“Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen”, zo beschreef cabaretier Herman Finkers ooit het uitgaansleven in Almelo. Zo voelt het de laatste tijd ook op de cryptomarkt. Eén candle springt op rood, een ander weer op groen. Maar aan het eind van het liedje staat de koers weer op 58.000 dollar.
En waar we ruim de tijd nemen om spectaculaire gebeurtenissen te verslaan, houden we het beknopt als er weinig nieuws te melden is.
Vorige week vrijdag daalde de koers na het verzenden van de Alpha Markets nog een stukje verder naar het dieptepunt van 52.600 dollar. Vrij snel zagen we herstel naar iets boven de 54.000 dollar, en op maandag stond er alweer 58.000 dollar op de borden. De rest van de week bleef het rond die koers hangen.
De grafiek hieronder laat zien hoe we ervoor staan. We zien hier de koers van bitcoin in de afgelopen 5 maanden, met daarop het volgende:
- Aan de bovenkant wordt de koers begrensd door een dalende lijn vanaf de top van 73.800 dollar in maart naar het laatste raakpunt op 70.000 dollar op 29 juli.
- Aan de onderkant wordt de koers (wat minder netjes) begrensd door een bijna evenwijdig dalende lijn. Van de vijf bodems liggen er vier aardig op de lijn. Alleen de 49.000 dollar van 5 augustus zit er flink onder.
- Het blauwe vlak is de worsteling met het 50-daagse gemiddelde dat we begin augustus beschreven. De vijf dagen dat de poging mislukte staan nog met de oranje cijfers gemarkeerd.
- De groene lijn ligt iets boven de 58.000 dollar. We zien in de groene vakken dat de koers daar interacteert met dit niveau. Ook nu lijkt dit een rem op de prille stijgende trend.
- Onderin zien we het handelsvolume. De daling op 5 augustus spring er duidelijk bovenuit, een signaal dat er toen wat bijzonders aan de hand was.
Alles bij elkaar ontstaat het beeld dat we op vrijdag 6 september opnieuw de onderkant van de structuur van deze correctie hebben bezocht, en dat we de 49.000 dollar van 5 augustus als afwijking mogen zien.
We zijn dan nu aan een nieuwe daily cycle begonnen. Die begint altijd sterk, zelfs in het duisterste gedeelte van een bearmarkt. Het verschil ontstaat na een dag of tien. In het slechtste geval eindigt daar het stijgende gedeelte van de daily cycle, en gaat de markt op zoek naar lagere bodems. In het beste geval gaat de stijging daar nog wekenlang verder.
Er is nu dus nog niet veel over deze daily cycle te zeggen. In de grafiek hieronder illustreren de groene bogen het ritme van deze correctie. De bodem 6 september past daar opnieuw keurig in. De komende weken zal de markt laten zien of we ook deze cycle de bovenste lijn bezoeken.
Een stijging naar boven de 65.000 dollar is een belangrijk eerste signaal. Dan zien we op de korte termijn een hogere top dan de top van 25 augustus. De halte daarna is de bovengrens van deze correctie op 68.500 dollar. Komen we daarboven dan liggen nieuwe all-time highs voor de hand.
In de grafiek hieronder staan de geldstromen van en naar de Amerikaanse bitcoin ETF’s. Al sinds begin augustus kwakkelt dat een beetje. Wat erbij, wat eraf, alles bij elkaar opgeteld blijft het een beetje hetzelfde.
Op sociale media worden er soms stevige conclusies getrokken aan de hand van 100 miljoen dollar aan in- of uitstroom. Maar als je het vergelijkt met de instroom in de blauw gemarkeerde periodes dan stelt het niet zo veel voor. Op 12 maart was de instroom met meer dan 1 miljard dollar het hoogst.
Kortom, het kwakkelt op de cryptomarkt en we zien nog geen aanwijzingen dat dit spoedig verandert. Dat kan natuurlijk wel snel gebeuren. Na een dikke zes maanden zijn koersen rond de 60.000 dollar behoorlijk uitgemolken. Een externe gebeurtenis kan makkelijk richting geven. Misschien de eerste renteverlaging in de Verenigde Staten? Die verwachten we aanstaande woensdag. We zijn benieuwd!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- De (niet zo) magische recessie-indicator
- Actieve adressen op een all-time high
- Bitcoin – “Another huge arc base building out”
- De gemiddelde aankoopprijs in verschillende ETF’s