Voor de vijfde keer raakte de koers van bitcoin deze week de dalende trendlijn over de toppen van de correctie waar we sinds maart in zitten. Die begon op 14 maart op 73.800 dollar, de hoogste koers ooit. Via 73k in april, 72k in mei en juni, 70k in juli zijn we nu aangekomen op 68.000 dollar.

In de grafiek hieronder zie je de reeks aan steeds lagere toppen (LH) en aan de onderzijde een reeks van steeds lagere bodems (LL). Het patroon is dat telkens als de markt ook maar een beetje op winst komt te staan, dat er een nieuwe duw omlaag volgt. De groene lijn is de volume-weighted average price (VWAP) — de gemiddelde koers waarop gehandeld is sinds de top op 14 maart.

Zou hier opnieuw een lagere top gevormd worden, en weer een reis naar beneden beginnen? We geven straks een aantal scenario’s vanaf hier.

Eerst willen we het nog hebben over de reis naar boven. De koers ligt nu boven de VWAP en eigenlijk alle relevante voortschrijdende gemiddelden (1). Boven de dalende toppenlijn (2) volgt de top van 29 juli op 70.000 dollar (3). Komen we daarboven, dan zien we voor het eerst een hogere top (HH). Daarna moeten we nog boven het startpunt van de correctie uitstijgen (4).

Wanneer is er nu sprake van een uitbraak? Niet direct bij een minuutje boven de blauwe lijn, dat is wel duidelijk. Maar is een dagslot boven 68.000 dollar genoeg?

De meningen zijn verdeeld. Raoul Pal noemde 70.000 dollar als belangrijke grens: “Remember the rule - No talk of yellow fruit until we cleanly break $70k”. Een verwijzing naar de banana zone. Peter Brandt reageerde daarop met: “$72k for me”.

Eigenlijk zou je het hele gebied tussen 68.000 dollar en 74.000 dollar als transitiezone kunnen zien. Blijven we daarin steken, dan is de uitbraak mislukt. Komen we erdoorheen, dan verwachten we het begin van een nieuwe stijgende trend.

Hieronder hebben we de eerste grafiek wat uitgezoomd zodat je een jaar terug kan kijken. Links zien we het prijsbereik tussen 25.000 dollar en 32.000 dollar, waar we in de zomer van 2023 ruim zeven maanden gevangen zaten. De uitbraak in oktober hebben we met geel gemarkeerd: op besliste wijze sneed de koers door de transitiezone en begon aan een nieuwe stijgende trend.

Na de top op 14 maart is dit de vierde daily cycle dat we de bovenkant van de structuur van deze correctie raken. Veel is hetzelfde als de vorige keren. Zo zien we het sentiment op sociale media weer omklappen naar onrealistisch bullish. En er stroomt ineens weer veel geld naar de ETF’s.

Maar er zijn ook verschillende signalen dat deze daily cycle daadwerkelijk anders is dan de drie hiervoor. In de grafiek hieronder hebben we daar vijf voorbeelden van op een rijtje gezet.

  • Bovenaan de daily cycles. De afgelopen drie cycles waren left translated (LT). Dat betekent dat de top links van het midden zit. Deze is waarschijnlijk right translated (RT) en dat is een teken van terugkerende kracht.
  • De RSI van de weekgrafiek is ontsnapt uit zijn dalende trend. Er is nu nog geen sprake van een hogere top (HH) na een reeks lagere toppen (LH), maar dat zou nog kunnen komen.
  • De Mayer Multiple vertelt hoe ver de koers boven (>1) of onder (<1) het 200 daagse gemiddelde zit. In bullmarkten zien we weinig waarden onder de 1. Ook nu lijkt daar de daling te zijn gestopt. Nog geen HH.
  • De MVRV is ook uit de dalende trend gebroken. Nog geen HH.
  • De OBV is de eerste die al een HH laat zien. On-balance volume laat zien hoe het handelsvolume in stijgende en dalende weken verschilt. Blijkbaar is het handelsvolume al sinds juli hoger in groene weken.

Het zijn nog heel prille signalen, maar ze tonen allemaal wel dat er een iets andere wind waait dan in de vorige drie cycles. Dat is beslist geen garantie dat we nu uitbreken naar boven de 73.800 dollar, en al helemaal niet dat dit de komende dagen al gaat gebeuren. Maar het onderstreept wel wat we vorige week opmerkten: “Het prijsbereik tussen 55.000 dollar en 70.000 dollar hebben we nou wel uitgespeeld.”

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Is de Amerikaanse arbeidsmarkt wel zo sterk als we denken?
  2. MicroStrategy en andere crypto-aandelen
  3. Niet alle bubbels zijn gelijk
  4. Drie bullish scenario’s