Vorige week begonnen we de Markets optimistisch. We merkten op dat bitcoin te midden van macro-economische turbulentie sterk bleef: “In dat alles dobbert de koers van bitcoin rustig zijwaarts rond de 69.000 dollar, de top van de vorige bullmarkt”.

Famous last words…

In het weekend kreeg de cryptomarkt een stevige klap te verwerken. De koers van bitcoin daalde in twee stappen zo’n 12% van 71.000 dollar naar rond de 62.000 dollar. Het diepste punt van het weekend zagen we zaterdagavond met een korte val naar 60.800 dollar, vrijwel gelijk aan het eerdere laagste punt van deze correctie.
 
De glijbaan naar beneden begon al op vrijdagmiddag. Toen leverde bitcoin in korte tijd 5% in, tegelijk met aandelen en goud. De markt kreeg nauwelijks de tijd om op adem te komen, want zaterdagavond volgde een tweede daling. Op dat moment waren alle andere financiële markten gesloten.
 
Alles bij elkaar zat er een verschil van 15% tussen het hoogste punt op vrijdag en het laagste punt op zondag. Dat komt aardig overeen met het prijsbereik waar we nu inzitten, grofweg tussen de 60.000 dollar en 74.000 dollar. We hebben dat hele gebied in één weekend van boven naar beneden doorsneden. En hoewel het wellicht wat turbulent en spannend aanvoelde, is er op de lange termijn eigenlijk (nog) niets aan de hand.

De zwakte is echter nog niet uit de markt. Op woensdag zakte de koers zelfs tot onder de 60k en noteerde als diepste punt 59.600 dollar. Dat is het laagste punt van de correctie die begon op 14 maart. Met 19% verschil tussen top en bodem is het overigens ook nu nog steeds een milde correctie.

Tijdens de neergang is een flink aantal speculanten uitgestapt. Coinglass noteerde op 12 en 13 april in totaal bijna 2 miljard dollar aan liquidaties, waarbij de posities van beleggers gedwongen worden gesloten. Deze twee dagen staan op plek twee en drie van de grootste liquidaties dit jaar.

Vetle Lunde, analist bij K33 Research, meldde op X dat de open interest op de futuresmarkt voor bitcoin met 11% is teruggevallen naar het laagste punt van dit jaar. Bij altcoins schat hij in dat de open interest nu op het laagste punt staat sinds februari 2023. “This weekend was a proper deleveraging”, voegt hij eraan toe.

Wat zijn nu de redenen dat de cryptomarkt zo onder druk staat? Waarom stijgt de koers niet verder? We hebben toch de ETF’s en de halving? Wat ons betreft is het een drietrapsraket.

Ten eerste is het gewoon tijd voor een correctie. In de afgelopen zes maanden is de koers van bitcoin twee keer met 90% gestegen. Eerst van 25.000 dollar naar 49.000 dollar. En daarna van 38.500 dollar naar 73.800 dollar. We zijn toe aan een adempauze waarin beleggers in alle rust hun positie heroverwegen. Winst nemen of juist nu instappen?

Een periode waarin de koersen zijwaarts bewegen, geeft iedereen de gelegenheid om in alle rust zijn strategie tot uitdrukking te brengen. Inmiddels is de koers 50 dagen boven de 60.000 dollar gesloten, ruimschoots meer dan in de bullmarkt van 2021.

Ten tweede zijn er macro-economische verschuivingen. Tot een paar weken geleden was de markt grotendeels in de verwachting dat de Amerikaanse economie een zachte landing zou maken. Dat betekent dat de inflatie terugkeert naar het doel van 2% zonder dat de economie in een recessie terecht komt. De ultieme droom van elke centrale bankier.

Maar de Amerikaanse inflatie blijft hoog en de economie draait op volle toeren. Voor een diepe recessie — een harde landing — is nu niemand bang. De angst is dat er helemaal geen landing plaatsvindt en de inflatie blijft hangen rond de 3% of zelfs weer gaat stijgen. Dat zorgt voor minder verlagingen van de beleidsrente, hogere obligatierente en een duurdere dollar. Bij elkaar forse tegenwind voor veel financiële markten.

Ten derde is er geopolitieke onrust. De daling van goud, aandelen en bitcoin op vrijdag vond plaats toen de dreiging van Iran snel toenam. Vluchten werden geannuleerd en diplomaten teruggehaald. Zaterdag daalde de koers toen Iran daadwerkelijk drones en raketten de lucht in schoot. Andere financiële markten waren toen dicht, maar hadden anders waarschijnlijk ook gereageerd.

Als je dat bij elkaar optelt is het eigenlijk helemaal niet verkeerd dat we nog steeds in het prijsbereik zitten tussen 60.000 dollar en 74.000 dollar. Of dat zo blijft? Straks geven we drie scenario’s!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Zeven maanden zijwaarts?
  2. Was dit de top van de bullmarkt?
  3. Altcoins noteren dieprode cijfers
  4. Grote bewegingen in de obligatiemarkt
  5. Drie scenario’s voor de komende weken