Een half jaar lang kregen macro-economische cijfers en monetair beleid nauwelijks vat op de cryptomarkt. Tussen september en maart steeg de koers van bitcoin met 200% van 24.700 dollar naar 73.800 dollar, het hoogste punt ooit, aangedreven door de lancering van de spot ETF’s in de Verenigde Staten.

Deze ‘beursgang van bitcoin’ betekende een validatie van bitcoin als belegging. Bitcoin als geaccepteerd onderdeel van een gespreide beleggingsportefeuille, wie had dat ooit gedacht?

We zagen weer even zo’n voor bitcoin karakteristiek stukje bullmarkt. Nog niet overdreven verhit: veel gezond enthousiasme met maar een klein vleugje overmoedige hype. In zo’n periode maakt het niet uit uit welke richting de wind komt: bitcoin gaat z’n eigen gang.

Die tijd is voorbij.

Na de top op 14 maart zitten we in een correctie waarin twijfel en verveling toenemen en er van het eerdere zelfvertrouwen weinig meer over is. Elke kleine tegenslag zorgt voor grote zorgen.

Een voorbeeld. Afgelopen dinsdag begon de koers te dalen en ontstond op sociale media een paniekerige stemming. De wildste verhalen deden de ronde. Miningbedrijven zouden grootschalig hun bitcoin op de markt dumpen, en Coinbase zou bitcoins aan BlackRock verkopen die ze helemaal niet bezitten.

(Beide niet waar, we bespraken dat deze week uitgebreid in Satoshi Radio)

Maar waar hadden we het nou helemaal over? Een koersdaling van 5% van 69.500 dollar naar iets boven de 66.000 dollar? Poe poe. Je ziet hem niet eens op de grafiek hieronder.

Zelfs na deze daling zitten we nog in de bovenste helft van het prijsbereik waarin we sinds 28 februari zijwaarts bewegen. Rond de top van de bullmarkt van 2021. Niet bepaald reden voor somberte!

In dit soort periodes waarin de koers zijwaarts beweegt, helpt het om uit te zoomen. Dat plaatst dalingen van 5% in het perspectief van de stijging die eraan vooraf ging. Dan zie je dat we al vier weken niet onder de 66.000 dollar zijn geweest. En dat we vandaag nog steeds meer dan 50% hoger staan dan de jaaropening op 42.500 dollar.

In de bullmarkt van 2021 was alles boven de 60k sensationeel. In april kwamen we tot 64.000 dollar en in november tot 69.000 dollar, maar dat was in beide gevallen slechts kort. Al snel zaten we weer een stuk lager. Van de 67 dagen met een slot boven de 66.000 dollar liggen er 64 in dit jaar.

We kregen in de community de vraag hoe we dit uitrekenen. Dat doen we met een simpel Google sheetje met de prijsdata van Glassnode. Hier een voorbeeld dat je kunt kopiëren om er zelf mee aan de slag te gaan.

Het merendeel van onze data wijst erop dat we in een correctie of consolidatie zitten binnen een grotere bullmarkt. En dat we op enig moment de stijgende trend zullen hervatten en aan de bovenkant zullen uitbreken uit het prijsbereik. Dat kan best nog een tijdje duren. Tot die tijd zijn de stemming en de koers gevoelig voor windvlagen.

Afgelopen woensdag was wat dat betreft een spannende dag. Op één dag Amerikaanse inflatiecijfers én een rentebesluit van de Federal Reserve. Een combinatie die alle financiële markten flink in beweging zou kunnen brengen, en dus ook de cryptomarkt.

We kregen geen vuurwerk. De inflatie was iets lager dan gewacht (positief) en de centrale bank was iets strenger dan verwacht (negatief). Bij elkaar opgeteld weinig beweging. We kregen wel een zeldzaam inkijkje in de redenering van Fed-voorzitter Jerome Powell, daarover later meer.

Laten we ter afsluiting van het eerste deel nog even op een andere manier naar de daggrafiek van bitcoin kijken. Een beslismoment nadert. Vervolgen we de stijgende trend die in oktober 2023 is ingezet (groen), of hebben we meer tijd nodig voordat we de weg omhoog vervolgen (rood)?

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Jerome Powell verklapt zijn geheim
  2. Wat betekent een herhaling van vorige zomer voor de koers?
  3. De short term holder realized price als steun
  4. Na de halving gaat de koers toch omhoog?
  5. Dumpen stervende miningbedrijven hun bitcoin?
  6. Een blik op de weekgrafiek