De cryptomarkt heeft een spectaculaire week achter de rug. Op woensdag tikte de koers van bitcoin even de 64.000 dollar aan, zo’n 25% hoger dan de 51.000 dollar van de afgelopen twee weken.

Het is de tweede snelle sprong omhoog sinds we het zijwaartse prijsbereik tussen 40.000 dollar en 45.000 dollar hebben verlaten. Daar kwamen we begin december in en bleven daar een dikke twee maanden, met uitzondering van een uitschieter naar boven bij de lancering van de Amerikaanse spot ETF’s, en een uitschieter naar onderen bij de correctie die daarop volgde.

Na de eerste sprong, van 42.500 dollar naar 53.000 dollar, nam de markt twee weken de tijd om deze stijging te verwerken. Deze consolidatie zou je op de grafiek kunnen aanmerken als een flag pattern: een snelle stijging (de vlaggenmast) en daarna een periode zijwaarts (de vlag).

Het grootste deel van de keren zet de koers na zo’n vlagpatroon de reis voort in dezelfde richting, in dit geval omhoog. Het koersdoel is dan grofweg nog z’n vlaggenmast erbij. Dat zou ons op 63.600 dollar brengen. Het werd 64.000 dollar.

Het meeste vuurwerk zagen we op woensdagmiddag, toen de koers van bitcoin in een paar uur tijd van 59.000 dollar omhoog schoot naar 64.000 dollar. Met name de laatste paar duizend dollar waren turbulent. Boven de 60.000 dollar waren de orderboeken aanmerkelijk minder goed gevuld, en het sluiten van short-posities was olie op het vuur.

Tussen 18.00 en 19.00 uur Nederlandse tijd werd het zelfs een beetje rommelig op de cryptomarkt. Verschillende exchanges waren overbelast, en op sommige platforms waren de orderboeken zo dun dat de koers in minuten tijd met duizenden dollars daalde en ook weer steeg.

Bij die daling waren ook hefboomhandelaars die op stijging speculeerden de pineut, hun posities werden gedwongen gesloten wat ook de beweging naar beneden verder uitvergrootte. In totaal is er volgens CoinGlass in een uur tijd 280 miljoen dollar aan posities geliquideerd.

Bron: Coinglass

Hiermee is de stijging voltooid die hoort bij de setup die we beschreven toen de koers in oktober boven de 32.500 dollar brak. De grafiek die we daarbij lieten zien, hebben we hieronder nog een keer gemaakt, maar dan met de koersen van oktober tot en met nu erbij.

De vorige keren dat we koersen boven de 60.000 dollar zagen, was rond de twee hoogste toppen van de bullmarkt van 2021. Als de koers deze week op dit niveau sluit, dan komt dit weekslot op positie drie in de ranglijst terecht. In onderstaande lijst staat hij vast ingetekend, ook al sluit de week pas op zondag.

We kunnen ook naar het aantal dagen kijken dat de koers boven een bepaalde koers gesloten is. Er zijn maar 21 dagen dat de koers boven de 62.000 dollar gesloten is, en woensdag is er daar een van.