Bitcoin heeft opnieuw een geweldig jaar achter de rug. De koers steeg met 123% van 42.300 dollar naar 93.500 dollar. Meer dan een verdubbeling, net als in 2023, toen de koers zelfs met 153% steeg.
De percentages komen uit een overzicht van Michael McDonough. De hoofdeconoom bij Bloomberg maakte onderstaande matrix waarin verschillende beleggingscategorieën elk jaar worden geordend op prestatie.
Bitcoin is in elk jaar van het schema de allerbeste of de allerslechtste presteerder. Met een opvallend ritme van drie keer bovenaan en dan één keer onderaan. Een cyclus van vier jaar, op sociale media soms samengevat in vier icoontjes: 🟥🟩🟩🟩.
Twee jaar geleden, vlak na de bodem van de bearmarkt, maakten we een aantal scenario’s voor de nieuwe marktcyclus. Een daarvan staat in deze Alpha Insights onder het kopje “Een typische bearmarkt”. De grafiek die we toen maakten staat hieronder, maar dan bijgewerkt met de koersen van vandaag.
We kunnen best stellen dat bitcoin in grote lijnen die typische marktcyclus doorloopt. De vroege all-time high in maart 2024 was opvallend. Maar ook weer niet zo’n heel grote afwijking. Eigenlijk was de stijging van 75k naar 100k in november pas de échte uitbraak boven de top van de bullmarkt van 2021.
De verwachtingen voor 2025 zijn daarom hooggespannen. Zou dit opnieuw een geweldig jaar worden, net als 2013, 2017 en 2021?
Van de omstandigheden moeten we het op dit moment niet hebben. Macro-economische zwakte, geopolitieke onrust, afnemende global liquidity, en spanningen op financiële markten zijn geen ideale voedingsbodem voor een explosieve bullmarkt.
Bitcoin moet het deze keer wellicht wat meer hebben van idiosyncratische krachten. Dat zijn invloeden die specifiek gerelateerd zijn aan bitcoin. Verhalen en gebeurtenissen die in het bijzonder betrekking hebben op bitcoin, en in sommige gevallen ook op de rest van de cryptomarkt.
Denk aan de doorbraak van bitcoin als digitaal goud, het verder beschikbaar komen van de bitcoin ETF’s, een constructievere houding van toezichthouders in de VS, en de oprichting van strategische bitcoinreserves.
Met een beetje geluk krijgen we later dit jaar de wind weer in de rug, als er een nieuwe periode van toenemende economische groei aanbreekt. Dat zou dan een mooie bonus zijn. Tot die tijd is bitcoin op zichzelf aangewezen.
Met het aanbreken van het nieuwe jaar hebben we ook de maand december afgesloten. Na een uitstekende november met een stijging van 37% volgde een magere december met een lichte daling van 3%.
Dat is op zichzelf geen ramp. We zitten comfortabel boven het 10-maandse gemiddelde, dat op de maandgrafiek vaak steun geeft aan de stijgende trend. En we zien duidelijk acceptatie van koersen boven de top van 2021.
De grens van 100.000 dollar is op de maandgrafiek echter nog niet geslecht. Voor de tweede keer zien we een maandslot net onder deze belangrijke psychologische grens. Zou januari het eerste maandslot zijn boven de 100k? We hebben nog vier weken.
In de cijfers zien we geen aanwijzingen voor een spoedig einde van de correctie waar we sinds 17 december inzitten. Zoekopdrachten, app-downloads, handelsvolume en ETF-flows – allemaal wijzen ze op minder interesse van beleggers.
Maar ook het aanbod is op koersen rond de 95.000 dollar flink afgenomen. De Trump-trade lijkt grotendeels te zijn afgewikkeld, daarover zometeen meer. Om nieuw aanbod vrij te maken zijn koersen boven de 100.000 dollar nodig, tenzij beleggers in paniek en tegen verlies willen verkopen.
Er ligt een interessant eerste kwartaal voor ons, met veel gebeurtenissen die de potentie hebben de cryptomarkt een flinke zet te geven. We houden jullie op de hoogte!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Signalen van een zwakkere economie
- Invloed zwakkere economie op bitcoin in Q1
- Hebben we een weekly cycle low gehad?
- De Trump-trade is afgewikkeld