De koers van bitcoin heeft afgelopen dinsdagmiddag het hoogste punt van de vorige bullmarkt geraakt. Op Binance, de exchange met het hoogste handelsvolume, was de hoogste koers van 5 maart 2024 met 69.000 dollar precies gelijk aan de top op 10 november 2021.

Op sommige andere exchanges lag de koers zelfs kort een paar honderd dollar boven het eerdere record. Dat zien we in financiële markten vaker bij betekenisvolle koersniveaus; denk nog maar eens terug aan de zones rond de 25.300 dollar, 32.000 dollar en 48.500 dollar. Er gaan dan meerdere interacties — speldenprikjes — vooraf aan de uiteindelijke doorbraak.

De uitbraak boven een voorgaande all-time high is een proces dat lang kan duren. Het cup & handle patroon dat we in de vorige Alpha Markets bespraken, is een extreme variant: de handle kan zomaar pas maanden na de cup gevormd zijn.

In 2020 stond bitcoin op een vergelijkbaar punt. Op 23 november kwamen we voor het eerst in de buurt van het prijsbereik waarin de eerdere recordkoersen op verschillende exchanges lagen. Op 30 november volgde de eerste serieuze aanval met op verschillende exchanges daadwerkelijk een nieuwe hoogste koers in de boeken.

Maar pas op 16 december — 16 dagen later — brak de koers echt met overtuiging naar nieuwe hoogtes. In de 23 dagen erna steeg de koers met 110% van 19.800 dollar naar 42.000 dolar.

We zijn benieuwd hoe lang het deze keer gaat duren. Dinsdag werd de koers na de eerste poging direct 15% omlaag geduwd. Er werd bijna 900 miljoen dollar aan long-posities geliquideerd. Het herstel was opvallend krachtig. Toch zijn ook de scenario’s te verdedigen dat we eerst een korte of lange correctie krijgen. Een mooi schouwspel om te volgen!

Niet alleen de dollar moest eraan geloven. Onderweg passeerde bitcoin de afgelopen week ook all-time highs in het Britse pond, de Australische dollar en de euro. Inmiddels hebben we het overgrote merendeel van de overheidsmunten gehad. Na de VS blijft er een klein groepje over, met daarin o.a. Brazilië, Mexico en Zwitserland.

Op deze website wordt de afstand van de huidige koers tot de all-time high in 2021 op een wereldkaart gekleurd. Leuk om eens doorheen te klikken.

Deze editie van de Markets hebben we dusdanig veel te vertellen dat we het iets anders aanpakken dan normaal. In plaats van een samenhangend verhaal, nemen we je mee langs een aantal onderwerpen waar we kort wat over zeggen. Laat gerust even weten wat je van deze vorm vindt, in Discord of met een reply op de mail.

Voor onze Premium Members behandelen we deze onderwerpen:

  1. Signalen in een bullmarkt
  2. Bitcoin en goud
  3. Lege OTC-desks
  4. De STH realized price
  5. Fund flows
  6. De bananenzone
  7. De komende weken