De Amerikaanse techindex Nasdaq 100 stond gisteren op de hoogste stand ooit. Na een daling van 26% in februari tot april maakte de technologiesector een spectaculaire comeback, ondanks de onrust in het Midden-Oosten en de sluimerende heffingenstrijd.
Twee maanden geleden schreven we het volgende over de Amerikaanse aandelenmarkt:
Elke bearmarkt begint met een correctie, maar niet elke correctie wordt een bearmarkt. De S&P-500 is aangekomen op een kruispunt. Op 7 april daalde de koers tot 20% onder de all-time high. Een stevige correctie, maar nog geen bearmarkt.
Sindsdien stijgt deze brede aandelenindex weer en staat nu nog maar op een verlies van 10%. Zo’n beetje de helft van de daling is goedgemaakt. En dat brengt ons op een kruispunt.
Zou deze correctie zich uitbreiden naar een bearmarkt, dan is dit het gebied waar het herstel strandt. Tussen de 50% en 61,8% van de daling wordt dan goedgemaakt, en daarna vervolgen we de tocht naar beneden. Is de correctie echter achter de rug, dan stijgt de koers hier gewoon verder.
Intussen weten de uitkomst: de koers steeg verder. En als de futures gelijk hebben, krijgen we vanmiddag als de Amerikaanse beurs opent ook voor de S&P 500 een all-time high. Hoe zorgelijk de journaals en de voorpagina’s van de kranten ook zijn: de markt zet recordkoersen neer.
Hoe kan dat? Twee redenen.
Ten eerste is het traditionele alternatief minder in trek. Obligaties waren altijd de tegenpool van aandelen in een traditionele 60/40-portefeuille, maar door tal van redenen hebben beleggers steeds minder interesse in overheidsschuld.
Ten tweede richten markten zich, voorbij de onrust op de korte termijn, op de krachtige stimulering die de wereldeconomie op langere termijn vooruit helpt. Oorlog in het Midden-Oosten? Heffingenstrijd tussen China en de VS? De markt schat in dat het wel goed komt.
Na het doorsnijden van het kruispunt op 61,8% van de daling en het bereiken van nieuwe all-time highs is het basisscenario dat de bullmarkt die in 2009 begon de komende jaren doorzet. Nog een verdieping erbovenop. Nog een rondje wellicht van de conjunctuurcyclus, waarbij opbloeiende economieën de aandelenkoersen verder opstuwen.

De grafiek hieronder toont 70 jaar van de brede Amerikaanse aandelenindex S&P 500, gecorrigeerd voor consumentenprijsinflatie. De koopkracht van je aandelen, zou je kunnen zeggen. Jarenlange periodes van expansie en contractie wisselen elkaar af.
Ook de huidige seculaire bullmarkt zal ooit een keer overgaan in een seculaire bearmarkt, een periode van meer dan tien jaar waarin je aandelen onder water staan.
Er zijn allerlei redenen te bedenken en argumenten aan te voeren dat zo’n donkere periode aanstaande is. Geopolitieke verschuivingen, oorlogen en onhoudbare staatsschulden. Maar te vroeg defensief worden is net zo fout als te laat op de rem trappen.
Zeker als economische groei grotendeels het gevolg is van grootschalige steun en stimulering door overheden en centrale banken. Dan gaan alle prijzen omhoog, van aandelen, vastgoed, grondstoffen en dagelijkse boodschappen. De koopkracht van obligaties en spaargeld smelt weg waar je bijstaat.
Zolang de muziek nog speelt, is het verstandig om risicobeleggingen in je portefeuille te hebben. En dan in het bijzonder beleggingen met een zekere mate van schaarste. Real assets, zaken die niet gemakkelijk kunnen worden bijgedrukt. Goud, bitcoin, vastgoed en bepaalde aandelen.

Volgt nu na de all-time high van Amerikaanse aandelen ook een uitbraak van bitcoin naar nieuwe recordkoersen?
Op basis van fundamentele ontwikkelingen zou je dat wel verwachten. Geopolitieke spanningen nemen af en conflicten worden stilgelegd. De VS lijkt op een einde van de handelsoorlog aan te sturen. De Amerikaanse overheid en toezichthouders zijn op allerlei fronten positief en constructief over crypto.
Toch bleef bitcoin deze week steken op 108.000 dollar, een paar procent onder z’n all-time high van 112.000 dollar. Hoe kunnen we dat verklaren? Zou bitcoin niet ‘the fastest horse in the race’ moeten zijn als risicobeleggingen weer wind in de rug krijgen?
De bijzonder succesvolle beursgang van Circle en grote koersstijgingen van Coinbase trokken de afgelopen weken de aandacht. Wellicht snoepten ze wat kapitaal weg dat anders naar bitcoin zou zijn gevloeid. Maar dat alleen verklaart het uitblijven van een nieuwe all-time high onvoldoende.
De sleutel is vermoedelijk te vinden in vorig weekend. Toen de beurzen dicht waren, bombardeerde Amerika nucleaire bunkers in Iran. De koers van bitcoin daalde van 105.000 dollar naar 98.000 dollar.
Gegeven de omstandigheden, een escalerende oorlog en de lage liquiditeit van het weekend, is een paar procent daling niet meteen zorgwekkend. Zeker omdat de koers maandag weer snel herstelde naar de 105.000 dollar van vrijdag.
De markt is echter geen Markov-proces, waarbij de waarschijnlijkheid van verschillende toekomstscenario’s enkel afhangt van de huidige koers. De markt heeft een geheugen. Padafhankelijkheid noemen we dat. Het gaat er niet alleen om dat de koers nu 105.000 dollar is, maar ook om het pad dat ons hiernaartoe bracht.
En afgelopen weekend (met roze omlijnd) hebben we technische schade opgelopen. Een dagslot onder het 50-daagse gemiddelde. Een weekslot onder het 10-weekse gemiddelde. Een lagere top (LH) en lagere bodem (LL). Een koers onder het startpunt van deze daily cycle, en dus een failed daily cycle.
Vanuit allerlei perspectieven kijken analisten en handelaren nu anders naar de koers dan vorige week. Er staan indicatoren op oranje of rood die eerst nog vol groen waren. Er zijn zorgen over de bearish divergence op de weekgrafiek en de overeenkomsten met de dubbele top van 2021.
Vorige week noemden we het een touwtrekwedstrijd tussen bears en bulls. De bears hebben een klap uitgedeeld waar bitcoin wel last van heeft, en aandelen niet, domweg omdat de beurzen gesloten waren. Willen de bulls de overwinning alsnog in hun zak steken? Dan moeten ze de bears over de streep trekken naar nieuwe all-time highs boven de 112.000 dollar.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Zal ETH net als COIN profiteren van succes stablecoins?
- Altcoins zakken verder weg tegenover bitcoin
- Zeldzaam krachtig signaal voor Amerikaanse economie
- Deze datums zijn plotseling cruciaal voor bitcoin