Dit is het vierde en laatste artikel uit een reeks. In het eerste artikel beschreven we waarom iedereen (gedwongen) een belegger is geworden. In het tweede artikel bespraken we wat beleggen is en waarom de ene beleggingsstrategie de andere niet is. Het derde artikel gingen we dieper in op hoe je je beleggingsportefeuille kunt samenstellen.
In dit artikel gaan we het hebben over executie, oftewel de uitvoering. We bespreken hoe je positioneert, hoe je op consistente wijze je plan tot uitvoering brengt en welke platforms je kunt gebruiken.
Inkopen doe je zo
Je hebt besloten dat sparen voor jou niet meer werkt. Je kiest ervoor om te beleggen. Hoe ga je jezelf dan positioneren? Je kunt grofweg twee inkoopstrategieën kiezen:
- Dollar-Cost-Average (DCA)
- Lumpsum
Dollar-Cost-Average (DCA)
Je maakt periodiek, meestal wekelijks of maandelijks, een vast bedrag over naar de exchange. Een DCA-strategie werkt het beste als je het voor een lange periode volhoudt. Je koopt dan namelijk de pieken, de bodems en alles daar tussenin. Is de prijs hoog, dan krijg je minder crypto of aandelen voor de euro's die je inlegt. Staat de prijs laag, dan krijg je weer meer voor hetzelfde geld. Dit leidt uiteindelijk tot een goede, gemiddelde aankoopprijs zonder de stress die hoort bij het zoeken naar ‘het juiste moment’.
Leer meer over sparen en beleggen. Registreer je gratis!
Sommige beleggers combineren DCA met tactische aanpassingen, zoals het reserveren van extra inleg bij correcties. Zo kan je er voor kiezen om op rode dagen (dalingen van +10%) voor een vast bedrag extra crypto of aandelen te kopen. Het spreekt voor zich dat meerdere van dit soort aanpassingen de kracht van een DCA strategie uithollen. Je bent namelijk stiekem de markt aan het timen: hetgeen we willen voorkomen met deze strategie! Probeer het dus simpel te houden.
Lumpsum
Wil je wel de markt timen en actiever beleggen? Dan past de Lumpsum-strategie beter bij je. Daarbij positioneer je jezelf door eenmalig in te kopen. Mensen die over een grote som geld beschikken, willen zich vaker in één keer blootstellen. Zij ontvangen bijvoorbeeld een geldprijs, erfenis of schenking. Met al je geld in één keer instappen kan voordeel bieden bij lage koersen, maar het vereist ook timing en een sterkere risicobereidheid.
Met deze informatie kan je een strategie voor je positionering kiezen. Er blijft echter nog wel een belangrijke vraag over. Hoeveel geld wil je inleggen?
Hoeveel geld wil je beleggen?
Voor veel mensen is dit de hamvraag. Beleg je maandelijks met een deel van je inkomen? Hoe lang ga je daarmee door? Wanneer is je blootstelling groot genoeg?
Helaas kunnen wij deze vraag niet voor jou individueel beantwoorden. Het antwoord is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie, waarin niet alleen je inkomen en je spaarpot een rol speelt.