Het is nu half tien op vrijdagochtend en de koers van bitcoin staat op 99.230 dollar. Als titel staat er “bitcoin boven de 99.000 dollar” boven het blaadje. Zouden we dat voor het versturen nog snel moeten veranderen naar “bitcoin boven de ton”?

Minder dan 1% stijging nog en dan zitten we boven de legendarische 100.000 dollar. Een ton voor een bitcoin. De eerste helft van 2021 hadden we dat als doel voor onze laser-ogen: “100k by conference day”. In het najaar kwam de lat nog hoger te liggen, met de 288k van PlanB als grootste meme.

Destijds hebben we die 100k niet gehaald, nu lijkt het onvermijdelijk. Met tienduizenden zitten we wereldwijd aan onze schermen gelijmd, wachtend op het magische moment, terwijl herinneringen van de afgelopen jaren langs glijden.

Mooie momenten, maar ook een boel ellende. Nog maar twee jaar geleden stortte FTX in en schreef de ECB dat bitcoin op weg was naar irrelevantie. In 2022 was bitcoin weer eventjes rattengif. Inmiddels zit Sam Bankman-Fried achter de tralies en heeft bitcoin met de lancering van de ETF’s z’n beursgang achter de rug.

De doorbraak van 100.000 dollar is van grote symbolische waarde. Een hand op de schouder en een middelvinger tegelijk.

Maar ook technisch gezien is het een belangrijk niveau. Nu kun je nog zeggen dat bitcoin het sinds de top in 2021 niet eens beter gedaan heeft dan aandelen en edelmetalen. Komen we boven de ton, dan staat bitcoin ook op een all-time high ten opzichte van de Nasdaq-100, de S&P-500 en goud.

Wanneer het gaat gebeuren? Geen idee. Maar op dit punt lijkt het slechts een kwestie van tijd.

De afgelopen week steeg de koers van bitcoin van 89.000 dollar naar 99.000 dollar. Dat is een teken van grote kracht. De omstandigheden waren helemaal niet gunstig. Macro-economische zorgen over hogere inflatie, geopolitieke onrust over de oorlog in Oekraïne en kwakkelen op aandelenmarkten. En in die context zag bitcoin een plus van 11%.

De cijfers logen er ook niet om. Het ene na het andere record sneuvelde. Handelsvolumes, open interest, en natuurlijk de hoeveelheid geld die Michael Saylor ophaalde.

Op financiële markten hebben we het nooit over zekerheden. Er is ook een scenario denkbaar dat de opmars net onder de ton blijft steken, en we eerst een paar dagen of weken geduld moeten hebben.

Springen we echter wel spoedig naar boven de 100.000 dollar, dan zitten we nog min of meer op het schema van 2020-2021 waar we vorige week over schreven. Op 16 december 2020 brak de koers toen definitief boven de voorgaande all-time high. In een periode van 23 dagen verdubbelde de koers naar 42.000 dollar.

Zouden we dat precies zo herhalen, dan zou de koers vandaag op 105.000 dollar moeten eindigen, en maandag of dinsdag naar 120.000 dollar moeten stijgen. Het is misschien niet de waarschijnlijkste route, maar ook zeker geen onmogelijke!

Natuurlijk komt er een keer een einde aan de reeks van groene weken. In 2021 volgde op de hierboven getoonde stijging in januari en februari een correctie van 30%, van 42.000 dollar naar 29.000 dollar. Daarna ging de bullrun verder.

Destijds was opvallend dat bitcoin de eerste sprong omhoog in zijn eentje maakte. De rest van de cryptomarkt bleef achter ten opzichte van bitcoin. Het marktaandeel van bitcoin sprong omhoog van 66% naar 76%. Pas toen bitcoin die eerste correctie inging, piekte de bitcoin dominance, en begon aan een daling naar 41%.

Tussen februari en april steeg de koers van bitcoin met 120% van 29.000 dollar naar 64.000 dollar, maar veel altcoins deden het nog veel beter.

Niet allemaal, overigens. En een groot deel is na de top van de bullmarkt vrijwel alles weer kwijtgeraakt. En daar hebben we meteen de keerzijde van de medaille te pakken. Het is aantrekkelijk om in een bullmarkt vol de altcoins in te duiken, maar je kunt daar ook stevige verliezen lijden.

Daarom is het voor de meeste mensen verstandig om dat met maximaal 10% of 20% van de cryptoportefeuille te doen, en de rest gewoon in bitcoin aan te houden. Alleen als je écht weet wat je doet, en je risicomanagement op orde hebt, kun je met een groter deel van je stack losgaan op hippe L1’s en trending hondenmuntjes.

De grafiek hieronder toont het aandeel dat bitcoin inneemt in de hele cryptomarkt exclusief de grote stablecoins. De afgelopen weken stond die op het hoogste punt sinds februari 2021.

Zou de dominance nu gaan dalen, dan is eerst het niveau rond de 60% (blauwe balk) belangrijk. Gaan we daar opnieuw omhoog (rode pijl), dan zit je nog even beter in bitcoin dan in altcoins. Breken we erdoorheen naar beneden (groene pijl), dan is dat een signaal dat de risicobereidheid groeit en altcoins het beter zullen doen dan bitcoin.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Positieve signalen voor de donkere inflatiewolken
  2. Macro-economische vooruitzichten voor 2025
  3. Solana op all-time high. Voorbode voor de rest?
  4. De top van deze bullmarkt in 5 grafieken