De koers van bitcoin slingert sinds dinsdag rond de 34.000 dollar, met een paar uitschieters naar boven de 35.000 dollar. Dat is de hoogste koers dit jaar.

Deze stijging is in verschillende opzichten van grote betekenis. We verlaten het prijsbereik waar we zeven maanden ingezeten hebben, en hervatten de opgaande trend die in januari werd ingezet. Daarnaast laten we wat de prijs betreft de acute fase van de bearmarkt achter ons. Ten slotte is het een teken van optimisme over de komst van spot-ETF’s.

Om het verloop van de koers goed te begrijpen moeten we beginnen bij de wilde koersbeweging van vorige week.

Op maandag 16 oktober om half vier in de middag schoot de koers van 28.000 dollar naar 30.000 dollar en terug in een half uur tijd. Deze achtbaan volgde op een bericht van het Amerikaanse mediabedrijf Cointelegraph. Volgens hen had toezichthouder SEC de spot-ETF van BlackRock goedgekeurd. Dat bleek onjuist.

Toch heeft het idee van een spoedige toelating van de BlackRock-ETF de markt niet meer losgelaten. Of zoals Bloomberg Crypto het zei: “De sprong naar 30.000 dollar geeft handelaars het draaiboek voor de ETF-lancering”.

Vorige week dinsdag, woensdag en donderdag lag de koers nog rond de 28.500 dollar, daarna begon een gestage stijging. Naar 29.000 dollar op vrijdag, 30.000 dollar op zaterdag en 31.000 dollar op maandag.

Op maandag 23 oktober in de avond stond er 31.800 dollar op de borden, op dat moment het hoogste punt van het jaar. Dit was na april en juli de derde keer dat we boven de 31.000 dollar stonden. Driemaal is scheepsrecht?

Een paar uur later, in de nacht van maandag op dinsdag, schoot de koers in een paar uur tijd door de 31.800 dollar naar 35.000 dollar. De koers kwam daarna tot rust rond de 34.000 dollar. Een toename van 19% ten opzichte van de 28.500 dollar een week ervoor.

De drijvende kracht achter de stijging is een stroom aan signalen dat de bitcoin-ETF van BlackRock er daadwerkelijk binnenkort gaat komen. Met als kers op de taart dat BlackRock te kennen gaf dat ze in oktober willen gaan seeden. Dat betekent dat ze een kleine hoeveelheid aandelen creëren voor bij de lancering, en daarvoor bitcoin aankopen.

De ETF-experts van Bloomberg benadrukken dat dit allemaal geen garantie is dat de ETF daadwerkelijk goedgekeurd wordt, maar BlackRock geeft met hun handelen het signaal dat ze erin geloven. De markt onderschrijft dat optimisme.

Analisten verwachten dat in de drie jaar na de goedkeuring van de ETF’s tussen 150 en 300 miljard dollar aan nieuw kapitaal naar bitcoin zal stromen. Dat correspondeert met een toename van de koers met grofweg 30.000 tot 60.000 dollar.

We horen vaak de vraag waarom die ETF nu zo belangrijk is. Men kan in de VS toch al op allerlei manieren bitcoin kopen?