Vorige week beleefde bitcoin zijn beursgang. Niet echt natuurlijk, maar zo voelde het wel. Het valideerde bitcoin als belegging. Bitcoin is nu een geaccepteerd onderdeel van een beleggingsportefeuille. Een memorabel moment.
Dat zou je niet zeggen als je kijkt naar de stemming onder cryptobeleggers de afgelopen dagen, die was ronduit somber. De koers van bitcoin daalde van 46.000 dollar vorige week vrijdag naar 41.000 dollar nu. We staan nu 16% lager dan de top op 49.000 dollar op 11 januari. Vooralsnog een bescheiden correctie.
Als je van een afstandje kijkt, dan zou je denken dat bitcoinbeleggers niet zo moeten zeuren. De koers is immers nog altijd 50% hoger dan drie maanden geleden, en koersschommelingen van 10-20% in een week zijn heel gebruikelijk.
Toch is de zorg terecht. De aanwijzingen stapelen zich op dat we een wat langere correctie tegemoet gaan. We zitten in het laatste stuk van de weekly cycle, en daarin is het heel gebruikelijk dat een maandenlange periode van stijging wordt afgerond met een terugtrekkende beweging van meer dan 25%.
De koers zit nu aan de onderkant van het prijsbereik waar het in december inzat, en zit nog maar net boven het 10-weeks gemiddelde. Een weekslot daaronder is een volgende aanwijzing dat we in het dalende stuk van de weekly cycle terecht zijn gekomen.
Dergelijke correcties zijn onderdeel van het natuurlijke ritme van een financiële markt, en op zichzelf geen reden voor neerslachtigheid. Na de correctie hervatten we in beginsel de primaire trend, en die is opwaarts.
De sterke uitingen van teleurstelling laten vooral zien dat de verwachtingen voor de korte termijn onrealistisch optimistisch waren. We hebben daar de afgelopen weken vaker voor gewaarschuwd:
- Technisch: We naderden de 48.500 dollar, een belangrijk draaipunt. We zagen vermoeidheid bij de stijgende trend, zoals bearish divergence op de RSI. Ook kwamen we aan het eind van de weekly cycle.
- Fundamenteel: De goedkeuring van de ETF’s was al ingeprijsd, speculanten zullen verkopen, GBTC-beleggers zullen verkopen, en nieuwe geldstromen komen pas na weken en maanden op gang.
- Sentiment: De stemming was overmoedig en jolig geworden. Sommigen voorspelden een koers van een miljoen dollar in dagen of weken.
Het weekend voor de lancering van de ETF’s hebben we vier scenario’s gemaakt voor de bitcoinmarkt, zie dit bericht in Discord en de Markets van vorige week. Wat zich nu afspeelt is scenario 2, dat we de titel “sell the news” gaven. Straks meer over dit scenario.
“Sell the news” betekent niet dat de ETF-lancering mislukt is. Het tegendeel is waar. De handel verloopt vlekkeloos. Hoge handelsvolumes, lage spreads, weinig afwijking van de bitcoinkoers. De negen nieuwe ETF’s hebben inmiddels al 79.618 bitcoins in de kluis, goed voor een dikke 3 miljard dollar.
Wij denken dat een groot deel van het handelsvolume en geldstromen in de eerste weken zal komen van reorganisaties en winstnemingen.
Met reorganisaties bedoelen we beleggers en fondsen die van het ene naar het andere instrument overstappen. Bijvoorbeeld van het dure GBTC naar goedkopere ETF’s. Of van de futures-ETF BITO naar een spot-ETF. Of van aandelen in cryptobedrijven naar bitcoin-ETF’s.
Dat gebeurt niet allemaal op de eerste dag. Sommige beleggers willen eerst zien welk fonds het grootst wordt voordat ze hun keuze maken. Of wachten af tot de discount van GBTC helemaal weg is. Ook een lagere koers kan weer een nieuwe groep over de streep trekken, omdat dit ook betekent dat ze minder vermogenswinstbelasting hoeven te betalen bij de overstap.
We verwachten ergens in de loop van februari of maart het laagste punt in handelsvolume en instroom. Daarna nemen organische investeringen de leiding over, de geldstromen van nieuwe investeerders die nu toegang hebben tot bitcoin omdat er spot ETF’s zijn.
Dat past uitstekend bij de tijdlijn van ons tweede scenario. Vorige week lieten we hem zien in de weekgrafiek, hieronder hebben we gekozen voor de daggrafiek. Daarin kunnen we mooi het verloop tot nu toe zien, en de targets bij daling van 28% of 35%. Van die daling hebben we al grofweg de helft gehad.