Digital artifacts: NFT’s op bitcoin?
7 min read

Digital artifacts: NFT’s op bitcoin?

Ordinals, inscriptions en digital artifacts. De bitcoinwereld stond deze week op z’n kop: komen er nu NFT’s in de blockchain? Dat kan toch niet de bedoeling zijn? In deze Alpha leggen we uit hoe het zit.

In 1969 beschreven twee Berkeley-onderzoekers, Paul Kay en Brent Berlin, een baanbrekend idee. Namelijk dat in elke cultuur in de geschiedenis de woorden voor kleuren tijdens het ontwikkelen van de taal in precies dezelfde volgorde ontstonden.

Als een taal zes woorden voor kleuren had, waren dat altijd zwart, wit, rood, groen, geel en blauw. Als het vier termen had, waren ze altijd zwart, wit, rood, en dan ofwel groen of geel. Als er maar drie waren, waren ze altijd zwart, wit en rood, enzovoort.

De woorden ‘blauw’ en ‘groen’ verwijzen naar iets dat er altijd al geweest is: licht met een bepaalde golflengte dat het netvlies in ons oog raakt. Het is niet zo dat blauw licht ontstond toen we het woord ‘blauw’ kozen om licht met een golflengte van ongeveer 460 nm aan te duiden.

Dat brengt ons bij ordinals.

Ordinals

Alle 21 miljoen bitcoins worden in omloop gebracht via de miners, die bij elk block een aantal nieuwe bitcoins aan zichzelf mogen geven als beloning voor het inzetten van de rekenkracht waarmee ze het kasboek beveiligen.

Na een periode van 210.000 blocks, bij benadering is dat elke vier jaar, wordt die beloning gehalveerd. Op die manier is in het protocol vastgelegd dat het aantal bitcoins eindig is. In de eerste vier jaar was het 50 bitcoin per block. Dat werd 25, daarna 12,5 en sinds mei 2020 staat de beloning op 6,25 bitcoin per block.

We hebben het altijd over ‘de 21 miljoen bitcoin’ die in omloop zal zijn, maar eigenlijk gaan we dat nooit helemaal halen. Zelfs als alle sats precies volgens schema in omloop komen, blijven we iets onder die 21 miljoen steken, om precies te zijn op 2.099.999.997.690.000 sats. Dat komt doordat het protocol geen halve sats ondersteunt, waardoor de block subsidy stopt nadat die vier jaar op 1 satoshi heeft gestaan.

Al deze sats zou je een volgnummer kunnen geven, beginnend bij de eerste sat van het eerste block en eindigend bij de laatste sat die ergens in de volgende eeuw in omloop komt.

Dat is wat ordinals beoogt: een standaard voor het nummeren van alle satoshi’s die er zijn. Of zoals bedenker Casey Rodarmor het op zijn blog noemt: ‘a numeric namespace for Bitcoin’.

Dit bericht is alleen beschikbaar voor abonnees

Nu abonneren

Comments

Wordt Alpha-abonnee om dit bericht te lezen of een reactie achter te laten.