Een trend is niets anders dan de richting waarin een financiële markt beweegt. Bij een stijgende trend gaat de koers omhoog. Maar nooit in één rechte lijn, zelfs de krachtigste sprint wordt onderbroken door korte rustpauzes. Je herkent een stijgende trend daardoor aan een reeks van steeds hogere toppen en hogere bodems.
Vergelijk het met de temperatuur door het jaar heen. In het voorjaar zie je een stijgende trend. Warme en koele weken wisselen elkaar af, maar de pieken en de dalen komen steeds iets hoger te liggen. In de zomer gaat het een tijdje zijwaarts, in de herfst volgt een dalende trend en in de winter gaat het opnieuw zijwaarts.
Trends zijn er op verschillende tijdsschalen. Zoals het blad van een varen op de hele plant lijkt, bestaat elke trend uit mini-trendjes. Op de bitcoinmarkt volgen wij er twee, en noemen die de trend op lange termijn en de trend op korte termijn:
- De trend op lange termijn bekijk je op de weekgrafiek en duurt jaren. Een stijgende trend op deze tijdsschaal noemen we een bullmarkt en een dalende trend een bearmarkt.
- De trend op korte termijn bekijk je op de daggrafiek en duurt een paar maanden. Het zijn de sprongen omhoog en de correcties binnen een bullmarkt, en andersom binnen een bearmarkt.
Bij een trend kun je meestal een dominant gemiddelde vinden dat de trend begeleidt. Voor de trend op korte termijn hebben wij het 50-daagse gemiddelde gekozen, en bij de trend op lange termijn het 50-weekse gemiddelde.
Een kenmerk van een stijgende trend is dat de koers boven het dominante gemiddelde zit, en steun vindt op dat gemiddelde. Zakt hij erdoor, dan is de kans groot dat de trend voorbij is.
De stemming onder beleggers hangt samen met de richting van de trend. Het duidelijkst voelbaar is de kortetermijntrend. Zelfs in een bruisende bullmarkt kan tijdens een correctie het sentiment behoorlijk negatief worden. Angst en zorgen overheersen dan tijdelijk.
De titel van de Markets van vorige week was ‘ingeklemd tussen bull en bear’. De trend op korte termijn was dalend, terwijl de stijgende langetermijntrend nog intact was. De koers werd fijngeknepen in de steeds smaller wordende zone tussen de twee begeleidende gemiddelden. Welke trend zou er breken?

Vorige week beschreven we de route omhoog met daarop drie mijlpalen: 86.000 dollar, 89.000 dollar en 92.000 dollar. Die mogen we alledrie afvinken. We zitten nu boven het 50-daagse gemiddelde, hebben een hogere top neergezet en zijn terug in het prijsbereik waar we van november tot februari in zaten.
De hypothese is vanaf nu dat de trend op korte termijn stijgend is.
We verwachten daarom:
- Hogere toppen (HH) en hogere bodems (HL)
- Dat het 50-daagse gemiddelde steun is (en niet meer weerstand)
- Dat we horizontale weerstanden doorbreken en testen als steun
De koers schommelt nu al een paar dagen rond de 94.000 dollar. Het is niet gek dat de opmars gestopt is, we zijn namelijk aangekomen bij een zone waar we flink wat weerstand kunnen verwachten. Hier heeft veel handel plaatsgevonden. Short-term holders kunnen hier eindelijk zonder verlies uitstappen, als ze dat willen. Daarom ligt voor de hand dat we eerst een hogere bodem (HL) opzoeken de komende week voordat we acceptatie vinden boven de 96.000 dollar.
Een logisch koersdoel daarvoor is 87.000 dollar tot 89.000 dollar, het gebied tussen het 50-daagse gemiddelde en de top van 24 maart. In een erg enthousiaste markt zien we echter regelmatig dat dit soort richtprijzen niet gehaald worden. Na een nieuwe all-time high gaat de koers soms zelfs als een raket omhoog, zoals je hieronder bij (A) kunt zien.

Na een dalende trend volgt vaak een nieuwe stijgende trend. In de afgelopen twee jaar zagen we al vier keer een verdubbeling van de koers in de loop van zo’n stijgende kortetermijntrend. Het zou leuk zijn als we opnieuw zo’n kenmerkende sprong omhoog voor de boeg hebben.
Maar er is reden om voorzichtig te zijn.
Eerst een technische reden. Na een dalende trend volgt vaak een nieuwe stijgende trend, maar niet altijd. Af en toe heb je een periode dat er geen trend is. De markt beweegt dan zijwaarts en schommelt om het dominante gemiddelde heen. Dat zagen we bijvoorbeeld vorige zomer. Dat zijn vaak lastige periodes voor beleggers, die heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees. Tussen “it’s so over” en “we’re so back”.
Dan een fundamentele reden. De omstandigheden blijven zorgwekkend. De handelsoorlog van Trump zorgt wereldwijd voor onzekerheid en afgenomen risicobereidheid. Je zou kunnen zeggen dat bitcoin daarvoor gemaakt is, als enige digitale vorm van ‘outside money’. Maar veel beleggers zien bitcoin toch echt nog als risicobelegging.
We blijven onderstaande grafiek daarom nauwgezet volgen om te zien hoe bitcoin beweegt ten opzichte van Amerikaanse aandelen en goud. Tot nu toe is dat hoopgevend, maar niet overtuigend. We zijn benieuwd hoe dat zich de komende weken ontwikkelt.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Amerikaanse aandelen op een kruispunt
- Risicobereidheid komt ietsje terug
- “Nothing ever changes”
- Positieve signalen voor bitcoin vanuit het Witte Huis