Bitcoin is al acht maanden in gevecht met de magisch grens van 100.000 dollar. Het gaat al lang niet meer om de orders die precies op 100k in het orderboek staan, dat station zijn we al ruim gepasseerd. Maar voor veel beleggers zijn prijzen van deze orde aantrekkelijk genoeg om een deel van de sats waar ze jaren bovenop gezeten hebben te verkopen.

Vorige week becijferden we dat zo’n 5,4 miljoen bitcoin een nieuwe eigenaar heeft gevonden bij koersen rond de 100k. Een gigantische rotatie van oude naar nieuwe beleggers.

Twee weken geleden sprong BTC in een paar dagen van 108.000 dollar naar 123.000 dollar en bleef iets daaronder hangen. Dit is een betekenisvolle stap waarmee we een einde maakten aan de marginale verbeteringen van de all-time high: 108k in december, 109k in januari en 112k in mei.

Maar het is onvoldoende om de worsteling met 100k écht achter ons te laten. Immers, meten we met deze sprong de kracht van bitcoin, of de zwakte van de dollar? Pas boven de 123k is het record ook gemeten in de dollarindex DXY verbroken. En boven de 125k sneuvelt het record in euro’s.

We houden nu al twee weken onze adem in terwijl de koers in een nauwe zone rond de 119.000 dollar schommelt. Een voortzetting naar 130.000 dollar zou prettig zijn. Maar echt comfortabel wordt pas het bij een stijging naar boven de 150.000 dollar.

Het is nog steeds ons basisscenario dat de huidige weekly cycle ons daar in de komende weken naartoe brengt.

De afgelopen jaren zagen we vaak direct na een belangrijke uitbraak een paar dagen of weken van consolidatie, waarna bitcoin zijn weg omhoog voortzette zonder een test van het uitbraakniveau.

Deze keer lijkt dat anders. De koers daalde vannacht naar 114.750 dollar en komt daarmee behoorlijk dicht in de buurt van de zone waar de eerdere horizontale weerstand en de neklijn van het omgekeerde Hoofd & Schouder-patroon lopen. Die zone hebben we in de grafiek met geel gemarkeerd.

Bij de uitbraak boven de 112.000 dollar schoten we in korte tijd door naar 115.000 dollar. In het gebied tussen 112k en 115k heeft nauwelijks handel plaatsgevonden. Het zou goed kunnen dat we dat gat eerst vullen. Daar is niets mis mee. Pas bij een dagslot onder de 112.000 dollar moeten we onze scenario’s heroverwegen.

De daling van de bitcoinkoers lijkt een oorzaak te hebben die specifiek bij bitcoin ligt. Het gerucht gaat dat een oude belegger via Galaxy een grote positie verkoopt. Het koersverloop heeft inderdaad het karakter van een TWAP: een grote order waarvan elke paar seconden of minuten een stukje verkocht wordt.

Ook zien we bij veel altcoins geen of veel minder zwakte. Sommige alts staan zelfs flink in de plus. De bitcoin dominance daalt. Dat zie je niet als er een algemene angst of zorg in de markt is.

De daling van vandaag leidt een beetje af van de bijzondere plek waar de markt terecht gekomen is:

  • Bitcoin staat met 120.000 dollar op de drempel van het achter zich laten van het gevecht om de 100k.
  • Veel altcoins zijn na een flinke inhaalslag aangekomen op het punt waar ze een trendbreuk kunnen maken. Van dalend naar stijgend. Of uitbreken uit een prijsbereik.
  • Enthousiasme en optimisme zijn teruggekomen in de markt, maar nog niet overgegaan naar opwinding, sensatie en hype.

Een splitsing in de weg, met twee opties:

De eerste optie is een voortzetting van het oude regime waarin bitcoin op beheerste en ingetogen wijze af en toe een stapje omhoog zet, en altcoins een dalende trend hebben ten opzichte van bitcoin. De bitcoin dominance blijft stijgen.

De tweede optie is een overgang naar een nieuw regime waarin bitcoin stijgt, maar veel altcoins harder stijgen. Het manische deel van de bullmarkt breekt aan. De bitcoin dominance keert om en gaat dalen.

We verwachten de komende week een beslissing te zien. De week zit boordevol gebeurtenissen die markten in beweging kunnen brengen, en daarmee beleggers dwingen kleur te bekennen. Een rentebesluit van de Amerikaanse en Japanse centrale banken en de presentatie van het presidentiële verslag van de eerste 180 dagen aan cryptobeleid bijvoorbeeld.

Maar het zou ook best kunnen dat we niet tot woensdag wachten. Met name de ETH-markt lijkt ongeduldig. Na een stijging van 50% in twee weken tijd zit er tot nu toe niet meer in dan een correctie van 9%. Dat getuigt van serieuze vraag naar de munt van het Ethereumnetwerk.

De stijging van ETH is meer dan een short squeeze. De instroom naar de ether ETF’s is de afgelopen twee weken hoger dan de instroom naar de bitcoin ETF’s. In on-chain data zien we nieuwe beleggers de markt betreden. Bestaande beleggers nemen flink winst, maar het aanbod aan ETH wordt zo gretig opgekocht dat de koers nauwelijks daalt.

Dat is bullish, en een (prille) trendbreuk met de structurele zwakte die de afgelopen jaren bij ETH zagen.

We komen nu voor de vierde keer in anderhalf jaar aan bij de grens van 4000 dollar. Daar is best wat weerstand te verwachten. Pas bij duidelijke acceptatie boven de 4100 dollar kijken we verder omhoog. Daar ligt de all-time high van 4800 dollar. De zone tussen 4000 dollar en 4800 dollar zou voor ETH wel eens vergelijkbaar kunnen zijn met de 100k van BTC. Een bedrag waarop oude beleggers geneigd zijn om een deel van hun positie te verkopen.

Voor Udi Wertheimer is dat de basis van zijn thesis dat bitcoin er de rest van deze bullmarkt bovenuit blijft springen. De oude bitcoiners hebben al verkocht wat ze wilden verkopen, maar voor altcoiners is dat anders. Zij wachten nog steeds op koersen boven de top van 2021 en zullen daar voor significant extra aanbod zorgen.

Of dat zo uitpakt, moeten we afwachten. Vooralsnog wijzen de data op een ander regime voor ETH dan we de afgelopen jaren zagen.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Dubbelzinnige daily cycle
  2. Nee, het gaat niet alleen om het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank
  3. Grote plaatje blijft bullish voor bitcoin