ondertekende over het verantwoord ontwikkelen van digitale bezittingen.
Dat decreet kan grofweg in twee delen worden opgesplitst. Allereerst het beschermen van de Amerikaanse consument en financiële markten tegen de gevolgen van de groei van de cryptomarkt en het behouden van de voortrekkersrol van de VS in nieuwe financiële innovaties (waaronder CBDC's). Daarnaast wordt er een oproep gedaan aan verschillende federale instanties om meer samen te werken. Deze samenwerking leidde tot het eerste Comprehensive Framework for Responsible Development of Digital Assets.
In januari van dit jaar gaf de Biden-regering een update over de crypto-roadmap, waarvan het eerder genoemde framework onderdeel is. De toon van de update is duidelijk:
As an administration, our focus is on continuing to ensure that cryptocurrencies cannot undermine financial stability, to protect investors, and to hold bad actors accountable.
Het gaat dus vooral over de risico's van cryptoactiva. Dat is na het rampjaar dat 2022 was natuurlijk ook terecht. Terra/Luna, Celsius, BlockFi en FTX passeren allemaal de revue. Interessant is dat de Biden-regering expliciet aan het Congres vraagt om strengere wetgeving voor de crypto-industrie.
Het laatste wapenfeit van het Witte Huis is het DAME-belastingsvoorstel. Wat de regering betreft gaat de belasting op stroom voor miners omhoog. Het voorstel was geen lang leven beschoren: het is gesneuveld tijdens de onderhandelingen voor het verhogen van het schuldenplafond.
Ter afsluiting kunnen we stellen dat een herverkiezing van Joe Biden geen positief nieuws is voor de Amerikaanse cryptomarkt. In zijn huidige ambtstermijn voert Biden, samen met de door hem aangestelde functionarissen, een harde lijn tegen miners, exchanges en stablecoins. Het is onwaarschijnlijk dat hij van koers verandert na de winst van de volgende termijn.