Vorige week sprong bitcoin van koersen rond de 95.000 dollar naar 105.000 dollar. Voor het eerst sinds begin februari weer boven de 100k. Sindsdien gaat de koers zijwaarts in een smal prijsbereik. Het dagslot lag de afgelopen 8 dagen tussen de 102.800 dollar en 104.800 dollar. Minder dan 2% van elkaar verwijderd.

Zulke krappe consolidaties hebben we vaker gezien de afgelopen maanden. In de grafiek hieronder zijn ze met oranje gemarkeerd. Ze werden telkens opgevolgd door voortzetting van de trend.

Dat is nu ook het waarschijnlijkste scenario. We zitten op dag 37 van deze daily cycle die normaal gesproken zo’n 60 dagen duurt. Er is genoeg tijd om nog een stap omhoog te zetten, naar de all-time high van 109.500 dollar, of wellicht iets erboven.

Zouden we vanaf hier toch eerst een diepere correctie krijgen, dan ligt een terugval naar koersen in de mid-90’s voor de hand. Het 50-daagse gemiddelde kruipt richting de 95.000 dollar en rond 97.000 dollar ligt horizontale steun.

In de on-chain data zien we dat bestaande beleggers vertrouwen hebben in de stijging van de afgelopen weken. De grafiek hieronder laat zien dat we van een regime van distributie zijn overgegaan naar accumulatie:

  • Een lichte kleur betekent distributie: bestaande beleggers verkleinen hun positie, ze verkopen. Van begin januari tot eind april.
  • Een donkere kleur betekent accumulatie: bestaande beleggers vergroten hun positie, ze kopen. Sinds eind april.

Deze afwisseling van accumulatie en distributie is goed te verklaren. Bestaande beleggers kopen op de weg omhoog tot ze op een flinke winst staan, en dan verkopen ze een stuk van hun positie. Nieuwe beleggers stappen juist vaak in rond de top.

Hoewel we met koersen rond de 104.000 dollar dicht bij de all-time high zitten, zijn bestaande beleggers nog niet erg bezig met winst nemen. De grafiek hieronder toont de dagelijks gerealiseerde winst. Die is iets opgelopen na de bodem van begin april, maar nog lang niet op de niveau’s die we in maart en december 2024 zagen.

Er zijn blijkbaar hogere koersen nodig om bestaande beleggers te motiveren hun bitcoin te verkopen. In het spel van vraag en aanbod is de vraagzijde nu aan zet. Stijgt die, dan moet de koers omhoog om aanbod vrij te maken bij bestaande beleggers.

Uit eerdere bullmarkten weten we dat beleggers geneigd zijn om winst te nemen als ze tussen de 100% en 300% winst staan, met een duidelijke piek op dat laatste getal. Dat zorgt ervoor dat de MVRV moeite heeft om boven de 3 te komen — dan staat de markt in zijn geheel op 200% winst. In de vorige bullmarkt bereikte de MVRV een piek van 4.0.

De grafiek hieronder toont bovenin de market value (MV) en de realized value (RV), en onderin de verhouding tussen die twee (MV/RV).

De MVRV vertelt ons hoeveel ongerealiseerde winst er is, een goede indicator voor de temperatuur in de markt. Want alleen als de markt erg optimistisch is, zijn beleggers bereid het nemen van winst uit te stellen.

Zou de MVRV nu weer naar 2,75 stijgen, net zoals in maart en december 2024? Dan moet in elk geval de koers stijgen om de MV omhoog te brengen. Bij gelijkblijvende RV is er een koers van 125.000 dollar nodig.

Maar de RV blijft niet gelijk. Het kenmerk van een sterke bullrun is dat nieuwe beleggers met nieuwe kapitaal de markt opkomen, terwijl bestaande beleggers winst realiseren. In de grafiek zie je dat de RV al begonnen is met stijgen. Zou er opnieuw 250 miljard dollar de markt opkomen, dan kan de totale marktwaarde bij een MVRV van 2,75 stijgen naar 3150 miljard dollar. Daar hoort een koers van 160.000 dollar bij.

Dat valt middenin de zone van 150.000 dollar tot 165.000 dollar die we twee weken geleden noemden als koersdoel voor deze nieuwe weekly cycle. We zijn benieuwd!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Risicobereidheid keert razendsnel terug
  2. Tussen inflatievrees en groeizorgen
  3. ETH/BTC stuit op weerstand
  4. Een scenario voor de komende maanden