Vorige week openden we de Alpha Markets met de zone tussen 61.000 dollar en 64.000 dollar, waar een aantal voor bitcoin belangrijke indicatoren samenvloeien. In de grafiek hadden we de vijf dagen gemarkeerd waarop de bulls een poging waagden om erdoorheen te breken, allemaal tevergeefs.
Op vrijdagavond volgde een zesde poging, en die slaagde. Deze koerssprong leek een reactie te zijn op de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, even daarvoor tijdens de jaarlijkse centralebankconferentie in Jackson Hole. Hij vindt dat de tijd rijp is voor renteverlagingen.
We hebben de grafiek van vorige week bijgewerkt, zie hieronder. Na de sprong op vrijdagavond (A) kabbelde de koers het weekend zijwaarts. Op maandag begon een langzame glijvlucht die uitmondde in een snelle koersval op woensdag (B). Terug onder de 61.000 dollar.
De handelsvolumes van de sprong op vrijdag en de val op woensdag zijn vergelijkbaar, maar steken niet ver uit boven de rest van de handel in de afgelopen weken. In tegenstelling tot de turbulentie aan het begin van deze maand (C).
Terug op 59.000 dollar dus, zo’n beetje dezelfde koers als een, twee, drie en vier weken geleden. Op korte termijn is er soms best wat beweging te zien, maar als je kijkt naar de weekgrafiek blijkt veel daarvan ruis. Van de afgelopen 26 weken zijn er 24 gesloten met een koers tussen 58.000 dollar en 70.000 dollar, een smal prijsbereik.
Dat kunnen we visualiseren door te kijken naar de Bollinger Bands op de weekgrafiek. De breedte van deze band is een maat voor de beweeglijkheid van de koers. Die staat nu op een historisch laag niveau. De vorige keer dat we deze kalmte (of saaiheid) zagen, was in de zomer van 2023. En voor de keren daarvoor moeten we naar 2016 en 2017.
Als je dagelijks naar de koers zit te kijken is de richtingloosheid wellicht wat frustrerend: Wanneer krijgen we nou die omega candles? Wanneer begint de banana zone?
Met een iets wijdere blik ziet het er echter helemaal niet slecht uit. De tweede helft van augustus 2023 stond de koers rond de 26.000 dollar. Op 11 september volgde zelfs nog een dipje naar 24.900 dollar. Dat betekent dat we met 59.000 dollar op de keurige winst staan van 125% in een jaar. Met als basisscenario dat er nog een flink stuk van de bullmarkt voor ons ligt!
Laten we tot slot nog kijken naar de in- en uitstroom bij de bitcoin ETF’s. De afgelopen weken zien we ook daar besluiteloosheid. Dagen met een klein beetje instroom en dagen met een klein beetje uitstroom wisselen elkaar af. In het met geel gemarkeerde stuk is de netto kapitaalstroom praktisch nul. De in- en uitstroom heffen elkaar op.
Dat is wat ons betreft een signaal van desinteresse bij nieuwe beleggers. Dat zien we ook terug in andere indicatoren, zoals nieuwe adressen, nieuwe entiteiten on-chain, het aantal downloads van crypto-apps en de zoekinteresse bij Google.
Mochten we het prijsbereik tussen 50.000 dollar en 70.000 dollar aan de bovenkant verlaten, dan ligt voor de hand dat we meteen een grote sprong maken. Short-posities zullen worden afgebouwd en kapitaal dat nu langs de zijlijn staat komt er weer bij. Dat is voldoende voor een mooie rally naar boven de 80.000 dollar.
Maar bitcoin zal waarschijnlijk pas grootschalig de aandacht trekken van nieuwe beleggers op het moment dat we met spectaculaire stappen de 100.000 dollar passeren. Een bijpassende instroom naar de ETF’s zou dit bevestigen.
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Bitcoin ligt nog prima op koers
- Hoe ging het verder met… de Mayer Multiple?
- Powell: “Het is tijd om het beleid aan te passen”
- “The Economy Is Doing Just Fine”