Woensdagavond om 22:00 uur presenteerde Donald Trump de langverwachte Amerikaanse importheffingen. Elk land kreeg een eigen tarief, gebaseerd op de handelsbalans. Wie meer goederen naar de VS exporteert dan eruit importeert, krijgt straf. De rest betaalt het basistarief van 10%.

Het is niet verkeerd om verschil aan te brengen in de hoogte van de heffingen. Maar de handelsbalans als sleutel gebruiken is hakken met een botte bijl.

In veel gevallen is het helemaal niet handig om een handelstekort te willen oplossen. Er zijn vermoedelijk niet veel Amerikanen te vinden die voor een prikkie katoen willen plukken en T-shirts willen verven. Of er is een driehoeksverhouding met een ander land waarbij de importen en de exporten van die twee elkaar opheffen. A importeert uit de VS, stuurt na bewerking naar B en die exporteert weer naar de VS.

Het is maar de vraag of Amerika hiermee zijn handelsbalans in evenwicht brengt. Terwijl wel vrij zeker is dat deze aanpak schadelijke bijwerkingen heeft, in de eerste plaats voor de Amerikanen zelf.

Het ligt daarom voor de hand dat de huidige getallen snel zullen worden bijgesteld door uitzonderingen af te spreken, of deals te maken over andere politieke belangen. Daarmee zou men schade op lange termijn kunnen beperken.

Op korte termijn heeft dit heffingenstelsel juist een aantal door de Amerikaanse regering gewenste effecten:

  • lagere economische groei (vermoedelijk tot onder 0% en dus een recessie)
  • lagere risicobereidheid
  • lagere aandelenkoersen
  • hogere obligatiekoersen
  • lagere lange rente
  • lagere dollarkoers
  • hogere werkloosheid (ook door DOGE)
  • lagere energieprijzen
  • lagere woningprijzen
  • hogere inflatie (incidenteel)
  • lagere inflatie (structureel)

Dat schept de omstandigheden waarin de centrale bank de beleidsrente kan verlagen en de economie kan stimuleren met QE.

Dan is de overheid weer aan zet:

  • belastingverlaging
  • deregulering
  • steun en stimuleren vanuit de overheid

Dat past bij het economische plan dat we hier beschreven onder “De popcorn van Donald Trump” en hier onder “Hebben we een mini-bearmarkt voor de boeg?”.

Of dat allemaal gaat lukken, moet de tijd uitwijzen. Het gewenste effect op korte termijn moet dan daadwerkelijk doorzetten, én blijvende schade op lange termijn moet worden voorkomen. Mislukt dat? Dan behoren een diepe recessie, een escalerende valutaoorlog en een snelle verschuiving van de wereldorde tot de mogelijkheden. Play stupid games, win stupid prices.

Financiële markten waren niet erg in hun nopjes met de toegenomen onrust en onzekerheid. De koersdaling van de S&P-500 op donderdag is vergelijkbaar met die in grote financiële crisissen. Vandaag belooft het opnieuw een donkerrode dag te worden.

Tegen die achtergrond doet bitcoin het eigenlijk helemaal niet slecht. De koers is op het moment van schrijven 84.000 dollar, ongeveer even hoog als de afgelopen drie vrijdagen. Waar aandelen veel lagere koersen zagen dan in het eerste kwartaal, zit bitcoin daar nog een stuk boven.

Zou bitcoin vanaf hier zijn eigen pad kunnen kiezen? Zouden beleggers bitcoin meer gaan zien als ‘digital gold’ dan als ‘Nasdaq on steroids’? Of wordt de koers tijdelijk gestut door grote bitcoinaankopen van Strategy en GameStop, en klettert die spoedig met de aandelen mee naar nieuwe dieptes?

De kans is klein dat bitcoin zich daadwerkelijk losmaakt van de categorie risicobeleggingen. We bereiden ons daarom voor op een paar pittige dagen. Zijn we wel getuige van een ontkoppeling, dan is dat van grote betekenis. Over een week weten we het!

Overigens, als bitcoin vanaf hier wil stijgen, komt de koers al snel veel weerstand tegen. Vorige week beschreven we de zware route omhoog. Die is niet veel veranderd:

  • Op 87.500 dollar liggen de dalende trendlijn en het 50-daagse gemiddelde. En inmiddels is het 200-daagse gemiddelde daar ook ongeveer aangekomen.
  • Op 92.200 dollar ligt het belangrijkste horizontale prijsniveau. Acceptatie daarboven brengt ons terug in het prijsbereik van november t/m februari.

We hebben het vaak over ‘acceptatie’ boven een bepaalde koers. Daarmee bedoelen we dat een koersbeweging geen tijdelijke afwijking is, maar bestendig als nieuwe norm wordt bevestigd door de markt.

In abstracte termen gebeurt dat doordat er ‘veel handel’ plaatsvindt op het nieuwe koersniveau. Vaak hebben we het over acceptatie bij een uitbraak of na het passeren van een belangrijke grens. Dat kan naar boven of naar onderen zijn.

We letten dan bijvoorbeeld op:

  • Een dagslot boven/onder x
  • Een weekslot boven/onder x
  • Test van x als steun/weerstand
  • Voortzetting van de beweging boven/onder x
  • Een hoog handelsvolume bij een uitbraak

Hoe meer van dit lijstje aangevinkt, des te meer vertrouwen dat er sprake is van acceptatie. Door daarop te wachten, voorkom je dat je gefopt wordt. Dat je enthousiast wordt van een flinke beweging omhoog, die even later weer ongedaan gemaakt wordt.

Tot slot kijken we nog even naar de maandgrafiek van bitcoin, we hebben deze week namelijk het maandslot van maart achter de rug.

Het ziet er niet geweldig uit, maar ook niet rampzalig. We hebben in maart het 12-maandse gemiddelde geraakt, maar zijn erboven gesloten. De momentumindicator onderin (MACD) is nog groen, maar we hebben wel een goede april nodig om groen te blijven. Kortom, er is werk aan de winkel!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Kan het allemaal nog pessimistischer?
  2. Op een kruispunt: dip, correctie of bearmarkt?
  3. Risicobereidheid flinke stap omlaag