Na een geweldig vierde kwartaal zit de cryptomarkt in een correctie. De koers van bitcoin daalde van 49.000 dollar op het hoogste punt naar 38.500 dollar afgelopen dinsdag, een afname van 21%.

We kunnen veilig stellen dat we de top van deze weekly cycle gezien hebben. Een weekly cycle heeft gemiddeld een lengte van zo’n 20 weken, waarvan we er nu 15 achter de rug hebben. In de eerste 13 weken steeg de koers van 26.500 dollar naar 49.000 dollar, een stijging van meer dan 85%. Na zo’n enorme stap omhoog is een terugtrekkende beweging van 20% tot 30% alleszins redelijk.

Zoals altijd in het dalende stuk van de weekly cycle is het sentiment somber en soms zelfs ronduit grimmig. Alles en iedereen krijgt de schuld. De lancering van de ETF’s zou mislukt zijn, de curatoren van FTX en Genesis dumpen hun bitcoins, de Amerikaanse staat verkoopt precies nu de koers daalt, en ga zo maar door.

Dat hoort erbij. Narrative follows price.

Puur op basis van de cijfers is de lancering van de ETF’s tot dusver een succes. De verwachte uitstroom uit de Grayscale ETF verloopt ordelijk en wordt tot nu toe meer dan goedgemaakt door de instroom naar de negen nieuwe ETF’s. De ETF’s van BlackRock en Fidelity hebben na negen handelsdagen beide meer dan 40.000 bitcoin in de kluis.

Het is onmogelijk precies te zeggen welk deel van de uitstroom uit de Grayscale ETF een verhuizing naar een andere ETF betreft, en welk deel verkocht wordt. Maar op de langere termijn maakt dat niet uit. Het is volledig conform verwachting dat in de eerste weken allerlei incidentele geldstromen de boventoon voeren.

Over een maand of twee is alle ruis verstomd en zien we het signaal: de organische in- en uitstroom. Pas dan kunnen we een zinvol oordeel vellen over de hypothese dat de komst van spot ETF’s bitcoin voor een grote groep nieuwe investeerders acceptabel en toegankelijk heeft gemaakt.

Hieronder staat de grafiek van de afgelopen twee maanden. De zone rond de 40.500 dollar fungeerde een paar keer als draaipunt. De daling van de top naar de bodem is 21%. Maar praktisch niemand heeft exact de top gekocht en de bodem verkocht. Serieus volume begint pas rond de 47.000 dollar en 40.000 dollar. Dan is de daling 15%.

De volgende weekly cycle

We zitten in het laatste stuk van de huidige weekly cycle. Daarin dalen we naar de weekly cycle low. Vanuit dat punt begint er een nieuwe weekly cycle van ook weer rond de 20 weken. Kunnen we al wat zinnigs zeggen over hoe die eruit gaat zien?

Het te verwachten verloop van een weekly cycle hangt af van waar hij valt in de yearly cycle. Dat is de langere beweging van de markt die we ook vaak de marktcyclus noemen. De yearly cycle van bitcoin duurt tot nu toe telkens grofweg vier jaar, en loopt synchroon met het eb en vloed van de liquiditeit in de wereldwijde financiële markten. We zullen daar zometeen wat dieper op ingaan.

Voor het verband tussen de daily, weekly en yearly cycle, zie deze Alpha Markets. Hieronder zie je de samenhang tussen de verschillende niveau’s in een schema. Yearly in het zwart, weekly in het blauw en daily in het rood.