Als je verwacht dat een paar grote spelers binnenkort een enorme hoeveelheid van een bepaald goed op de markt dumpen, waarom zou je dan vandaag kopen? Beter even afwachten, volgende week is het goedkoper.

Markten zijn reflexief. Een stevig dalende koers zorgt ervoor dat kopers hun aankoop uitstellen en dat verkopers door angst of financiële noodzaak hun verkoop bespoedigen. Waardoor de koers verder daalt. Een zichzelf versterkende dynamiek.

In het sensationele stuk van de bullmarkt zie je het tegenovergestelde. Spelers die winst willen nemen, en een deel van hun positie willen verkopen, stellen die verkoop uit omdat de koers morgen waarschijnlijk opnieuw hoger is. En de vraag neemt toe, door hebzucht en mensen die bang zijn de boot te missen.

Op deze manier worden bewegingen uitvergroot en overdreven, omhoog en omlaag:

  • Uitgesteld aanbod en gretige vraag zorgt ervoor dat de koers rond de top uitgestegen is boven de fair value.
  • Uitgestelde vraag en angstig aanbod zorgt ervoor dat de koers rond de bodem gedaald is tot onder de fair value.

De afgelopen weken zagen we dit mechanisme zich voor onze ogen afspelen. De Duitse overheid gaf het signaal 50.000 in beslag genomen bitcoins te willen verkopen door ze zichtbaar voor de hele wereld naar exchanges te sturen. Tel daarbij op de 65.000 Mt.Gox-bitcoins die uitgekeerd worden en de miners die hun bitcoin noodgedwongen zouden moeten verkopen. Het resultaat: uitgestelde vraag.

Waar zijn alle mensen die all-in zouden gaan als de koers nog eens onder de 60.000 dollar zou komen? Die wachten rustig af tot de koers nog lager is.

Tot de koers niet veel lager meer gaat. De verkopers raken uitgeput. Bij de Duitsers komt de bodem van de bitcoinwallet in zicht. Volgens Arkham is er van de oorspronkelijke 50.000 bitcoin nog maar 6.894 bitcoin over. Nog een paar dagen en alles is op.

Het vormen van een bodem is een proces waarin het verhoogde aanbod op raakt, de angst en zorgen wegvloeien en ten slotte de uitgestelde vraag alsnog wordt uitgeoefend. Dat kan een tijdje duren. Zeker als zich nieuwe schokken voordoen, en de negatieve spiraal nog een keertje aangejaagd wordt.

Blijven dergelijke schokken uit? Dan ligt voor de hand dat de 53.500 dollar van 5 juli de bodem is van deze correctie. In termen van cycle analysis is dat dan de daily cycle low én de weekly cycle low.

De grafiek hieronder toont de bitcoinkoers sinds het begin van dit jaar. De steeds dieper wordende correctie sinds de top op 73.800 dollar is goed te zien. De hoogste waarschijnlijkheid geven wij aan een periode van een paar weken waarin zich de bodem vormt tussen de 53.000 dollar en 60.000 dollar, het gele vlak.

We zien al een mooie positieve divergentie ontstaan tussen koers en RSI, de oranje lijnen. Die kan zich nog verder uitbreiden. Het is een aanwijzing dat de overmacht van de verkopers afneemt.

Straks zullen we bespreken hoe de komende daily cycles eruit kunnen zien, en wat de koers op de weg omhoog allemaal tegenkomt en moet overwinnen. Eerst kijken we naar de geldstromen naar de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s.

Op de grafiek hieronder zie je bovenin de bitcoinkoers en onderin de flows naar de bitcoinfondsen. Op het oog is er een verband tussen instroom naar de fondsen en een stijgende koers en andersom.

Dat is niet vanzelfsprekend. De fondsen zijn immers ook gewoon onderdeel van de markt. Waarom zouden ETF-beleggers meer bereid zijn te kopen dan andere segmenten van de bitcoinmarkt in tijden van optimisme?

Dit schijnbare verband noopte sommige analisten tot de stelling dat de ETF-beleggers ‘zwakke handen’ zouden hebben en bij het eerste zuchtje tegenwind zouden verkopen. Geen nieuwe groep beleggers voor de lange termijn, maar dezelfde ‘degens’ die speculeren op snelle koerswinsten.

Dat lijkt nu nog niet aan de orde. De omvang van de ETF’s bleef de afgelopen maand bij elkaar opgeteld stabiel. Het saldo in het gele vlak rechts is ongeveer nul. Genoeg reden voor Bloomberg-analist Eric Balchunas om onder de indruk te zijn: “Bitcoin had 20% drawdown in a month flat. Pretty nasty. I would have been impressed if 90% of AUM hung in there but it was over 100% as they saw inflows. The Boomers hung tough, even tougher than I predicted”

Wij denken dat we nu (nog) aan de ETF’s kunnen zien hoe nieuwe beleggers naar de markt kijken. In tijden van stijging zien we in on-chain data de long-term holders hun bitcoin verkopen aan nieuwe beleggers. Die long-term holders zitten helemaal buiten de ETF’s en de nieuwe beleggers deels in de ETF’s: inflow.

Dat het saldo in de ETF’s de afgelopen maand min of meer gelijk bleef, vinden we daarom net als Balchunas bemoedigend. De afgelopen vijf handelsdagen zagen de ETF’s bij elkaar 880 miljoen dollar aan instroom. ‘De Amerikaanse Boomers kopen de Duitse bitcoins’ is wat kort door de bocht, maar er zit een kern van waarheid in!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Koersniveaus op de weg omhoog
  2. De komende daily cycles
  3. Fear & Greed
  4. Lagere rente op komst