Het thema van deze editie van Alpha Markets is ambivalentie: het tegelijkertijd aanwezig zijn van twee verschillende waarden. Tegenstrijdigheid in data, observaties of opvattingen die kan zorgen voor verwarring, twijfel en richtingloosheid. En soms het onwerkelijke gevoel van ‘hier klopt iets niet’.

Zo hoorden we veel enthousiasme over de twee grote crypto-conferenties die deze week gehouden werden. Permissionless II in Austin, Texas en Token2049 in Singapore.

“It's impossible to be bearish on crypto seeing all the human capital gathered here in Singapore for Token2049. One of the best conferences I've attended.”Alex Krüger
“Token2049 is one of the best conferences I’ve ever attended [..]. So bullish Singapore [..]. Energy here is incredible.”Nic Carter
“I’ve been struck by the scale of  Token2049 in Singapore. With 20,000 attendees the venue was a massive buzz of humanity, [..] I could see the new folks crypto is now reaching, and the global scale of its reach.”Chris Burniske

Maar tegelijkertijd is de stemming op de marktplaats tot het vriespunt gedaald. De koers gaat zijwaarts in een smal prijsbereik, het handelsvolume en de volatiliteit zijn erg laag. Glassnode vatte het in hun wekelijkse Insights als volgt samen:

“All in all, it can be argued that extreme apathy and boredom best describe the prevailing sentiment.”Glassnode

Ja, wat is het nu: “extreme apathy and boredom” of “energy here is incredible”?

Voordat we daar een antwoord op geven, kijken we eerst naar de macro-economische ontwikkelingen in de VS en Europa. We hebben deze editie Crash or Boom genoemd, naar de serie bij Real Vision over de vraag wat ons nu te wachten staat, een economische crash of een krachtige opleving.

Uiteenlopende vooruitzichten

Het is opvallend hoe verschillend de vooruitzichten zijn die door analisten geschetst worden. De een ziet de zwakke economische cijfers als het staartje van een milde laagconjunctuur die alweer goeddeels achter ons ligt. De ander ziet ze als het begin van een diepe, lange, pijnlijke recessie.

Centrale banken zitten in het kamp van de soft landing, waarbij ze de inflatie onder controle krijgen zonder de economie in een diepe recessie te duwen. Is die verwachting het resultaat van een grondige analyse door de slimme economen die bij de centrale bank werken? Of een leugentje om het krappe monetaire beleid te rechtvaardigen?

Analisten bij commerciële banken delen het positieve toekomstbeeld. ING heeft het over een “onschuldige recessie” en “geen dramatische vooruitzichten”. In de Global Fund Manager Survey van Bank of America was meer dan 70 procent van de fondsmanagers optimistisch over een soft landing. Maar ja, ze hebben producten te verkopen, en dat lukt niet best als de klant somber is. Everyone talks their book.

Wie moeten we dan geloven? De permabears die van de afgelopen 3 crisissen er 100 voorspeld hebben? De finfluencers die altijd geschokt en geschrokken op de thumbnails van hun video’s staan? Wat ons betreft is al te grote stelligheid een rode vlag.

Maar ook in het genuanceerde kamp van onafhankelijk analisten vind je een grote diversiteit aan opvattingen. De grote vraag is hoe je data interpreteert. Kun je parallellen trekken met het verleden, of is de situatie nu te verschillend?

Wat ons betreft zijn dit signalen dat je in een situatie zit van fundamentele onzekerheid. Dat is onzekerheid die niet op te lossen is met harder nadenken, meer data of krachtigere computers. Het is onzekerheid waar je mee moet leven.

Gelukkig is er een heel vakgebied dat gaat over het handelen en beslissen in onzekerheid. Veel is vrij theoretisch en technisch, maar bijvoorbeeld de boeken van Nassim Taleb geven praktische handvatten hiervoor. We hebben hier in het verleden al eens Alpha Insights over geschreven, bijvoorbeeld deze.

Als beheerder van je eigen vermogen noopt die onzekerheid tot het vergroten van je optionaliteit. Cash is optionality, zegt men wel eens. Je kunt er alles van kopen: aandelen en bitcoin maar ook boodschappen, mocht het nodig zijn. Meerdere inkomstenstromen bieden optionaliteit. Dan kan er iets wegvallen zonder dat dit catastrofaal is.

Een portefeuille gebouwd rond optionaliteit zou er zo uit kunnen zien: