Vorige week merkten we op dat er tussen 61.000 dollar en 63.000 dollar een hele waaier aan voortschrijdende gemiddelden samenvloeien. Zoals het 20-daagse, het 50-daagse en het 200-daagse. We zeiden daarover: “zij begeleiden trends op korte en middellange termijn. Eronder is bearish, erboven is bullish.”
Op 61.400 dollar loopt het 50-daagse gemiddelde, zie de grafiek hieronder. Op dinsdag zagen we de vierde poging om erdoor te komen, en op donderdag de vijfde poging, maar ook die mislukten. En dat is extra zuur omdat het herstel bij goud en tech-aandelen de afgelopen week wél doorzette.
Op 62.000 dollar ligt ook de golden ratio, op 61,8% van de daling van 70.000 dollar naar 49.000 dollar. Op financiële markten zien we vaak dat de koers op dit niveau draait of pauzeert.
Op 63.200 dollar loopt nu het 200-daagse gemiddelde. Die hebben we in de grafiek niet getekend om het overzichtelijk te houden.
Op 63.800 dollar ligt de realized price van de short term holders, de gemiddelde aankoopkoers van beleggers die recent hun bitcoin kochten. Als de koers daar een tijdje onder geweest is, dan kan die ook voor weerstand zorgen. Het mechanisme is dat deze beleggers rond die koers weer zonder verlies van hun positie af kunnen, en dus voor extra verkoopdruk zorgen.
Kortom, de zone tussen 61.000 dollar en 64.000 dollar blijft nu de belangrijkste horde om bullish te worden over de korte termijn. Om te voorkomen dat we conclusies trekken uit een tijdelijke afwijking, willen we graag een dagslot erboven zien, en daarnaast een test van dit niveau als steun of duidelijk voortzetting van een stijgende trend.
Laten we iets uitzoomen. De grafiek hieronder beslaat het afgelopen jaar. Helemaal links begint het in augustus en september van vorig jaar met koersen rond de 25.000 dollar. In het vierde kwartaal vertrekt de koers naar rond de 40.000 dollar in het begin van dit jaar. Daarna volgt een tweede sprong naar de all-time high van 73.800 dollar.
Met 61.000 dollar zitten we in het midden van de structuur van de correctie van de afgelopen vijf maanden. Dat is bijna 2,5x de koers van vorig jaar. Als je het zo bekijkt hebben we weinig te mopperen.
Doorgaans ontsnap je niet zomaar uit zo’n lange correctie waarin de koers al vijf keer de bovenkant en vier keer de onderkant heeft bezocht. Op de route omhoog komen we eerst de zone rond 62.000 dollar tegen (1), daarna de dalende trendlijn op 69.500 dollar (2) en ten slotte de huidige recordkoers van 73.800 dollar (3). Pas daarboven beschouwen we de correctie als afgelopen.
Voor de route omlaag zoomen we nog wat verder uit en kijken naar de weekgrafiek. Als op dat tijdsdomein de trend keert, dan moeten we onze hypothese heroverwegen dat we nu in het midden zitten van deze marktcyclus, en dat een groot deel van de bullmarkt nog voor ons ligt.
De eerste waarschuwing komt van het 50-weekse gemiddelde, een vroege scheidslijn tussen bull- en bearmarkten. Zo nu en dan geeft deze een vals signaal, maar dat hoort bij vroege waarschuwingen. Vlak daarbij ligt het horizontale niveau op 49.000 dollar (1). Dat was de top in januari dit jaar en ook de golden ratio van de vorige bearmarkt.
Daaronder ligt de bodem van 23 januari dit jaar op 38.500 dollar (2). Daar loopt nu ook het 200-weekse gemiddelde. Daaronder kwamen we tot nu toe alleen in het diepste stuk van de bearmarkt en tijdens de corona-crash.
De laatste horde is het horizontale niveau op 32.000 dollar (3), de scheidslijn tussen de vorige bull- en bearmarkt. Daar loopt nu ook de realized price, de gemiddelde aankoopkoers van alle bitcoins die er zijn. Daaronder kun je gerust spreken van bearmarkt-omstandigheden.
Wij geven de grootste waarschijnlijkheid aan het scenario waarin de bullmarkt verder gaat nadat deze zijwaartse periode voorbij is. Voor onderbouwing hiervan, zie het derde item in deze Alpha Markets: “Waar staan we in de vierjaarscyclus?”
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Bitcoin in het verkiezingsjaar: 2012, 2016, 2020 en 2024
- Bitcoin dominance & altcoins
- ‘Summon the banana’
- Bitcoin blijft achter bij goud en aandelen
- Wat als deze correctie lijkt op die van 2023?